Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Cenergy: Πώς με μια αύξηση κεφαλαίου διευθετεί διασπορά, μονάδα στις ΗΠΑ, δανεισμό και «βλέπει» MSCI

Cenergy: Πώς με μια αύξηση κεφαλαίου διευθετεί διασπορά, μονάδα στις ΗΠΑ, δανεισμό και «βλέπει» MSCI
Οι βασικοί μέτοχοι της Viohalco δεν θα χάσουν την πλειοψηφία, εισέρχονται νέα κεφάλαια και, κυρίως, δεν θα αναγκαστούν να «αποχωριστούν» τις μετοχές τους
H αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με μετρητά, έστω και με αποκλεισμό του δικαιώματος προτίμησης των βασικών μετόχων, ποτέ δεν αρέσει στους μετόχους μειοψηφίας.
Η χρηματοοικονομική δομή που επέλεξε η Viohalco και οι σύμβουλοι της φαινομενικά “αλλάζει” το παλιό παραδοσιακό μοντέλο αύξησης κεφαλαίου, επί της ουσίας, όμως, οι βασικοί μέτοχοι παραμένουν κυρίαρχοι και δίχως να χρειαστεί να καταβάλλουν νέα κεφάλαια.
Όπως συνέβη και στην αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζα Πειραιώς με τον αποκλεισμό του δικαιώματος προτίμησης (2021), οι βασικοί μέτοχοι της Viohalco δεν θα χάσουν την πλειοψηφία, εισέρχονται νέα κεφάλαια και, κυρίως, δεν θα αναγκαστούν να «αποχωριστούν» τις μετοχές τους λόγω της εύλογης έκπτωσης που θα παρείχαν οι ανάδοχοι στους νέους επενδυτές.
Η Viohalco, μαζί με τους συμβούλους της (Goldman Sachs – HSBC) δούλευαν επί χρόνια μια ιδιωτική διάθεση μετοχών, ωστόσο με την παραίτηση παλαιών μετόχων και την κατά προτεραιότητα συμμετοχή σε υφιστάμενους μετόχους μειοψηφίας, κυριολεκτικά επιτυγχάνουν ταυτόχρονα πολλαπλούς στόχους.
Ειδικότερα, θα εξασφαλιστούν τα κεφάλαια για την μονάδα παραγωγής καλωδίων της Αμερικής όπου υπάρχει ήδη φορολογική απαλλαγή – καθώς και για γενικούς εταιρικούς σκοπούς όπως αναφέρεται ( λ.χ μείωση δανεισμού ή βελτιώσεις στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις στην Ελλάδα.)
Επιπρόσθετα, με την παροχή ενός “γλυκαντικού” στους μετόχους μειοψηφίας με την κατά προτεραιότητα συμμετοχή, η ελεύθερη διασπορά μετοχών διευρύνεται στο 28%.
Και η Cenergy, με την νέα κεφαλαιοποίηση που θα προκύψει μετά την αύξηση κεφαλαίου θέτει υποψηφιότητα για να ενταχθεί μελλοντικά στον δείκτη MSCI.

Πόσες νέες μετοχές θα κυκλοφορήσουν: 20,6 εκατ. ή και περισσότερες ;

Στην πρώτη ανακοίνωση της αύξησης κεφαλαίου μαζί με τα αποτελέσματα εξαμήνου, η Cenergy έκανε λόγο για έναρξη της διαδικασίας προετοιμασίας για “ενδεχόμενη αύξηση κεφαλαίου” μέχρι 200 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων τυχόν διαφοράς “υπέρ το άρτιο”.
Η αύξηση βεβαίως τέλει υπό την αίρεση της έγκρισης από την γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας στο Βέλγιο.
Μ αυτό τον τρόπο, εάν το μετοχικό κεφάλαιο αυξηθεί κατά 200.058.600 (58600 υπέρ το άρτιο ) τότε με το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής (30/8) 9,7 ευρώ ανά μετοχή θα κυκλοφορήσουν 2.0624.598 νέες μετοχές.
Στην αγορά μάλιστα κυκλοφόρησε ότι, η τιμή διάθεσης θα είναι υψηλότερη των 9 ευρώ, συνεπώς τα κεφάλαια πιθανότατα να ξεπεράσουν και τα 200 εκατ. ευρώ.
Επειδή, δε η αύξηση κεφαλαίου θα πραγματοποιηθεί μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης με την διαδικασία του βιβλίου προσφοράς ( book building process ) υπάρχει το ενδεχόμενο να εκδηλωθεί υψηλότερη ζήτηση και συνεπώς να κυκλοφορήσουν και περισσότερες μετοχές από 20,6 εκατ. μετοχές.
Tον τρόπο της έκδοσης περισσότερων μετοχών, θα τον διασφαλίσουν οι ανάδοχοι και νομικοί σύμβουλοι.
Με βάση τα 20,6 εκατ. νέες μετοχές και το σύνολο των μετοχών μετά την αύξηση (21.0787.279), το σημερινό ποσοστό που κατέχει η Viohalco (79,78%) μετά την αύξηση κεφαλαίου αναμένεται να περιοριστεί σε περίπου 72%.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης