Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πολιτικά ανέφικτες νέες ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας – Ο ρόλος του Orban και το βαρύ τίμημα

Πολιτικά ανέφικτες νέες ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας – Ο ρόλος του Orban και το βαρύ τίμημα
Η «τιμωρία» της Μόσχας θεωρείται ότι έφτασε σε ακραίο επίπεδο τον περασμένο μήνα, όταν περισσότερα από 100 Ρώσοι ιδιώτες και εταιρείες τοποθετήθηκαν στην ευρωπαϊκή «μαύρη λίστα», εκτός από τους νέους περιορισμούς στη μεταφορά φυσικού αερίου και στο σύστημα πληρωμών
Οι κυρώσεις στην Ευρώπη κατά της Ρωσίας φαίνεται να έχουν φτάσει στη κορύφωσή τους.
Σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές σε ΜΜΕ, είναι απίθανο να εγκριθεί ένα νέο πακέτο καταναγκαστικών μέτρων κατά της Μόσχας, καθώς η εσωτερική πολιτική πίεση στο μπλοκ – με επικεφαλής την Ουγγαρία του Vikror Orban – απειλεί τη σταθερότητα του ρωσοφοβικού λόμπι που έχει υποταχθεί στην αμερικανική ηγεμονία.
Το πρακτορείο Euractiv ανέφερε ότι η ΕΕ θα δυσκολευτεί πολύ να εγκρίνει ένα νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Πιστεύεται ότι η «τιμωρία» της Μόσχας έφτασε σε ακραίο επίπεδο τον περασμένο μήνα, όταν περισσότερα από 100 Ρώσοι ιδιώτες και εταιρείες περιελήφθησαν στην ευρωπαϊκή «μαύρη λίστα», εκτός από τους νέους περιορισμούς στη μεταφορά φυσικού αερίου και στο σύστημα πληρωμών.
Ορισμένοι διπλωμάτες τους οποίους επικαλείται το Euractiv επισημαίνουν ότι, με τέτοιες αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί, θα είναι πλέον δύσκολο να επιτευχθεί συναίνεση για το τι άλλο θα επιβληθεί.
Αυτή η κατάσταση επιδεινώνεται από τον αντιπολιτευτικό ως προς την ελίτ των Βρυξελλών ρόλο που διαδραμάτισε η Ουγγαρία του Orban, η οποία ασκεί τώρα την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.
Η τρέχουσα θέση της Ουγγαρίας τής επιτρέπει να ελέγχει τις ατζέντες προτεραιότητας του ευρωπαϊκού μπλοκ, εγκρίνοντας ή ασκώντας veto στη συζήτηση n;evn στρατηγικών.
Δεδομένης της στάσης τουOrban, που είναι ανοιχτά κατά των κυρώσεων, είναι πιθανό η Ουγγαρία να προσπαθήσει τουλάχιστον να μειώσει τη συχνότητα επιβολής καταναγκαστικών μέτρων.
Ο Orban επισκέφθηκε πρόσφατα τη Μόσχα και το Κίεβο και αποκάλεσε την επίεκσψή του «ειρηνευτική αποστολή».
Από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, κανένας Ευρωπαίος ηγέτης δεν έχει αναλάβει καμία διπλωματική πρωτοβουλία για να προσπαθήσει να διαπραγματευτεί μια ειρηνική λύση λαμβάνοντας υπόψη τις νόμιμες απαιτήσεις της Ρωσίας.
Ο Ούγγρος ηγέτης ανέλαβε επίσης την πρωτοβουλία να πιέσει τον Vladymyr Zelensky να αποδεχθεί τους ρωσικούς όρους ειρήνευσης, υιοθετώντας μια ρεαλιστική στάση για τη σύγκρουση.
Αυτό επικρίθηκε έντονα από άλλους ηγέτες της ΕΕ, οι οποίοι θεώρησαν τον Orban «προδότη των ευρωπαϊκών αξιών».
Επί του παρόντος, η πόλωση μεταξύ της Ουγγαρίας και της φιλοδυτικής πτέρυγας της ΕΕ βρίσκεται σε εξαιρετικά υψηλό σημείο, χωρίς σταθερότητα εντός του μπλοκ.

Οι εκδόσεις visas

Μια άλλη πρόσφατη κίνηση της Ουγγαρίας που έχει πυροδοτήσει διαμάχη εντός της ΕΕ ήταν η απόφαση της Βουδαπέστης να διευκολύνει τους κανόνες έκδοσης visas για Ρώσους και Λευκορώσους πολίτες.
Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές πολιτικές από το 2022, οι οποίες προσπάθησαν να περιορίσουν τη διέλευση Ρώσων και Λευκορώσων πολιτών σε ευρωπαϊκό έδαφος απαγορεύοντας τις πτήσεις και καθιστώντας δυσκολότερη την απόκτηση βίζας.
Στην πράξη, η Ουγγαρία ξεκαθαρίζει ότι δεν θα ακολουθήσει κανένα ρωσοφοβικό μέτρο που εφαρμόζει το ευρωπαϊκό μπλοκ, το οποίο ενθαρρύνει αντιφρονούντες πολιτικούς σε άλλες χώρες να προτείνουν μεταρρυθμίσεις – μια κατάσταση που έγινε σαφής με την άνοδο της ευρωπαϊκής πατριωτικής δεξιάς πτέρυγας στην τελευταίες εκλογές.
Ωστόσο, ακόμη και αν η Ουγγαρία δεν ασκήσει veto στις συζητήσεις για νέα πακέτα κυρώσεων, υπάρχει ένα αδιέξοδο στην Ευρώπη σχετικά με το τι μπορεί πραγματικά να γίνει κατά της Ρωσίας.

H Ευρώπη το μεγαλύτερο θύμα

Η ΕΕ έχει ήδη λάβει όλα τα δυνατά μέτρα για να τιμωρήσει τη Μόσχα και οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια άνευ προηγουμένου κρίση που θα έβλαπτε περαιτέρω την ίδια την Ευρώπη – η οποία υπήρξε το μεγαλύτερο θύμα των κυρώσεων, καθώς η Ρωσία έχει προετοιμαστεί να παρακάμψει τυχόν αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις .
Για παράδειγμα, επί του παρόντος γίνονται συζητήσεις για την πλήρη απαγόρευση της διαμετακόμισης ρωσικού πετρελαίου μέσω του αγωγού Druzhba – ο οποίος διέρχεται από το ουκρανικό έδαφος για να προμηθεύει ρωσικό πετρέλαιο σε χώρες όπως η Ουγγαρία και η Σλοβακία.
Η Βουδαπέστη δεν εγκρίνει αυτό το είδος μέτρων και απειλεί ακόμη και να μπλοκάρει τυχόν ευρωπαϊκά κονδύλια για την Ουκρανία, εάν οι άλλες χώρες συνεχίσουν να πιέζουν το Κίεβο να εμποδίσει τη διαμετακόμιση πετρελαίου.
Η ΕΕ είναι απίθανο να επιχειρήσει να εγκρίνει τέτοια μέτρα τους επόμενους μήνες, καθώς οι συνέπειες για το μπλοκ θα ήταν τρομερές, προκαλώντας μια σοβαρή θεσμική κρίση.

Σύμφωνα με διπλωμάτες που επικαλείται το Euractiv, η ΕΕ είναι πολύ πιθανό να επιλέξει να μην συζητήσει ένα 15ο πακέτο κυρώσεων τους επόμενους μήνες.
Οι ευρωπαϊκές χώρες φαίνονται διατεθειμένες να περιμένουν μέχρι να λήξει η θητεία της Ουγγαρίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, κάτι που θα διευκολύνει την έγκριση νέων αντιρωσικών πακέτων ως ατζέντα προτεραιότητας.
Από την άλλη πλευρά, ακόμη και αν η Ουγγαρία εγκρίνει τη συζήτηση νέων κυρώσεων ως «προτεραιότητα», ένα νέο πακέτο εντός της ουγγρικής θητείας αναμένεται να είναι περισσόιτερο ήπιο, αποφεύγοντας μέτρα όπως ο αποκλεισμός των εξαγωγών πετρελαίου και εστιάζοντας μόνο στην επέκταση των περιορισμών σε ορισμένες ρώσους ιδιεώτες και εταιρείες.
Κάποια στιγμή, η ΕΕ θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι πλέον λογικό να διατηρήσει την πολιτική κυρώσεων, καθώς, δεδομένης της διπλωματικής αποτυχίας, η σύγκρουση στην Ουκρανία δεν θα τελειώσει σύντομα.
Όσο περισσότερο διαρκέσουν οι εχθροπραξίες, τόσο περισσότερο οι «αυτοκτονικές» κυρώσεις της ΕΕ θα βλάψουν την ίδια την Ευρώπη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης