Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανατροπή στη Μέση Ανατολή: Η Σαουδική Αραβία απομακρύνεται από τις ΗΠΑ και συνάπτει συμφωνίες 50 δισ. δολ. με την Κίνα

Ανατροπή στη Μέση Ανατολή: Η Σαουδική Αραβία απομακρύνεται από τις ΗΠΑ και συνάπτει συμφωνίες 50 δισ. δολ. με την Κίνα
Οι πρόσφατες εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένων των συμφωνιών της Σαουδικής Αραβίας ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων με κινεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αποκαλύπτουν ότι το Ριάντ σκοπεύει να ενισχύσει τη σχέση του με το Πεκίνο
Στον περίπλοκο ιστό της παγκόσμιας γεωπολιτικής, λίγες σχέσεις είναι τόσο σημαντικές όσο αυτές των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σαουδικής Αραβίας – αποτέλεσαν μία από τις σταθερές της παγκόσμιας μεταπολεμικής διεθνούς τάξης.
Τη ίδια ώρα πάνω σε αυτές βασίστηκε και η πρωτοκαθεδρία του δολαρίου καθώς οι συναλλαγές στο «μαύρο χρυσό» διεξάγονταν στο αμερικανικό νόμισμα.
Οι δύο χώρες θεωρούνταν σταθεροί εταίροι σε έναν κόσμο που επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τις ανάγκες πετρελαίου και γεωπολιτικής ασφάλειας, τα πρόσφατα γεγονότα δείχνουν ότι αυτός ο δεσμός δοκιμάζεται —ιδίως καθώς η Σαουδική Αραβία επιδιώκει να επεκτείνει τους οικονομικούς της ορίζοντες και να στρέφεται προς Ανατολάς.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν ολοένα και σε μεγαλύτερο βαθμό και περισσότερο για τους αναπτυσσόμενους δεσμούς της Σαουδικής Αραβίας με την Κίνα και άλλα κράτη της ομάδας των BRICS, λόγω των φόβων ότι αυτές οι σχέσεις θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.
Ωστόσο, οι πρόσφατες εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένων των συμφωνιών της Σαουδικής Αραβίας ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων με κινεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αποκαλύπτουν ότι το Ριάντ σκοπεύει να ενισχύσει τη σχέση του με το Πεκίνο.

Ο μετασχηματισμός και οι αλλαγές στις ισορροπίες ισχύος

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει εκφράσει τις ανησυχίες της σχετικά με την πιθανή μεταφορά κρίσιμης τεχνολογίας, υποδομής και δεδομένων από τη Σαουδική Αραβία στην Κίνα.
Αυτές οι ανησυχίες δεν είναι αβάσιμες.
Το παγκόσμιο στρατηγικό τοπίο αλλάζει και η άνοδος της Κίνας ως υπερδύναμης ώθησε τις ΗΠΑ να ψηφίσουν συμμαχίες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την επιρροή τους ή να θέσουν σε κίνδυνο την εθνική τους άμυνα.
Η οικονομική σταθερότητα και η τεχνολογική υπεροχή συνδέονται στενά με την εθνική ασφάλεια και η προοπτική στενότερων δεσμών Σαουδικής Αραβίας και Κίνας απομακρύνεται από την Ουάσιγκτον.
Καθώς η Σαουδική Αραβία συνεχίζει να επεκτείνει τη συμμετοχή της στη σύνδεση BRICS, η οποία περιλαμβάνει μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες όπως η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Αφρική, οι ΗΠΑ διπλασιάζουν τις διπλωματικές προσπάθειες για να ενθαρρύνουν τον σύμμαχό τους να παραμείνει ευθυγραμμισμένος με τα δυτικά συμφέροντα.
Αυτή η ένταση χρησιμεύει για να υπογραμμίσει έναν σημαντικό στρατηγικό άξονα: καθώς η επιρροή των ΗΠΑ μειώνεται σε ορισμένους τομείς, κράτη όπως η Σαουδική Αραβία διαφοροποιούν τις οικονομικές τους εταιρικές σχέσεις για να αντισταθμίσουν τις γεωπολιτικές αβεβαιότητες.
Στο επίκεντρο των κινήσεων της Σαουδικής Αραβίας βρίσκεται το Vision 2030, ένα φιλόδοξο πλαίσιο που έχει σχεδιαστεί για να μειώσει την εξάρτηση της οικονομίας του βασιλείου από το πετρέλαιο και να τοποθετηθεί ως ηγέτης σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογίας, του τουρισμού και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Εμβάθυνση της οικονομικής ολοκλήρωσης 

Οι πρόσφατες συμφωνίες 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων με κινεζικές τράπεζες απεικονίζουν μια σκόπιμη στρατηγική για την εμβάθυνση της οικονομικής ολοκλήρωσης, τη διαφοροποίηση των επενδυτικών καναλιών και τη δημιουργία εναλλακτικών οδών ανάπτυξης εκτός των εσόδων από πετρέλαιο.
Αυτά τα μνημόνια συμφωνίας, τα οποία χαρακτηρίζονται από σημαντικές δεσμεύσεις τόσο από επενδύσεις σε χρέος όσο και σε μετοχές, υπογραμμίζουν την αποφασιστικότητα του βασιλείου να καλλιεργήσει διμερείς ροές κεφαλαίων που μπορούν να υποστηρίξουν τους ευρύτερους οικονομικούς του στόχους.
Οι συμφωνίες σηματοδοτούν μια σημαντική αλλαγή στη δυναμική των επενδύσεων, καθώς η Σαουδική Αραβία τοποθετείται όχι μόνο ως σημαντικός προμηθευτής ενέργειας αλλά και ως δυναμικός παίκτης στο παγκόσμιο οικονομικό τοπίο.

Τα νούμερα είναι εντυπωσιακά

Η ταχεία ανάπτυξη των σαουδαραβικών επενδύσεων στην Κίνα δεν είναι απλώς ρητορική.
Υποστηρίζεται από εντυπωσιακούς αριθμούς.
Σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές, οι επενδύσεις των αμοιβαίων κεφαλαίων του Κόλπου στην Κίνα εκτοξεύτηκαν από μόλις 100 εκατομμύρια δολάρια σε εκπληκτικά 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023.

Η ενίσχυση των ροών κεφαλαίων

Αυτό το σημαντικό άλμα δείχνει έναν αυξανόμενο ενθουσιασμό μεταξύ των Σαουδάραβων επενδυτών να αξιοποιήσουν την τεράστια και δυναμική αγορά της Κίνας.
Η κίνηση του Ταμείου Δημοσίων Επενδύσεων (PIF) της Σαουδικής Αραβίας, το οποίο έχει υπογράψει 6 μεγάλες συμφωνίες με κορυφαία κινεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, σηματοδοτεί ένα ορόσημο στην οικονομική διπλωματία του βασιλείου.
Αυτές οι συμφωνίες στοχεύουν στην ενίσχυση των ροών κεφαλαίων και στην προώθηση των επενδύσεων σε ζωτικούς τομείς όπως η τεχνολογία και οι υποδομές - τομείς όπου η Κίνα υπερέχει και έχει σημαντική παγκόσμια επιρροή.

Πολυπολικός κόσμος

Το σταυροδρόμι στο οποίο βρίσκεται η Σαουδική Αραβία είναι εμβληματικό μιας ευρύτερης τάσης που αναδύεται στο παγκόσμιο γεωπολιτικό τοπίο - ευθυγράμμιση και διαφοροποίηση.
Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν ένας κρίσιμος σύμμαχος της Σαουδικής Αραβίας, η επιθυμία του βασιλείου για στενότερους δεσμούς με την Κίνα είναι ένα σαφές μήνυμα της πρόθεσής του να λειτουργήσει σε έναν πολυπολικό κόσμο.
Καθώς η Ουάσιγκτον συνεχίζει να αξιοποιεί την επιρροή της για να απομακρύνει τη Σαουδική Αραβία από το Πεκίνο, το Ριάντ ζυγίζει προσεκτικά τις επιλογές του, ευθυγραμμισμένο με το δικό του οικονομικό όραμα και τις στρατηγικές του ανάγκες. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης