Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλία: Πιέζουν τον Macron να διορίσει πρωθυπουργό μετά το «πραξικόπημα» κατά της αριστεράς

Γαλλία: Πιέζουν τον Macron να διορίσει πρωθυπουργό μετά το «πραξικόπημα» κατά της αριστεράς
O Bernard Cazeneuve έχει αναδειχθεί ως επικρατέστερος υποψήφιος για την ηγεσία της γαλλικής κυβέρνησης
Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron αναμενόταν ευρέως να διορίσει πρωθυπουργό το Σαββατοκύριακο - αλλά δεν υποχώρησε.
Αντ' αυτού, θα έχει συνομιλίες στο Μέγαρο των Ηλυσίων το πρωί της Δευτέρας με τους πρώην προέδρους Nicolas Sarkozy και François Hollande, τον Xavier Bertrand, ηγετικό στέλεχος του συντηρητικού κόμματος Les Républicains, και τον πρώην πρωθυπουργό των Σοσιαλιστών Bernard Cazeneuve, ο οποίος έχει αναδειχθεί ως επικρατέστερος υποψήφιος για την ηγεσία της γαλλικής κυβέρνησης.

Ο χρόνος εξαντλείται

Μετά από εβδομάδες κλιμάκωσης της πολιτικής κρίσης, ο Macron δέχεται αυξανόμενες πιέσεις - μεταξύ άλλων και από τους συμμάχους του - να διορίσει πρωθυπουργό, σχεδόν δύο μήνες αφότου το στρατόπεδό του ήρθε δεύτερο κατά τη διάρκεια των αιφνιδιαστικών πρόωρων εκλογών που προκήρυξε τον Ιούνιο.
Ο Bernard Cazeneuve «λέει ότι δεν είναι υποψήφιος. Αν του ζητηθεί, θα το κάνει, από καθήκον, αλλά όχιμε οποιοδήποτε τίμημα», δήλωσε η ομάδα του στο POLITICO.
Το Elysée δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.
Ο χρόνος εξαντλείται.
Σύμφωνα με τους γαλλικούς κανόνες, η κυβέρνηση έχει προθεσμία μέχρι την 1η Οκτωβρίου για να υποβάλει στο κοινοβούλιο σχέδιο προϋπολογισμού για το 2025.
Η αριστερή συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου (NFP) κέρδισε τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές του καλοκαιριού, αλλά δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία. Ο Macron αρνήθηκε έκτοτε να διορίσει στη θέση του πρωθυπουργού την υποψήφια της συμμαχίας, την 37χρονη δημόσια υπάλληλο Lucie Castets.
«Η κατάσταση απαιτεί μια αρκετά γρήγορη επίλυση», δήλωσε την Κυριακή στη γαλλική τηλεόραση ο François Bayrou, ο ηγέτης του συμμαχικού με τον Macron κεντρώου κόμματος Modem.
Ο ίδιος υποστήριξε τον Cazeneuve, έναν έμπειρο πολιτικό που ήταν πρωθυπουργός του Ολάντ και εκπροσωπεί το πιο κεντρώο άκρο της γαλλικής αριστεράς, πρόσθεσε.
Ο Cazeneuve εγκατέλειψε το Σοσιαλιστικό Κόμμα το 2022 για να διαμαρτυρηθεί για τη συμμαχία με την Ανυπότακτη Γαλλία του Jean-Luc Mélenchon.
Τις τελευταίες ημέρες, το Μέγαρο των Ηλυσίων προσπάθησε να πιέσει τον Cazeneuve να αντικαταστήσει τον Gabriel Attal
, υποστηρίζοντας ότι είναι ένα από τα μόνα πολιτικά πρόσωπα που θα μπορούσαν να επιβιώσουν από μια πρόταση δυσπιστίας στην Εθνοσυνέλευση.
Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι ο Cazeneuve θα οριστεί μετά τις συνομιλίες υψηλού επιπέδου της Δευτέρας, οι οποίες έρχονται σε συνέχεια των άκαρπων συζητήσεων μεταξύ του Macron και των διαφόρων πολιτικών κομμάτων της χώρας τις τελευταίες εβδομάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης