Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ο παγκόσμιος κομφορμισμός αναδύεται - Πώς οι ελίτ μετέτρεψαν τους ανθρώπους σε άβουλα ζώα

Ο παγκόσμιος κομφορμισμός αναδύεται - Πώς οι ελίτ μετέτρεψαν τους ανθρώπους σε άβουλα ζώα
COVID, social media, ΜΜΕ, ατζέντες
Κόντρα στην παγκόσμια εξέλιξη των τελευταίων αιώνων και τις υπερβάσεις που πέτυχε η ανθρωπότητα μετά από τεράστιες καταστροφές, οι ελίτ κατάφεραν το αδιανόητο: να μετατρέψουν τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, ειδικά στη Δύση, σε άβουλα ζώα.
Μέσα από συγκεκριμένες και ολοφάνερες ενέργειες, καταστάσεις και μέσα, μία μεγάλη μερίδα του παγκόσμιου πληθυσμού ξέχασε μεταξύ άλλων τις λέξεις «πρωτοβουλία», «άρνηση», «αλληλεγγύη» και ευθυγραμμίστηκε με όσα προστάζει η όποια «ομάδα» επέλεξαν να ενταχθούν.
Ποιες είναι αυτές οι ενέργειες, οι καταστάσεις και τα μέσα; COVID, social media, ΜΜΕ, ατζέντες (όπως η woke, ο μοντέρνος φεμινισμός και τα παράγωγά τους).
Τα παραπάνω εντοπίστηκαν ακόμη και σε χώρους πνευματικότητας και μάθησης. Ενδεικτικά, σε πανεπιστήμια άνθρωποι υποβλήθηκαν σε καθολική προπαγάνδα και πιέσεις για να συμμορφωθούν με τις ίδιες πολιτικές Covid. Ωστόσο, ένα πανεπιστήμιο πρέπει να είναι ένα μέρος για να προστατεύει και να ενθαρρύνει την ατομική σκέψη, υπογραμμίζει το «Brownstone Institute» σε άρθρο.
Εκτός από τον Covid, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται συχνά πως ιδέες εξαπλώνονται γρήγορα σε όλο τον κόσμο και να καθιερώνονται γρήγορα, αποκλείοντας τη συζήτηση και την κριτική. Αυτό ισοδυναμεί με ένα είδος τοξικού παγκόσμιου κομφορμισμού.
Ο «τοξικός κομφορμισμός» μπορεί να οριστεί ως η επιθετικά προωθούμενη συμμόρφωση με κακή ή/και επιβλαβή συμπεριφορά προκειμένου να παραμείνει ένας πολίτης ευθυγραμμισμένος με τους άλλους. Ως απάντηση στον Covid, η καθολική, ταχεία εφαρμογή της τοξικής συμμόρφωσης μπορεί να χαρακτηριστικά ως μοναδική στην ιστορία, εκτιμά το Brownstone Institute.
Δεν υπάρχει τίποτα κακό με τη συμμόρφωση αυτή καθαυτή, εφόσον αντιπροσωπεύει την τήρηση των εύλογων προσδοκιών μιας υγιούς κοινωνίας. Για παράδειγμα, η συμμόρφωση με τους κανόνες ευγένειας έχει μεγάλη αξία στις περισσότερες περιπτώσεις, καθώς ο καθένας μπορεί να εκτιμήσει ποιος συμμετέχει σε μια κοινωνία πολιτών, όπως αυτή της Ιαπωνίας. Μόνο οι ανώριμοι και απροσάρμοστοι πιστεύουν ότι η αψήφηση των λογικών κανόνων συμπεριφοράς είναι κατά κάποιον τρόπο πάντα αξιέπαινη.
Ωστόσο, το είδος της συμμόρφωσης που παρατηρούμε επί του παρόντος σε διεθνή κλίμακα δεν είναι οργανικό ή εύλογο. Επιβάλλεται από όσους έχουν δύναμη και επιρροή, παρά τις αμφιβολίες και τις αντιρρήσεις πολλών. Δεν είναι προϊόν υγιεινής κοινωνικής ανάπτυξης και ορθολογικής, πρόθυμης αποδοχής.
Σήμερα, ένα μεγάλο πρόβλημα είναι η υποχρεωτική συμμόρφωση με ισχυρούς διεθνείς οργανισμούς όπως ο ΟΗΕ και το WEF (World Ecobomic Forum). Δεδομένου ότι οι ατζέντες τους είναι συχνά ανόητες και παράλογες, η συμμόρφωση με τις προσδοκίες τους συχνά προκαλεί μεγάλη ζημιά.
Ο ρυθμός του παγκόσμιου κομφορμισμού έχει ενισχυθεί αμέτρητα μέσω της δύναμης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και του Διαδικτύου. Ως εκ τούτου, διεθνείς φορείς όπως το WEF και τα Ηνωμένα Έθνη, μαζί με τις κυβερνήσεις, εστιάζουν στον έλεγχο της διαδικτυακής επικοινωνίας. Όπως το έθεσε ο Γάλλος στοχαστής Jacques Ellul, «η προπαγάνδα πρέπει να είναι ολοκληρωτική», διαφορετικά αποτυγχάνει.
Σε μεγάλο βαθμό ως αποτέλεσμα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, κατά κάποιο τρόπο έγινε «cool» να είσαι παγκόσμιος κομφορμιστής στα μάτια πολλών. Κατά τη διάρκεια της μανίας με τα εμβόλια κατά του Covid, πολλοί δημοσίευσαν στο Facebook πως έκαναν το εμβόλιο, ακόμη και με φωτογραφίες.
Ομοίως, μοντέρνα τσιτάτα από το εξωτερικό, όπως η ποικιλομορφία και η βιωσιμότητα (sustainability), υιοθετήθηκαν γρήγορα σε επιχειρηματικούς και εκπαιδευτικούς κύκλους, παρόλο ουκ ολίγοι επιστήμονες βρήκαν αυτούς τους όρους ως ασαφείς και παράλογους.
«Η αντίθεση στον παγκόσμιο κομφορμισμό δεν σημαίνει υποχώρηση σε μια στάση καχυποψίας και εχθρότητας προς όλα τα πράγματα ξένα, νέα ή άγνωστα. Ακόμη και χωρίς πίεση από τους ισχυρούς να εφαρμόσουν τις επιθυμίες των διεθνών ελίτ, οι λαοί του κόσμου συχνά επηρεάζουν ο ένας τον άλλον από τα επιτεύγματα των κοινωνιών τους», καταλήγει το Brownstone Institute...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης