Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πόλεμος... με δεκαδικά ψηφία - Το κόστος του ρεύματος μειώθηκε αλλά τα τιμολόγια παραμένουν σταθερά τον Σεπτέμβριο

Πόλεμος... με δεκαδικά ψηφία - Το κόστος του ρεύματος μειώθηκε αλλά τα τιμολόγια παραμένουν σταθερά τον Σεπτέμβριο
Κόντρα στο ρεύμα  η ΔΕΗ μείωσε την τιμή του πράσινου τιμολογίου.
Το «μανάβικο της γειτονιάς»  θυμίζουν τα τιμολόγια ρεύματος των προμηθευτών αφού  ανακοινώνουν τιμές ανά KWh με δεκαδικά ψηφία όπως συμβαίνει στα οπωροκηπευτικά . Παράδειγμα η ντομάτα πωλείται προς 3 ευρώ και 90 λεπτά το κιλό και αναγράφεται προς 3,9 ευρώ το κιλό.
Ο καταναλωτής δεν βλέπει το 4 στην πινακίδα και είναι ευχαριστημένος διότι το προϊόν παραμένει φθηνό αφού δεν έπιασε τα 4 ευρώ.
Το marketing της μαναβικής πέρασε και στην αγορά της ενέργειας  με τους προμηθευτές  να διαλαλούν την πραμάτεια τους ότι η τιμή της  KWh δεν είναι στα 16 λεπτά του ευρώ αλλά στα 15,9 λεπτά ευρώ.
Ο «πόλεμος» των δεκαδικών ψηφίων καλά κρατεί στην ενέργεια μεταξύ των ισχυρών  της αγοράς.
Πάντως η διοίκηση της ΔΕΗ έκανε ρελάνς δίνοντας  πιο φθηνή τιμή ανά Kwh σε σύγκριση με τους ισχυρούς αντιπάλους της.
Η τιμή για το πράσινο τιμολόγιο του Σεπτεμβρίου διαμορφώθηκε στα 0,1594 ευρώ.
Η Protergia ανακοίνωσε ότι  κρατάει και τον Σεπτέμβριο ίδιες τις τιμές προς όφελος των καταναλωτών απορροφώντας το αυξανόμενο κόστος ενέργειας. Ετσι  η τιμή για το πράσινο τιμολόγιο του Σεπτεμβρίου διαμορφώνεται στα 0,1599  ευρώ.
Η ΔΕΗ είναι φθηνότερη σε σχέση με την Protergia κατά 0,0005 ευρώ.
Την ίδια στιγμή η ΗΡΩΝ του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αφήνει την ίδια τιμή και τον Σεπτέμβριο η οποία είναι τα 0,1585  ευρώ.
Το κόστος ενέργειας έπεσε ενώ τα πράσινα  τιμολόγια έμειναν στα ίδια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) του Αυγούστου διαμορφώθηκε στα 129,83 ευρώ ανά MWh σε σύγκριση με τα 135,18 ευρώ του Ιουλίου. Τα πράσινα  τιμολόγια του Σεπτεμβρίου με βάση το μειωμένο κόστος κατά 5,35 ευρώ ανά MWh ή κατά 3,9% θα πρέπει να μειωθούν αντίστοιχα. Να σημειωθεί ότι πράσινο τιμολόγιο της ΔΕΗ  ήταν στα 0,1639 ευρώ ανά KWh τον Αύγουστο ενώ για το Σεπτέμβριο είναι μειωμένο κατά 0,00451 αφού υποχώρησε στα 0,1594 ευρώ.

Ο φόρος των 10 ευρώ ανά MWh δεν έφερε ακριβά τιμολόγια

Το παράδοξο της αγοράς ενέργειας του Αυγούστου ήταν ότι ο φόρος των 10 ευρώ ανά MWh στις μονάδες φυσικού αερίου δεν έφερε άνοδο των τιμών στην εγχώρια αγορά και παράλληλα γέμισαν τα κρατικά ταμεία με τον υπουργό Θόδωρο Σκυλακάκη να έχει την δυνατότητα να συνεχίσει την επιδότηση των κυμαινόμενων τιμολογίων του Σεπτεμβρίου η οποία αναμένεται να διαμορφωθεί στα ίδια επίπεδα με του Αυγούστου.
Σύμφωνα με πληροφορίες το ποσό που συγκεντρώθηκε από το φόρο εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 40 εκατομμύρια ευρώ τα οποία καλύπτουν την επιδότηση των τιμολογίων  δύο μηνών των νοικοκυριών. Βέβαια οι επιχειρήσεις έχουν αποκλειστεί από το πρόγραμμα επιδοτήσεων δημιουργώντας κόστος αλλά όχι ικανό  να φέρει άνοδο των τιμών σε προϊόντα ευρείας κλίμακας.
 Σύμφωνα με αναλυτές οι παραγωγοί όπως και οι προμηθευτές επιθυμούν πιο χαμηλές τιμές στα τιμολόγια  ρεύματος διότι έτσι αποτρέπουν στη κυβέρνηση να εμπλέκεται στα πόδια της αγοράς και το κυριότερο είναι ότι τα περιθώρια κέρδους παραμένουν  τα ίδια ανεξάρτητα από την πορεία των τιμών.  

Νίκος Θεοδωρόπουλος 
ntheo@bankingnews.gr      
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης