Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τελειώνει... την ανταρσία στη Βενεζουέλα ο Maduro - Ένταλμα σύλληψης του αρχηγού της αντιπολίτευσης Edmundo González

Τελειώνει... την ανταρσία στη Βενεζουέλα ο Maduro - Ένταλμα σύλληψης του αρχηγού της αντιπολίτευσης Edmundo González
Οι ΗΠΑ κατέσχεσαν αεροπλάνο του προέδρου Maduro κάνοντας λόγο για παράνομη αγορά έναντι 13 εκατ. δολαρίων
Στην επίθεση περνά ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Nikolas Maduro καθώς όπως έγινε γνωστό η Δικαιοσύνη της Βενεζουέλας εξέδωσε ένταλμα σύλληψης του αρχηγού της αντιπολίτευσης Edmundo González, ο οποίος υποστηρίζει πως αυτός είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών της 28ης Ιουλίου.
«Πρωτοδικείο (...) εξέδωσε ένταλμα σύλληψης του Edmundo Gonzalez για «σοβαρά» αδικήματα» ανακοίνωσε η Εισαγγελία, με πληροφορίες να αναφέρουν πως οι εις βάρος του κατηγορίες είναι τόσο βαριές που ο 75χρονος αρχηγός της αντιπολίτευσης θα μπορούσε να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του στην φυλακή.
Υπενθυμίζεται πως ο Gonzalez δεν παρουσιάστηκε στη Δικαιοσύνη – παρά τις τρεις κλήσεις που δέχθηκε – προκειμένου να καταθέσει σχετικά με τα στοιχεία καταμέτρησης των ψήφων που παρουσίασε και δημοσιοποίησε η αντιπολίτευση στο πλαίσιο των επιχειρημάτων της ότι αυτή ήταν ο νικητής των εκλογών.
Η δημοσιοποίηση εκλογικών αποτελεσμάτων από οποιονδήποτε άλλο φορέα πέρα από το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE) είναι ποινικό αδίκημα στη Βενεζουέλα ενώ η κυβέρνηση Maduro κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι αυτή υποκίνησε τις ταραχές και τα επεισόδια που είχαν ως συνέπεια τον θάνατο 27 ανθρώπων.

Απείθεια, συνωμοσία

Η εισαγγελία ζήτησε να εκδοθεί το ένταλμα σε βάρος του Edmundo Gonzalez για «απείθεια», «συνωμοσία» και «δολιοφθορά».
Εξάλλου οι εισαγγελικές αρχές άρχισαν τον Αύγουστο να διενεργούν έρευνα σε βάρος του Edmundo Gonzalez και της αρχηγού συμμαχίας της αντιπολίτευσης María Corina Machado για προσπάθεια «σφετερισμού» αξιωμάτων, «διασπορά ψευδών πληροφοριών», «διέγερση σε ανυπακοή στους νόμους», «υποκίνηση εξέγερσης» και «σύσταση και συμμορία».

Πολιτικός διωγμός

Σημειώνεται ότι ο Edmundo Gonzalez έχει να εμφανιστεί δημόσια από τις 30 Ιουλίου ενώ όσον αφορά τη μη παρουσία του στη Δικαιοσύνη, την απέδωσε στο ότι δεν υπάρχει καμία «εγγύηση ανεξαρτησίας» του δικαστικού συστήματος, κάνοντας λόγο για πολιτικό διωγμό των ηγετών της αντιπολίτευσης.

Θολό εκλογικό αποτέλεσμα

Στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Ιουλίου ο Maduro ανακηρύχθηκε νικητής με το 52% των ψήφων, αν και η εφορευτική επιτροπή δεν έδωσε στη δημοσιότητα πλήρη και αναλυτικά στοιχεία, υποστηρίζοντας ότι υπέστη «ηλεκτρονική πειρατεία».
Από την πλευρά της η αντιπολίτευση έδωσε στη δημοσιότητα δικά της στοιχεία, βάσει των οποίων νικητής είναι ο Edmundo Gonzalez με ποσοστό άνω του 60% των ψήφων.
Κατόπιν της ανακοίνωσης επανεκλογής του Maduro στην προεδρία, υπήρξαν και πάλι εκτεταμένα επεισόδια κατόπιν προτροπών της αντιπολίτευσης, κατά τα οποία σκοτώθηκαν 27 άνθρωποι ενώ τραυματίστηκαν τουλάχιστον 192.
Βάσει των επίσημων στοιχείων, οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψη 2.400 ατόμων.

Αντιδράσεις

Πολλά κράτη της Λατινικής Αμερικής, όπως η Βραζιλία, η Κολομβία και το Μεξικό δεν αναγνωρίζουν τη νίκη του Maduro εάν δεν δοθούν πλήρη στοιχεία από την εκλογική διαδικασία στη δημοσιότητα, ενώ την περασμένη εβδομάδα η ΕΕ υποστήριξε ότι ο Maduro δεν έχει τη δημοκρατική νομιμότητα του προέδρου.
Μάλιστα οι ΗΠΑ, οι οποίες και αυτές δεν αναγνωρίζουν το Maduro ως πρόεδρο της Βενεζουέλας, προχώρησαν σε μια αιφνιδιαστική κίνηση, κατάσχοντας το αεροπλάνο του, ένα Dassault Falcon 900 σε αεροδρόμιο στη Δομινικανική Δημοκρατία.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για να προχωρήσει σε αυτήν την ενέργεια, επικαλέστηκε την χρήση εταιρείας – βιτρίνας για την αγορά του αεροσκάφους Dassault Falcon 900EX έναντι 13 εκατ. δολαρίου.
Το αεροσκάφος κατασχέθηκε στη Δομινικανή Δημοκρατία και μεταφέρθηκε στη Νότια Περιφέρεια της Φλόριντα κατόπιν αιτήματος των Ηνωμένων Πολιτειών βάσει παραβιάσεων των νόμων περί ελέγχου των εξαγωγών και κυρώσεων των ΗΠΑ.

Η έρευνα του Υπουργείου

Σύμφωνα με την έρευνα των ΗΠΑ, στα τέλη του 2022 και στις αρχές του 2023, άτομα που συνδέονται με τον Maduro φέρεται να χρησιμοποίησαν μια εταιρεία – βιτρίνα με έδρα την Καραϊβική για να κρύψουν τη συμμετοχή τους στην παράνομη αγορά του αεροσκάφους Dassault Falcon 900EX (το οποίο τότε είχε αξία περίπου 13 εκατομμύρια δολάρια ) από μια εταιρεία που εδρεύει στη Νότια Περιφέρεια της Φλόριντα.
Στη συνέχεια, το αεροσκάφος εξήχθη παράνομα από τις Ηνωμένες Πολιτείες στη Βενεζουέλα μέσω της Καραϊβικής τον Απρίλιο του 2023.
Από τον Μάιο του 2023, το Dassault Falcon, με αριθμό T7-ESPRT, πετούσε σχεδόν αποκλειστικά από και προς μια στρατιωτική βάση στη Βενεζουέλα και έχει χρησιμοποιηθεί προς όφελος του Maduro και των εκπροσώπων του, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς του σε επισκέψεις σε άλλες χώρες.
Το Υπουργείο Εμπορίου του Γραφείου Βιομηχανίας και Ασφάλειας του Μαϊάμι ερευνά την υπόθεση, μαζί με το Τμήμα Εσωτερικής Ασφάλειας, Ερευνών Εσωτερικής Ασφάλειας (HSI) El Dorado Task Force Miami.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης