Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στα …σκαριά το Ενιαίο Μητρώο Επιδομάτων – Ο στόχος και οι αλλαγές για αποτελεσματικότερη επιδοματική πολιτική

Στα …σκαριά το Ενιαίο Μητρώο Επιδομάτων – Ο στόχος και οι αλλαγές για αποτελεσματικότερη επιδοματική πολιτική
Εξετάζεται το βασικό επίδομα να είναι το 70%% του κατώτατου μισθού αντί για 61,4% σήμερα για τους πρώτους δύο ή τρεις μήνες και στη συνέχεια, να υποχωρεί στο 60% ή 50% του κατώτατου
Σχετικά Άρθρα
Στα «σκαριά» βρίσκεται ένα Κεντρικό Μητρώο Επιδομάτων, στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ώστε να υπάρξει ολοκληρωμένη εικόνα για το ύψος των επιδομάτων και τους δικαιούχους, αλλά και μέσα από την παρακολούθηση και τον έλεγχο να εντοπιστούν περιπτώσεις κατάχρησης και αδικιών για να ληφθούν αποφάσεις για αλλαγές που κάνουν αποτελεσματικότερη την επιδοματική πολιτική.
Ήδη, η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει αλλαγές στην πολιτική των επιδομάτων, χωρίς να μειωθεί ο συνολικός προϋπολογισμός των δαπανών τους, καθώς διαπιστώνεται ότι το ισχύον πλαίσιο και τα κριτήρια χορήγησής τους προκαλεί φαινόμενα κατάχρησης και αδικιών, αλλά και στρεβλώσεις σε διάφορους τομείς.
Για την ανάγκη παρεμβάσεων προς την κατεύθυνση αυτή έχει κάνει αναφορά ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης καθώς και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας. Μάλιστα, ο κ. Χατζηδάκης πρόσφατα αναφερόμενος στην αλλαγή στον τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών με βάση τον τεκμαρτό τρόπο προσδιορισμού του εισοδήματός τους, είπε ότι επέφερε εξοικονόμηση δαπανών 100 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για επιδόματα που καταβάλλονταν σε επαγγελματίες που εμφάνιζαν πολύ χαμηλά εισοδήματα με το προηγούμενο φορολογικό καθεστώς.
Επιπλέον, στην έκθεση του για την νομισματική πολιτική ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας σημείωνε ότι η σημερινή πρακτική χορήγησης επιδομάτων, με βάση μόνο τα δηλωθέντα εισοδήματα σε μία οικονομία με αυξημένη φοροδιαφυγή, οδηγεί σε ανορθολογική και άδικη χρησιμοποίηση των δημόσιων πόρων.

Τα βήματα – Τι εξετάζεται για το επίδομα ανεργίας

Προς την κατεύθυνση αυτή, οι δύο πρώτες κινήσεις είναι, αφενός η απόφαση του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας με βάση την οποία από τις αρχές του 2025 όλα σχεδόν τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ θα καταβάλλονται κατά 50% μέσω προπληρωμένης κάρτας, αφετέρου το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας για αλλαγές στο πλαίσιο των κριτηρίων χορήγησης του επιδόματος ανεργίας.
Στόχος της παρέμβασης που σχεδιάζεται από την υπουργό Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, είναι οι αλλαγές να ενισχύσουν τα κίνητρα εύρεσης εργασίας από τους ανέργους.
Εκτιμάται ότι με τον τρόπο αυτό θα αυξηθεί η προσφορά εργασίας σε κλάδους και τομείς που παρουσιάζονται σημαντικές ελλείψεις προσωπικού, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα, στρεβλώσεις και σημαντικές δυσλειτουργίες που επηρεάζουν το σύνολο της οικονομίας.
Βάσει των σεναρίων που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας, το νέο επίδομα ανεργίας θα είναι κλιμακωτό και εμπροσθοβαρές,  ώστε οι άνεργοι να λαμβάνουν υψηλότερο ποσό για τους πρώτους δύο- τρεις μήνες και χαμηλότερο όσο θα εξαντλείται ο χρόνος της επιδότησης.
Έτσι, θα έχουν το κίνητρο να ενταχθούν το συντομότερο στην αγορά εργασίας.
Συγκεκριμένα, εξετάζεται το βασικό επίδομα να είναι το 70%% του κατώτατου μισθού αντί για 61,4% σήμερα για τους πρώτους δύο ή τρεις μήνες και στη συνέχεια, να υποχωρεί στο 60% ή 50% του κατώτατου. Το συνολικό ποσό του επιδόματος θα παραμείνει στα σημερινά επίπεδα, με τη διαφορά ότι ο άνεργος θα λαμβάνει υψηλότερο ποσό στην αρχή του χρόνου επιδότησης και μικρότερο στη συνέχεια.
Επίσης στο νέο επίδομα θα προστίθεται να ένα μπόνους προϋπηρεσίας που εξετάζεται να καταβάλλεται σε ανέργους που έχουν προϋπηρεσία ως εργαζόμενοι άνω των 3 ετών.
Σχετικά με το εποχικό επίδομα που καταβάλλεται στους απασχολούμενους στον τουρισμό, θα υπάρξει αλλαγή των κριτηρίων χορήγησης του , προκειμένου να ενισχυθεί το κίνητρο για συνέχιση της απασχόλησης και μετά τη λήξη της τουριστικής περιόδου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης