Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκάλυψη - σοκ! Μετά τον Durov και το Telegram, στο στόχαστρο ο Elon Musk και το X – Δεν τον ελέγχουν και τον θεωρούν εχθρό

Αποκάλυψη - σοκ! Μετά τον Durov και το Telegram, στο στόχαστρο ο Elon Musk και το X – Δεν τον ελέγχουν και τον θεωρούν εχθρό
«Επειδή δεν μπορούν να ελέγξουν τις πλατφόρμες του, τον στοχοποιούν - στοχοποιούν τις εταιρείες του και τον χαρακτηρίζουν ως εχθρό του κράτους» τόνισε ο επενδυτής και παρουσιαστής ενός εκ των σημαντικότερων shows στο X, ο Mario Nawfal
Kαθόλου τυχαία δεν είναι η δίωξη του CEO της Telegram Pavel Durov στη Γαλλία – αντίθετα, αποτελεί μέρος μιας ανησυχητικής τάσης περιορισμού της ελευθερίας του λόγου, δήλωσε στο Sputnik ο επενδυτής και παρουσιαστής ενός εκ των σημαντικότερων shows στο X, ο Mario Nawfal.
Σύμφωνα με τον επιχειρηματία, η σύλληψη του Durov είναι «μια υπενθύμιση ότι η ελευθερία του λόγου και ακόμη και η ιδιωτικότητα αποτελούν όλο και περισσότερο μια ψευδαίσθηση, παρά μια πραγματικότητα».
«Βιώνουμε στο πετσί μας τη λογοκρισία που ασκείται σε κάθε χώρα σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων της Ευρώπης, των ΗΠΑ, της Βραζιλίας.
Η σύλληψη του Pavel αφαιρεί άλλη μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης από τη λίστα εκείνων που θέλουν να λογοκρίνουν, εκείνων που θέλουν εξουσία» είπε ο Nawfal, υποδηλώνοντας ότι τα Rumble και X θα μπορούσαν να γίνουν οι επόμενοι στόχοι.

Απειλή για ανεξάρτητους δημοσιογράφους

Ο οικοδεσπότης του X Spaces προειδοποιεί ότι οι τοίχοι «κλείνουν» για την ανεξάρτητη δημοσιογραφία, τις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ακόμη και για πολίτες που αμφισβητούν τα καθεστηκότα αφηγήματα ή τολμούν να εκφράσουν αντίθετες απόψεις στο Διαδίκτυο.
«Πρόσφατα είδαμε στο Ηνωμένο Βασίλειο, τι συμβαίνει όταν καταργείται η ελευθερία του λόγου.
Έχουμε δει ανθρώπους να συλλαμβάνονται και να πηγαίνουν στη φυλακή για μήνες και χρόνια για πράγματα που έλεγαν στο Διαδίκτυο» είπε ο Mario, αναφερόμενος στις προειδοποιήσεις από την Εισαγγελική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου κατά της «διαδικτυακής βίας» και τις συλλήψεις λόγω διαδικτυακών αναρτήσεων.
Ο παρουσιαστής του X Spaces δεν αποκλείει να έχουν στοχοποιήσει και τον ίδιο…
Σχολιάζοντας αναφορές ότι στην πραγματικότητα ο Durov ήρθε στη Γαλλία μετά από πρόσκληση του Emmanuel Macron, ο Mario αποκάλυψε ότι ο ίδιος προσκλήθηκε να πάρει συνέντευξη από έναν πρόεδρο μιας χώρας που δεν κατονομάζεται λίγες μέρες πριν από τη σύλληψη του Durov.
Ο Nawfal πιστεύει τώρα ότι θα μπορούσε να ήταν μια παγίδα και ότι «θα κατέληγε πιθανότατα σαν τον Pavel»…
Ο επιχειρηματίας κατέστησε σαφές ότι ορισμένες χώρες δεν είναι ασφαλείς για ανεξάρτητους δημοσιογράφους και προσωπικότητες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Βραζιλία... το Πακιστάν είναι στη λίστα με τις χώρες στις οποίες δεν μπορώ να πάω επειδή υποστηρίζω τον Imran Khan.
Δεν περίμενα ποτέ κάτι τέτοιο για τη Γαλλία, να είμαστε μία από αυτές τις χώρες, αλλά εδώ είμαστε», είπε ο Nawfal.

Τι μήνυμα στέλνει η σύλληψη του Durov στην επιχειρηματική κοινότητα;

Σύμφωνα με τον οικοδεσπότη του X Spaces, o Macron ουσιαστικά τορπίλισε τη φήμη της Γαλλίας για τις επιχειρήσεις…
«Πολλά στελέχη θα ανησυχούν πολύ και θα ρωτούν "γιατί ο Pavel στοχοποιήθηκε σε ποινικό επίπεδο;
Γιατί δεν μπορεί να γίνει μήνυση της εταιρείας πρώτα σε πολιτικό επίπεδο;"».
Όταν ρωτήθηκε τι πιστεύει για τον Macron που νωρίτερα έπεισε τον Durov να μεταφέρει τα κεντρικά γραφεία της Telegram στο Παρίσι το 2018, ο Nawfal πρότεινε ότι η αλλαγή γνώμης θα μπορούσε να προκληθεί από αλλαγές στη γεωπολιτική κατάσταση.
Ωστόσο, ο επιχειρηματίας δεν απέκλεισε ότι η γενναιόδωρη πρόσκληση του Macron να ανοίξει το γραφείο Telegram στη Γαλλία ήταν μέρος μιας προσπάθειας ελέγχου της πλατφόρμας.
Όταν όλα τα άλλα απέτυχαν, απλώς συνέλαβαν τον Pavel, υπέθεσε.
Στις δυτικές χώρες άρεσε το Telegram όταν ορισμένοι παίκτες το χρησιμοποιούσαν για να υποστηρίξουν κινήματα στη Λευκορωσία ή να δημιουργήσουν προβλήματα στη Ρωσία, αλλά γρήγορα άλλαξαν γνώμη όταν μια κρυπτογραφημένη και χωρίς λογοκρισία εφαρμογή Telegram έγινε κίνδυνος για αυτές, συνέχισε.
Μετά τη σύλληψη του Durov στη Γαλλία, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιδιώκουν να επιβάλουν τον Νόμο για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA) στο Telegram, ο οποίος θα προβλέπει διαδικτυακή λογοκρισία και άμεση εποπτεία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EC).
Το μόνο εμπόδιο είναι ότι η πλατφόρμα επιμένει ότι δεν έχει 45 εκατομμύρια μηνιαίους χρήστες στην Ευρωπαϊκή Ένωση – το όριο για την εφαρμογή των διαδικτυακών κανόνων αυτολογοκρισίας του μπλοκ.

Τα Legacy Media παρέμειναν βουβά στη σύλληψη του Durov

Ο Nawfal ήταν ένας από τους πρώτους στο X που αμφισβήτησε τη σιωπή του εταιρικού τύπου σχετικά με την επίθεση κατά της ελευθερίας του λόγου στη Γαλλία.
Προηγουμένως, τα δυτικά μέσα ενημέρωσης ήταν πρόθυμα να επικρίνουν τη Μόσχα για την υποτιθέμενη πίεση στον ιδρυτή του Telegram.
Η ουσία του θέματος είναι ότι η ιστορία της σύλληψης του Durov και της λογοκρισίας της ελευθερίας του λόγου δεν ταιριάζει στο κύριο αφήγημα των μέσων ενημέρωσης.
Ο Nawfal ανησυχεί για τη συγκέντρωση της εξουσίας στα χέρια λίγων και το σχηματισμό μιας συνωμοσίας, η οποία περιλαμβάνει τόσο τους πολιτικούς όσο και τα υποτελή μέσα ενημέρωσής τους.

Τι ακολουθεί για τον X και τον Elon Musk;

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla και δισεκατομμυριούχος Elon Musk δεν έχει ανοσία στην εκτυλισσόμενη καταστολή της ελευθερίας του λόγου, σύμφωνα με τον Nawfal.
Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ο πρώην Πρόεδρος Donald Trump μετά βίας απέφυγε απόπειρα δολοφονίας για τις απόψεις και την πολιτική του στάση, ενώ στον Durov απαγορεύεται πλέον να φύγει από τη Γαλλία.
Ο Nawfal σημείωσε ότι ο Musk βρίσκεται πλέον στο στόχαστρο τόσο των πολιτικών ελίτ των ΗΠΑ όσο και της ΕΕ.
«Επειδή δεν μπορούν να ελέγξουν τις πλατφόρμες του, τον στοχοποιούν - στοχοποιούν τις εταιρείες του και τον χαρακτηρίζουν ως εχθρό του κράτους» τόνισε.
Το αμερικανικό βαθύ κράτος και οι συμμαχικές ευρωπαϊκές ελίτ έχουν εμμονή με την εξουσία και φοβούνται μην την χάσουν, σύμφωνα με τον επιχειρηματία.
Υπενθυμίζεται πως «ο προϊστάμενος της ρυθμιστικής αρχής κοινωνικής δικτύωσης της ΕΕ Thierry Breton έστειλε επιστολή στον Elon Musk πριν από τη συνέντευξη Trump, καλώντας τον να μην τη μεταδώσει», θυμάται ο παρουσιαστής του X Spaces.
Ο Nawfal πιστεύει ότι η υπερρύθμιση είναι αντίθετη με την καινοτομία και ότι η λογοκρισία θα καταπνίξει την ανάπτυξη.
Από αυτή την άποψη, αμφιβάλλει ότι κάποιο οικονομικό θαύμα θα εκδηλωθεί σύντομα στην Ευρώπη υπό αυτές τις συνθήκες.
«Νομίζω ότι οι μέρες που η ΕΕ και οι ΗΠΑ καινοτομούσαν έχουν παρέλθει.
Εκτός και αν δούμε μια δραστική αλλαγή στην περιοχή. Και δεν φαίνεται ότι θα συμβεί σύντομα» κατέληξε.

Κατόπιν εντολής

Ο ιδρυτής του Facebook Mark Zuckerberg παραδέχτηκε πρόσφατα ότι λογοκρίνει περιεχόμενο σχετικό με τον Covid στην πλατφόρμα του, κατόπιν εντολής της κυβέρνησης Biden.
Αυτή η ομολογία μπορεί να είναι αποτέλεσμα του ότι ο Zuckerberg αισθάνεται ένοχος για τις πράξεις του, είπε ο Nawfal.
«Το θετικό είναι ότι θα μπορούσε να υποδηλώνει μια αλλαγή» είπε ο Nawfal στο Sputnik.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Marc Andreessen από το διοικητικό συμβούλιο της Meta του είπε ότι η εταιρεία του και άλλες εταιρείες «βλέπουν» τον Elon Musk και τον X «σαν πείραμα» και ότι αντέγραψαν μερικά από τα πράγματα που έκανε ο Musk με τον X.
Αν και η πιθανή επιστροφή του Trump στο Οβάλ Γραφείο μπορεί να είναι ένα «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», αυτό το πρόβλημα είναι απλώς πολύ μεγάλο για να επιλυθεί κατά τη διάρκεια μιας προεδρίας.
«Δεν νομίζω ότι ένας πρόεδρος στη διάρκεια τεσσάρων ετών θα μπορούσε να το κάνει μόνος του» είπε ο Nawfal.

Τάσεις

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ανταποκρίνονται πλέον στις ιδιοτροπίες συγκεκριμένων ακροατηρίων (π.χ. δεξιά ή αριστερά) δημιουργούν ορισμένες ανησυχητικές τάσεις, προειδοποίησε ο Nawfal.
Οι αλγόριθμοι που έχουν σχεδιαστεί για να διατηρούν το κοινό στην εν λόγω πλατφόρμα προκειμένου να αυξήσουν τα έσοδα από διαφημίσεις καταλήγουν να τροφοδοτούν τους χρήστες με περιεχόμενο που σχετίζεται με αυτούς: για παράδειγμα, στο πλήθος που υποστηρίζει τον Trump προσφέρει περισσότερο περιεχόμενο που «επικρίνει τον Biden και υποστηρίζει τον Trump».
Οι εταιρείες μέσων ενημέρωσης έχουν λάβει μια θέση, ο αλγόριθμος των εταιρειών μέσων κοινωνικής δικτύωσης, για οικονομικούς σκοπούς, αναγκάζει τους ανθρώπους να μπουν στους δικούς τους θαλάμους ηχούς».
Η λογοκρισία έχει πάει σε άλλο επίπεδο, καταλήγει ο Nawfal…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης