Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χωρίς συμφωνία η ΕΕ στο αίτημα της Ουκρανίας να χρησιμοποιεί δυτικά όπλα για χτυπήματα βαθειά στη Ρωσία

Χωρίς συμφωνία η ΕΕ στο αίτημα της Ουκρανίας να χρησιμοποιεί δυτικά όπλα για χτυπήματα βαθειά στη Ρωσία
Οι ουκρανικές δυνάμεις ενδέχεται να πρέπει να συμμορφωθούν με διαφορετικούς κανόνες για τη χρήση του ίδιου τύπου πυραύλου ανάλογα με τη χώρα προέλευσης
Αξιωματούχοι των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) συνεχίζουν να εκφράζουν αποκλίνουσες απόψεις σχετικά με την ικανότητα της Ουκρανίας να χρησιμοποιεί όπλα που παρέχονται από την Ευρώπη για να χτυπήσει στρατιωτικούς στόχους στη Ρωσία.
Ο Ύπατος Αρμοστής της ΕΕ, Josep Borrell, δήλωσε στις 30 Αυγούστου ότι η απόφαση για άρση τέτοιων περιορισμών εναπόκειται σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ ξεχωριστά, καθώς δεν έχουν προμηθεύσει όλα τα κράτη της ΕΕ στην Ουκρανία όπλα μεγάλου βεληνεκούς.
Ο Πρόεδρος της Τσεχίας Petr Pavel δήλωσε στις 30 Αυγούστου ότι η Ουκρανία θα πρέπει να αποφασίσει πώς θα χρησιμοποιήσει τα όπλα που της παρέχει η Δύση σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).
Ο Εσθονός υπουργός Άμυνας Hanno Pevkur προέτρεψε τους δυτικούς εταίρους να άρουν τους περιορισμούς στην ικανότητα της Ουκρανίας να χρησιμοποιεί όπλα που παρέχονται από τη Δύση για να χτυπήσει στρατιωτικούς στόχους στη Ρωσία.
Ο Πολωνός αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Pawel Zalewski δήλωσε στις 30 Αυγούστου ότι η Πολωνία υποστηρίζει την άρση των περιορισμών στην ικανότητα της Ουκρανίας να διεξάγει πλήγματα μεγάλης εμβέλειας εναντίον στρατιωτικών στόχων στη Ρωσία χρησιμοποιώντας όπλα που παρέχονται από την Πολωνία.
Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε στις 29 Αυγούστου ότι η Ιταλία δεν θα επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει όπλα που παρέχονται από την Ιταλία για χτυπήματα κατά στρατιωτικών στόχων στο ρωσικό έδαφος καθώς ούτε το ΝΑΤΟ ούτε η Ιταλία βρίσκονται σε πόλεμο με τη Ρωσία.
Η Ιταλία φέρεται να προμήθευσε την Ουκρανία με πυραύλους Storm Shadow.
Το Ηνωμένο Βασίλειο επιδιώκει να επιτρέψει στις ουκρανικές δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν τα Storm Shadows που παρέχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο για χτυπήματα στη Ρωσία, αλλά οι απαγορεύσεις των ΗΠΑ εμποδίζουν το Ηνωμένο Βασίλειο να το κάνει μονομερώς.
Η άρνηση της Ιταλίας να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει το Storm Shadows που παρέχεται από την Ιταλία για τέτοιου είδους χτυπήματα υποδηλώνει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ενδέχεται να πρέπει να συμμορφωθούν με διαφορετικούς κανόνες για τη χρήση του ίδιου τύπου πυραύλου ανάλογα με τη χώρα προέλευσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης