Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δεκαετής συμφωνία προμήθειας LNG μεταξύ Τουρκίας και Shell

Δεκαετής συμφωνία προμήθειας LNG μεταξύ Τουρκίας και Shell
Η Τουρκία στοχεύει να γίνει κόμβος φυσικού αερίου και προμηθευτής της ΕΕ
Σχετικά Άρθρα

Η Τουρκία και η Shell υπέγραψαν 10ετή συμφωνία προμήθειας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) με δυνατότητα ανακατεύθυνσης των αποστολών στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με το Πρακτορείο Ειδήσεων, Bloomberg, αυτό αποτελεί το τελευταίο βήμα στην προσπάθεια της Άγκυρας να γίνει περιφερειακός κόμβος για το καύσιμο.
«Η Shell θα πουλάει την κρατική Botas της Τουρκίας ισοδύναμο με περίπου 4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως από το 2027», δήλωσε ο Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ (Υπουργός Ενέργειας) σε τελετή υπογραφής στην Άγκυρα.
Αυτό είναι περίπου το 8% της συνολικής ζήτησης αερίου της χώρας το 2023, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.
Η σύμβαση περιλαμβάνει μια επιλογή για το φυσικό αέριο να παραδοθεί σε ευρωπαϊκούς τερματικούς σταθμούς εκτός Τουρκίας, είπε ο Bayraktar, προσθέτοντας ότι θα δώσει στη Botas «κρίσιμες δυνατότητες» στη ναυτιλία LNG.
Η ανακοίνωση υπονοεί σχέδια για έναν πιο ενεργό διεθνή εμπορικό ρόλο για την εθνική εταιρεία ενέργειας η οποία παραδοσιακά εισάγει φορτία για εγχώρια κατανάλωση.
Η Τουρκία στοχεύει να γίνει κόμβος φυσικού αερίου και προμηθευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει επενδύσει πολλά σε πλεονάζουσα ικανότητα εισαγωγής LNG καθώς και στην εγχώρια παραγωγή στη Μαύρη Θάλασσα.
Εξάγει ήδη μικρούς όγκους στο μπλοκ, αλλά οι ροές περιορίζονται λόγω της χωρητικότητας του αγωγού στα δυτικά σύνορα με τη Βουλγαρία.

 Οι προμήθειες αερίου της Botas

Η Botas αγοράζει φυσικό αέριο από τη Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν και το Ιράν, ενώ η Αλγερία και οι ΗΠΑ κυριαρχούν στις εισαγωγές LNG.
Τον περασμένο Μάιο, η εταιρεία υπέγραψε μια 10ετή συμφωνία προμήθειας LNG για έως και 2,5 εκατομμύρια τόνους ετησίως με τη μεγάλη αμερικανική Exxon Mobil Corp.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης