Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ένας θεσμός που δεν πέτυχε - Νέα ετήσια λαϊκά έντοκα από τον ΟΔΔΗΧ με επιτόκιο πάνω από 3% και για 15.000 ευρώ

Ένας θεσμός που δεν πέτυχε - Νέα ετήσια λαϊκά έντοκα από τον ΟΔΔΗΧ με επιτόκιο πάνω από 3% και για 15.000 ευρώ
Η περίοδος εγγραφής ξεκινά από σήμερα Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2024 και ολοκληρώνεται την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2024
Με τα λαϊκά έντοκα να προσφέρουν υψηλές αποδόσεις πάνω από 3% και να ανταγωνίζονται αντίστοιχα προϊόντα που λανσάρονται σήμερα από τις τράπεζες στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), συνεχίζουν δυναμικά το πρόγραμμα των εκδόσεων που αποτελεί το ασφαλέστερο καταφύγιο για τους μικροεπενδυτές.
Ωστόσο και παρά το αξιοπρεπές επιτόκιο ο θεσμός των λαϊκών εντόκων δεν έχει πετύχει...

Την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου το ελληνικό δημόσιο θα προχωρήσει στην έκδοση εντόκων γραμματίων ετήσιας διάρκειας (52 εβδομάδων) δίνοντας τη δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα (ιδιώτες) να προμηθευτούν τους εν λόγω τίτλους μέσω δημόσιας εγγραφής σε οποιαδήποτε Τράπεζα ή Χρηματιστηριακή εταιρία, με ανώτατο ποσό ονομαστικής αξίας για κάθε φυσικό πρόσωπο τα 15.000 ευρώ.
Η περίοδος εγγραφής ξεκινά από σήμερα Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2024 και ολοκληρώνεται την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2024.
Τον τελευταίο χρόνο καταγράφεται ισχυρή ζήτηση για τοποθετήσεις σε έντοκα γραμμάτια λόγω της δίψας των επενδυτών για μεγαλύτερες αποδόσεις υπό την προϋπόθεση ότι ο κίνδυνος είναι μηδενικός. Για πολλά νοικοκυριά η έκδοση ενός «λαϊκού» εντόκου γραμματίου φαίνεται να είναι η μόνη διέξοδος για να μη χάσουν και άλλη αξία τα χρήματά τους και να προστατευθούν από την πληθωριστική λαίλαπα από τη στιγμή που οι τράπεζες δεν προσφέρουν κάποιο ελκυστικό κίνητρο.
Στις δημοπρασίες εντόκων γραμματίων που διενήργησε ο ΟΔΔΗΧ το 2023 οι αποδόσεις κινήθηκαν μεταξύ 3,8% - 3,9% ενώ ενδιαφέρον για την απόκτηση «λαϊκών» εντόκων εκδήλωσαν 10.000 - 12.000 φυσικά πρόσωπα αγοράζοντας τίτλους αξίας 350 εκατ. ευρώ με τις εκτιμήσεις για το 2024 να ανεβάζουν το ποσό της ζήτησης στο 1 δισ. ευρώ.
Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ο μέσος επενδυτής που θα τοποθετήσει τα χρήματά του στα έντοκα γραμμάτια θα εξασφαλίσει απόδοση που με τα σημερινά δεδομένα θα κυμαίνεται λίγο πάνω από το 3% όταν οι απλές καταθέσεις ημέρας δίνουν επιτόκιο 0,03% για τα νοικοκυριά, στις νέες καταθέσεις 0,53% και στις προθεσμιακές έως 2,3%.
Όσα φυσικά πρόσωπα επιθυμούν μπορούν να επενδύσουν σε τίτλους του ελληνικού δημοσίου είτε πάνω από 15.000 ευρώ που είναι το όριο για την συμμετοχή στην πρωτογενή, είτε χωρίς να συμμετάσχουν στις δημοπρασίες αγοράζοντας τους τίτλους μέσω τραπεζών κατά την πάγια πρακτική συνεκτιμώντας όμως και το κόστος προμηθειών. Ωστόσο, με την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των τόκων, οι κρατικοί τίτλοι καθιερώνονται ως μια εναλλακτική επιλογή αποταμίευσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης