Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ξαφνικό ρήγμα στο ΝΑΤΟ με την πώληση 12 Rafales από τη Γαλλία στη Σερβία – Εκνευρισμός ΗΠΑ για Macron

Ξαφνικό ρήγμα στο ΝΑΤΟ με την πώληση 12 Rafales από τη Γαλλία στη Σερβία – Εκνευρισμός ΗΠΑ για Macron
Γεωπολιτικές παρενέργειες προκαλεί η πώληση των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών στη Σερβία
Η συμφωνία Γαλλίας – Σερβίας για την πώληση 12 μαχητικών αεροσκαφών Rafales αξίας 2,7 δισ. ευρώ στο Βελιγράδι έχει γεωπολιτικές επιπλοκές ενώ προκαλεί εσωτερικά προβλήματα στο ΝΑΤΟ.
Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron πραγματοποίησε στα τέλη Αυγούστου 2024 διήμερη επίσκεψη στη Σερβία για την πώληση των αεροσκαφών της Dassault Aviation, που μένει να φανεί πόσο γρήγορα θα εκπληρώσει την παραγγελία.
Ο Σέρβος πρόεδρος Alexander Vucic δέχθηκε έντονη κριτική για το γεγονός πως επέλεξε τη Γαλλία για την αγορά αεροσκαφών και όχι τη Ρωσία ή την Κίνα που παρεμπιπτόντως έχει επενδύσει δισεκατομμύρια ευρώ στο Βελιγράδι.

Άκαρδη η γεωγραφία

Ωστόσο η γεωγραφία είναι …άκαρδη. Η Σερβία περιβάλλεται από ιστορικούς εχθρούς, που είναι επίσης «κράτη μη φιλικά προς τη Ρωσία».
Η Κίνα πραγματοποιεί επενδύσεις δισεκατομμυρίων στη Σερβία και κατασκευάζει κάθε είδους υποδομή μπορεί να φανταστεί κάποιος.
Το Πεκίνο και το Βελιγράδι έχουν αναπτύξει θερμές σχέσεις και λογικά θα περίμενε κάποιος από τον Vucic να προτιμήσει κινεζικά μαχητικά και όχι γαλλικά, αφού τα ρωσικά έχουν αποκλειστεί λόγω των κυρώσεων της ΕΕ και των σχετικών πιέσεων που συνεχώς ασκούνται στη Σερβία.
Πάντως, οι Σέρβοι φαίνεται να έχουν ενστάσεις για την ποιότητα των κινεζικών αεροσκαφών αλλά μία τέτοια παραδοχή θα προσέβαλε την Κίνα, κάτι που ο Vucic δεν θα μπορούσε να αντέξει οικονομικά.
Για τον λόγο ο Σέρβος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι και η Κίνα υπόκειται σε κυρώσεις στην Ευρώπη.
Όμως δεν είναι μόνο η Κίνα η χώρα που θα μπορούσε να αισθάνεται προσβεβλημένη από τη συμφωνία των Rafales.
Και δεν είναι προσβεβλημένοι από τη Σερβία αλλά από τον Macron.

rafales.png

Εκνευρισμός στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ με την πώληση των Rafales στη Σερβία

Οι κύριοι υποψήφιοι εναντίον των οποίων οι Σέρβοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα Rafales είναι σύμμαχοι και εταίροι της Γαλλίας στο ΝΑΤΟ: η Αλβανία και η Κροατία είναι ήδη μέλη της συμμαχίας, ενώ Βοσνία και  Κοσσυφοπέδιο σχεδιάζουν να ενταχθούν στο μέλλον.
Υπενθυμίζεται πως το ΝΑΤΟ έχει ήδη πολεμήσει στο πλευρά των Βοσνίων και των Κοσοβάρων - και μάλιστα εναντίον των Σέρβων.
Επομένως, η ιδέα του εξοπλισμού του Βελιγραδίου με Rafales ( προηγουμένως η Σερβία δεν διέθετε όπλα του ΝΑΤΟ) δεν αρέσει όχι μόνο στους Αλβανούς, τους Βόσνιους και τους Κροάτες, αλλά και τους γεωπολιτικούς φύλακές τους - τους Γερμανούς με τους Άγγλους.

O Macron …ξεπλήρωσε το γραμμάτιο AUKUS στις ΗΠΑ

Υπογράφοντας συμφωνία με τους Σέρβους ο Macron εκνεύρισε πολλούς στη Δύση και προκάλεσε εκνευρισμό τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στην ΕΕ, αφού τα Rafales είναι αποκλειστικά γαλλικής κατασκευής.
Ο Γάλλος πρόεδρος με τον τρόπο αυτό «ξεπλήρωσε και ένα γραμμάτιο» στις ΗΠΑ
που με σχεδόν προκλητικό τρόπο είχαν παρέμβει και ακύρωσαν το συμβόλαιο του Παρισιού για την πώληση υποβρυχίων στην Αυστραλία μέσω της συμφωνίας AUKUS.
Για τον λόγο αυτό η συμφωνία Γαλλίας - Σερβίας προκάλεσε έντονο εκνευρισμό στην Ουάσινγκτον.

rafales_2.png
Τα μυστικά της γαλλικής αεροναυπηγικής στους Ρώσους μέσω Σερβίας;

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο ασκείται κριτική στον Macron, ήδη από μερίδα του δυτικού Τύπου είναι η πιθανότητα οι Σέρβοι να μοιραστούν με τους Ρώσους τα μυστικά της γαλλικής αεροναυπηγικής.
Γενικότερα η συμπεριφορά του Macron δεν αποκλίνει πολύ από τη γενική τακτική των Γάλλων στα Βαλκάνια.
Δεν προσπαθούν να διαδραματίσουν ρόλο επόπτη στην περιοχή, όπως η Γερμανία.
Προσπαθούν απλώς να πουλήσουν όπλα σε όλους.
Υπενθυμίζεται, πως προηγήθηκε η πώληση 12 Rafales στην Κροατία.
Ήταν τέτοια η αδημονία του Macron να πουλήσει τα αεροσκάφη, που σε κάποιο σημείο συμφώνησε να σεβαστεί την κυριαρχία της Σερβίας, ενώ το Παρίσι έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου!
Το θετικό για τον Macron ήταν ότι ο γαλλικός Τύπος μετρίασε την κριτική του στο πρόσωπο του, επειδή 2, 7 δισεκατομμύρια ευρώ θα εισρεύσουν στο δημόσιο ταμείο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης