Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκάλυψη Reuters – Μέσω δορυφόρου εντοπίστηκε η μυστική τοποθεσία εκτόξευσης του νέου ρωσικού πυρηνικού πυραύλου SSC-X-9 Skyfall

Αποκάλυψη Reuters – Μέσω δορυφόρου εντοπίστηκε η μυστική τοποθεσία εκτόξευσης του νέου ρωσικού πυρηνικού πυραύλου SSC-X-9 Skyfall
Ο ρωσικός πυρηνικός πύραυλος - που ονομάστηκε SSC-X-9 Skyfall από το ΝΑΤΟ - έχει σχεδόν απεριόριστο βεληνεκές και μπορεί να αποφύγει την αντιπυραυλική άμυνα των ΗΠΑ
Την πιθανή τοποθεσία ανάπτυξης του 9M370 Burevestnik, ενός νέου πυρηνικού πυραύλου cruise της Ρωσίας αναζητούν οι Αμερικανοί, σύμφωνα με αποκλειστικό του Reuters.
Χρησιμοποιώντας εικόνες που τραβήχτηκαν στις 26 Ιουλίου από την Planet Labs, μια εμπορική δορυφορική εταιρεία, οι Αμερικανοί ερευνητές εντόπισαν ένα κατασκευαστικό έργο κοντά σε μια εγκατάσταση αποθήκευσης πυρηνικών κεφαλών γνωστή ως Vologda-20 και Chebsara, ως πιθανή τοποθεσία ανάπτυξης του νέου πυραύλου.
Η εγκατάσταση βρίσκεται 295 μίλια (475 χλμ.) βόρεια της Μόσχας.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί, ότι το όπλο - που ονομάστηκε SSC-X-9 Skyfall από το ΝΑΤΟ - έχει σχεδόν απεριόριστο βεληνεκές και μπορεί να αποφύγει την αντιπυραυλική άμυνα των ΗΠΑ.
Ωστόσο, ορισμένοι δυτικοί εμπειρογνώμονες αμφισβητούν τους ισχυρισμούς της Μόσχας και τη στρατηγική αξία του Burevestnik, λέγοντας ότι δεν θα προσθέσει δυνατότητες που δεν έχει ήδη η Μόσχα.
1_782.JPG
Υπό κατασκευή η βάση εκτόξευσης

Ο Decker Eveleth, αναλυτής στον οργανισμό έρευνας και ανάλυσης CNA, εξέτασε τις δορυφορικές εικόνες και προσδιόρισε αυτό που εκτίμησε ότι είναι εννέα οριζόντιες εξέδρες εκτόξευσης υπό κατασκευή.
Βρίσκονται σε τρεις ομάδες μέσα σε ψηλές ράβδους για να τους προστατεύσουν από επίθεση ή για να αποτρέψουν μια τυχαία έκρηξη κατά την εκτόξευση των πυραύλων.
Οι εξέδρες συνδέονται μέσω δρόμων με πιθανά κτίρια όπου θα εξυπηρετούνταν οι πύραυλοι και τα εξαρτήματά τους και με το υπάρχον συγκρότημα των πέντε αποθηκών αποθήκευσης πυρηνικών κεφαλών.
Η τοποθεσία είναι «για ένα μεγάλο, σταθερό πυραυλικό σύστημα και το μόνο μεγάλο, σταθερό πυραυλικό σύστημα που αναπτύσσουν αυτή τη στιγμή (η Ρωσία) είναι το Skyfall», είπε ο Eveleth.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας και η πρεσβεία της Ουάσιγκτον δεν απάντησαν σε αίτημα να σχολιάσουν την αξιολόγησή του, τη στρατηγική αξία του Burevestnik, το ιστορικό δοκιμών του και τους κινδύνους που εγκυμονεί.
Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, η CIA, το Γραφείο του Διευθυντή της Εθνικής Πληροφορίας και το Εθνικό Κέντρο Αεροπορικών και Διαστημικών Πληροφοριών της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ αρνήθηκαν επίσης να σχολιάσουν.

Τι ανέφερε από τις 27 Αυγούστου 2024 το bankingnews.gr

Η Ρωσία αλλάζει το δόγμα για τα πυρηνικά όπλα – Στόχος ΗΠΑ και Ευρώπη εάν επιτεθούν

Σε μια κλωστή κρέμονται, όπως όλα δείχνουν, οι ισορροπίες μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης, με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergey Lavrov, να αποκαλύπτει ότι οι ρωσικές αρχές έχουν προχωρήσει σε αναθεώρηση του δόγματος της χρήσης πυρηνικών όπλων.
Μάλιστα, αυτήν την αποκάλυψη την έκανε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, σε συνέντευξη Τύπου με τον επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών της Υεμένης.
«Οι Αμερικανοί συνδέουν ξεκάθαρα τη συζήτηση για τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο ως κάτι που θα μπορούσε - Θεός φυλάξοι, αν γίνει πραγματικότητα - να επηρεάσει αποκλειστικά την Ευρώπη.
Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουν όμως ότι έχουμε το δικό μας δόγμα, συμπεριλαμβανομένου του δόγματος της χρήσης πυρηνικών όπλων, το οποίο, παρεμπιπτόντως, τώρα αναθεωρείται.
Και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι Αμερικανοί αξιωματούχοι», είπε ο Lavrov.

Ο ρόλος των χαμηλής ισχύος πυρηνικών όπλων

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ο Vladimir Putin είχε ανακοινώσει στα τέλη Ιουνίου, ότι η Ρωσία θα μπορούσε να κάνει αλλαγές στο πυρηνικό της δόγμα.
Εξήγησε ότι η προσαρμογή γίνεται με φόντο τις συζητήσεις για το ενδεχόμενο μείωσης του ορίου για τη χρήση πυρηνικών όπλων.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αναπτύσσονται πυρηνικά όπλα εξαιρετικά χαμηλής ισχύος και σε κύκλους εμπειρογνωμόνων στη Δύση υπάρχουν ιδέες ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν τέτοια όπλα και δεν υπάρχει τίποτα κακό σε αυτό.
Μετά από αυτή τη δήλωση του Ρώσου ηγέτη, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ δήλωσε στο RIA Novosti ότι η Ουάσιγκτον είναι ανοιχτή να συνομιλήσει με τη Μόσχα για θέματα πυρηνικών κινδύνων και ελέγχου των εξοπλισμών χωρίς αναφορά στην ουκρανική σύγκρουση.

Νέα συνθήκη ενόψει;

Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέονται πάντως, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι επίσης έτοιμες να συζητήσουν όχι μόνο τους πυρηνικούς κινδύνους, αλλά και τη μορφή μιας συμφωνίας, η οποία θα γίνει διάδοχος της Συνθήκης για τη μείωση των στρατηγικών όπλων (START).
Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Sergei Ryabkov, η επιστροφή της Ρωσίας στην εφαρμογή της Συνθήκης START είναι δυνατή μόνο αφού η Ουάσιγκτον εγκαταλείψει την εχθρική της πορεία προς τη Μόσχα.


ΗΠΑ, ΝΑΤΟ ζητούσαν πυρηνικό Αρμαγεδδώνα

Πάντως η Μόσχα καταρτίζει έναν τεράστιο αμυντικό προϋπολογισμό άνω του μισού τρισεκατομμυρίου δολαρίων, που τροφοδοτείται από τις άνευ προηγουμένου οικονομικές επιδόσεις της.
Ωστόσο, καθώς η συλλογική Δύση συνειδητοποιεί ότι η επιστροφή του Κρεμλίνου στο επίπεδο της σοβιετικής στρατιωτικής υπερδύναμης σημαίνει επίσης ότι δεν μπορεί να νικήσει τη Ρωσία συμβατικά, καταφεύγει σε αυτό που μπορεί να περιγραφεί μόνο ως πυρηνικός εκβιασμός.
Αυτό έρχεται κυρίως με τη μορφή προσπάθειας παροχής τουλάχιστον ορισμένων όπλων μαζικής καταστροφής στο ουκρανικό καθεστώς, είτε με την ελπίδα να προκληθεί ένας «περιορισμένος πυρηνικός πόλεμος» μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας ή με την αποτροπή της νίκης της Μόσχας στο πεδίο της μάχης με μια «ειρηνική λύση» που θα ήταν επωφελής για το ΝΑΤΟ.

2_233.jpg

Η Ρωσία αλλάζει πυρηνικό δόγμα για να ανακόψει την επιθετικότητα της Δύσης

Η εν λόγω κίνηση ανάγκασε τη Ρωσία να επανεκτιμήσει το πυρηνικό της δόγμα.
Προηγουμένως, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin και ο ρωσικός στρατός είχαν ήδη χαρτογραφήσει τις αλλαγές για τις επιλογές προληπτικού χτυπήματος αλλά αυτό αφορούσε κυρίως τις συμβατικές στρατιωτικές δυνατότητες που χρησιμοποιούνται σε στρατηγικό επίπεδο.
Αυτό συμβαίνει στην Ουκρανία, όπου το καθεστώς Zelensky και οι Νατοϊκοί προστάτες του βάλλονται από μακριά από τις ρωσικές δυνάμεις σε τακτική βάση.
Ωστόσο, με τη συλλογική Δύση να περιβάλλει τώρα τη Ρωσία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και άλλα επιθετικά όπλα, το Κρεμλίνο αλλάζει ολόκληρο το δόγμα του για τη χρήση των Όπλων Μαζικής Καταστροφής.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Μόσχας Sergey Ryabkov, η χώρα πρέπει να αναθεωρήσει το πυρηνικό της δόγμα λόγω της επιθετικότητας του ΝΑΤΟ.
Ο Ryabkov προειδοποίησε επίσης προηγουμένως για τις παραδόσεις όπλων μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία, επισημαίνοντας ότι τέτοιες κινήσεις θα μπορούσαν να κλιμακώσουν την κατάσταση σε επίπεδο που το Κρεμλίνο θα ήθελε να αποφύγει, αλλά όχι εις βάρος των βασικών συμφερόντων εθνικής ασφάλειας.

Το πυρηνικό κροτάλισμα του ΝΑΤΟ

Δυστυχώς, αυτές οι προειδοποιήσεις φαίνεται να πέφτουν στο κενό στη συλλογική Δύση, με αποτέλεσμα την ανάγκη να ληφθούν πολύ πιο συγκεκριμένα μέτρα για να εμπεδωθεί η στρατηγική ασφάλεια της Ρωσίας. 
«Η τελευταία εμπειρία, ειδικότερα, που αποκτήθηκε στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση και μια ανάλυση του συλλογικού μοντέλου συμπεριφοράς της Δύσης δείχνουν ότι είναι απαραίτητο να προσδιοριστούν ορισμένες παράμετροι που να ισχύουν για καταστάσεις που περιγράφονται τόσο στο στρατιωτικό δόγμα ως τέτοιο όσο και στα θεμελιώδη στοιχεία του κράτους στον τομέα της πυρηνικής αποτροπής», είπε ο Ryabkov.
Επισήμανε επίσης ότι «η εργασία αυτή συνεχίζεται αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί» και ότι «προς το παρόν δεν μπορούν να καθοριστούν χρονικά όρια, εύρος ή χρονοδιαγράμματα αυτής της εργασίας».
Η ίδια η ανάγκη η Ρωσία να επανεξετάσει το πυρηνικό της δόγμα δείχνει πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση.
«Σε κάθε περίπτωση, όλοι θα πρέπει να καταλάβουν ότι προσεγγίζουμε αυτή την αλλαγή με ύψιστη ευθύνη», είπε ο Ryabkov προσθέτοντας:
«Οι ειδικοί μας που είναι υπεύθυνοι για το πυρηνικό στοιχείο στο στρατιωτικό σύστημα της Ρωσίας επιδιώκουν πρωτίστως να διασφαλίσουν ότι αυτή η εργασία θα προχωρήσει συστηματικά και με τη μέγιστη ευθύνη».
O Ryabkov εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τόσο οι εταίροι, όσο και οι αντίπαλοι της Ρωσίας κατανοούν καλά τη σημασία που αποδίδουμε στον παράγοντα πυρηνικής αποτροπής».
Με άλλα λόγια, η Μόσχα σίγουρα δεν θέλει κανενός είδους κλιμάκωση και είναι έτοιμη να ξεκινήσει διάλογο για να κρατήσει τον κόσμο ασφαλή.
Ωστόσο, δεν θα φτάσει σε σημείο αυτοκαταστροφής.
Το πυρηνικό κροτάλισμα του ΝΑΤΟ δείχνει ότι μάχεται απελπισμένα να αποτρέψει την ολοκληρωτική ήττα του καθεστώτος του Κιέβου.
Ανώτατοι δυτικοί αξιωματούχοι παραδέχθηκαν εδώ και πολύ καιρό ότι η Ουκρανία δεν θα άντεχε ούτε μια εβδομάδα χωρίς αυτούς, δείχνοντας πόσο αφοσιωμένοι είναι να διατηρήσουν τα πλοκάμια τους στην Ουκρανία.
Η Ρωσία απλά δεν μπορεί να το επιτρέψει, καθώς η συλλογική Δύση έχει αποδειχθεί υπερβολικά επιθετική. 
3_218.jpg

Τι προβλέπει το υφιστάμενο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας

Το υφιστάμενο δόγμα ορίζει ότι η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα ως απάντηση σε πυρηνική ή συμβατική επίθεση που θα αποτελέσει υπαρξιακή απειλή για το κράτος.
Η Ρωσία θεωρεί τα πυρηνικά όπλα ως μέσο αποκλειστικά για την αποτροπή και περιγράφονται τέσσερις περιπτώσεις που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν τη χρήση τους:

1.) Έχει λάβει «αξιόπιστα δεδομένα αναφορικά με την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων με στόχο το έδαφος της Ρωσίας και των συμμάχων της».

2.) Απάντηση «στη χρήση πυρηνικών όπλων ή άλλων όπλων μαζικής καταστροφής από ένα αντίπαλο κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των συμμάχων της».

3.) Επίθεση από έναν αντίπαλο κατά κρίσιμων κυβερνητικών ή στρατιωτικών υποδομών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η διατάραξη των οποίων θα μπορούσε να υπονομεύσει τις ενέργειες στο πλαίσιο της απάντησης των πυρηνικών δυνάμεων.

4.) Χρήση πυρηνικών θα μπορούσε να αιτιολογηθεί εάν εκδηλωνόταν «επίθεση κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας με τη χρήση συμβατικών όπλων, όταν απειλείται η ίδια η ύπαρξη του κράτους».

4_189.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης