Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Abrdn: Η Federal Reserve υπνοβατεί σε λάθος πολιτική – Πως μπορεί να εκτροχιάσει την οικονομία των ΗΠΑ

Abrdn: Η Federal Reserve υπνοβατεί σε λάθος πολιτική – Πως μπορεί να εκτροχιάσει την οικονομία των ΗΠΑ
Κατά τον Akintewe «η οικονομία ήδη πιο αδύναμη από ό,τι υποδηλώνουν τα βασικά στοιχεία και η Fed θα έπρεπε ήδη να χαλαρώνει την πολιτική της»
Κόντρα στην εκτίμηση των περισσοτέρων αναλυτών για μια ήπια προσγείωση της αμερικανικής οικονομίας, βρίσκεται η Abrdn (πρώην Standard Life Aberdeen), η οποία προβλέπει ότι εξακολουθεί να υπάρχει ο κίνδυνος παρατεταμένης επιβράδυνσης το 2025.
Σύμφωνα με τον Kenneth Akintewe, επικεφαλής του ασιατικού κρατικού χρέους της Abrdn, «ήδη η Fed υπνοβατεί σε λάθος πολιτική».
Τα οικονομικά δεδομένα όπως οι μισθοδοσίες εκτός των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, αντικατοπτρίζουν μια ασθενέστερη οικονομική εικόνα.
Τον Αύγουστο, το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ ανέφερε ότι η οικονομία των ΗΠΑ δημιούργησε 818.000 λιγότερες θέσεις εργασίας από ό,τι είχε αρχικά αναφερθεί από τον Απρίλιο του 2023 έως τον Μάρτιο του 2024.
Ως μέρος των προκαταρκτικών ετήσιων αναθεωρήσεων αναφοράς για τους αριθμούς μισθοδοσίας εκτός των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας ανέφερε ότι η πραγματική αύξηση των θέσεων εργασίας ήταν σχεδόν 30% μικρότερη από τα αρχικά αναφερθέντα 2,9 εκατομμύρια από τον Απρίλιο του 2023 έως τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους.
Κατά τον Akintewe «η οικονομία ήδη πιο αδύναμη από ό,τι υποδηλώνουν τα βασικά στοιχεία και η Fed θα έπρεπε ήδη να χαλαρώνει την πολιτική της».
Πρόσθεσε ότι οι αλλαγές πολιτικής από τη Fed χρειάζονται χρόνο για να προχωρήσουν στην οικονομία, «έτσι εάν η οικονομία είναι πιο αδύναμη από ό,τι υποδηλώνουν τα βασικά δεδομένα, θα χρειαστεί να συγκεντρώσουν ένα επαρκή ποσό χαλάρωσης, ξέρετε, 150, 200, βάση σημεία, που θα πάρει χρόνο».
«Και μόλις κάνετε αυτό το ποσό χαλάρωσης, χρειάζονται έξι έως οκτώ μήνες για να το μεταδώσετε».
Εάν η οικονομία εμφανίσει ξαφνικά σημάδια μεγαλύτερης αδυναμίας στις αρχές του 2025, ο Akintewe είπε ότι θα χρειαστεί μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2025 για να δούμε τα αποτελέσματα οποιασδήποτε χαλάρωσης που μεταδίδεται μέσω της οικονομίας, η οποία θα μπορούσε να φαίνεται «αρκετά διαφορετική» μέχρι εκείνη τη στιγμή.
Υποστήριξε επίσης ότι η αγορά επικεντρώνεται υπερβολικά στην πρόβλεψη του μεγέθους οποιασδήποτε πιθανής επερχόμενης περικοπής.
«Το άλλο ερώτημα που κανείς δεν φαίνεται να θέτει είναι, γιατί το επιτόκιο πολιτικής εξακολουθεί να είναι στο 5,5% όταν ο πληθωρισμός μειώνεται στο σχεδόν 2,5%.
Για παράδειγμα, χρειάζεστε ένα πραγματικό επιτόκιο πολιτικής 300 μονάδων βάσης σε αυτό το είδος περιβάλλοντος με όλη την αβεβαιότητα που αντιμετωπίζουμε».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης