Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εντυπωσιακό αλλά πραγματικό: Οι Ευρωπαίοι εισάγουν περισσότερο αέριο από τη Ρωσία από τις ΗΠΑ

Εντυπωσιακό αλλά πραγματικό: Οι Ευρωπαίοι εισάγουν περισσότερο αέριο από τη Ρωσία από τις ΗΠΑ
Για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια, η Ευρώπη το τρίμηνο Απριλίου - Ιουνίου του 2024 εισήγαγε περισσότερο αέριο από τη Ρωσία παρά από τις ΗΠΑ
Ένα εντυπωσιακό αλλά και συνάμα ενδεικτικό στοιχείο της παταγώδους αποτυχίας της ευρωπαϊκής διπλωματίας (ή … της ανείπωτης βλακείας των Ευρωπαίων) όσον αφορά την ενεργειακή της πολιτική είναι ότι για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια τα κράτη της ΕΕ εισήγαγαν περισσότερο φυσικό αέριο από τη Ρωσία παρά από τις Ηνωμένες Πολιτείες, γεγονός που αποδεικνύει πως παρά τις πιέσεις και τους εκβιασμούς η Ευρώπη είναι απόλυτα εξαρτώμενη από το ρωσικό αέριο.
Δημοσίευμα της εφημερίδας Die Welt αναφέρει, επικαλούμενη στοιχεία της εταιρείας συμβούλων των Βρυξελλών Bruegel, ότι το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου 2024, η ΕΕ αγόρασε 12,7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τη Ρωσική Ομοσπονδία, έναντι 12,3 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2024, οι προμήθειες από τη Ρωσία δεν έχουν μειωθεί τόσο πολύ όσο από τις Ηνωμένες Πολιτείες επισημαίνει το δημοσίευμα.
Μάλιστα ο αρθρογράφος της Die Welt, Daniel Wetzel υποστηρίζει ότι η Ρωσία κατατάσσεται τώρα στη δεύτερη θέση «ακόμη και χωρίς τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream».
Επιπλέον, επισημαίνεται ότι οι ΗΠΑ πιέζουν τους Ευρωπαίους ήδη από το 2019 προκειμένου να αγοράσουν το αμερικανικό LNG από το ρωσικό αέριο.
Παρόλο αυτά υπογραμμίζεται πως αρκετά ευρωπαϊκά κράτη είναι απολύτως εξαρτώμενα από το ρωσικό φυσικό αέριο, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Αυστρία, η οποία και κάλυψε έως και το 90% των αναγκών της σε φυσικό αέριο από τη Ρωσία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης