Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κεραμέως: Καθημερινά εκδίδονται περίπου 1.000 συντάξεις - Αλλαγές στο επίδομα ανεργίας για να γίνει πιο δίκαιο

Κεραμέως: Καθημερινά εκδίδονται περίπου 1.000 συντάξεις - Αλλαγές στο επίδομα ανεργίας για να γίνει πιο δίκαιο
Σε δύο επίπεδα οι αλλαγές στο επίδομα ανεργίας
«Περίπου 1.000 συντάξεις εκδίδονται καθημερινά, ενώ το καλοκαίρι έγινε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια για επιτάχυνση ειδικά των επικουρικών συντάξεων» δήλωσε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, προσθέτοντας πως θα συνεχιστεί η προσπάθεια για περαιτέρω επιτάχυνση του ρυθμού.
Η κα Κεραμέως σε συνέντευξή της στον ΣΚΑΪ ανέφερε επίσης ότι πλέον έχουμε πάνω από 190.000 δηλωμένους συνταξιούχους οι οποίοι εργάζονται. «Μέχρι πρότινος, εάν δούλευες ως συνταξιούχος είχες περικοπή 30%, το καταργήσαμε αυτό. Συνολικά, λοιπόν, έχουμε μισό εκατομμύριο περισσότερους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Είναι ένα σημαντικό βήμα μπροστά», σχολίασε.
Ακόμη, η υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της πενταετούς πολιτικής της κυβέρνησης στην απασχόληση, σημειώνοντας ότι για πρώτη φορά μετά από χρόνια ο δείκτης της ανεργίας έχει πέσει κάτω από το 10% με επιβεβαιωμένα πλέον στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, αν και αυτό δεν δεν σημαίνει ότι έχει λυθεί το πρόβλημα.
«Φτάνουμε στον σκληρό πυρήνα της ανεργίας. Παραλάβαμε τον δείκτη στο 17%, έγιναν σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, δεν χωρεί κανένας εφησυχασμός, έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας», είπε η υπουργός.
Σημείωσε ότι στις γυναίκες «έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος, καθώς οι εργαζόμενες μισθωτές γυναίκες αυξήθηκαν κατά 24%, δηλαδή 260.000 περισσότερες γυναίκες, οι οποίες σήμερα δουλεύουν σε σχέση με το καλοκαίρι του 2019».
Μέλημα της κυβέρνησης είναι η τόνωση της απασχόλησης σε 4 βασικές κατηγορίες: γυναίκες, νέοι, άτομα με αναπηρία, συνταξιούχοι, ανέφερε.

Αλλαγές στο επίδομα ανεργίας

Αναφορικά με το επίδομα ανεργίας, η κα Κεραμέως εξήγησε ότι «η φιλοσοφία του, μέχρι σήμερα, ήταν επίπεδη. Είτε δουλεύεις 20 ώρες, είτε 40 ώρες την εβδομάδα, έπαιρνες το ίδιο επίδομα. Αυτό είναι ένα ζήτημα που σχετίζεται και με την υποδηλωμένη εργασία, γιατί, αν παίρνεις το ίδιο επίδομα, όσο χρόνο και αν εργάζεσαι, αυτό δημιουργεί αντικίνητρα σε ό,τι αφορά τη σωστή δήλωση της εργασίας».
Υπογράμμισε ότι πλέον επιχειρούνται αλλαγές σε δύο επίπεδα, «το πρώτο είναι να γίνει το επίδομα ανεργίας πιο δίκαιο, για να μην παίρνεις το ίδιο, αν έχεις δουλέψει 40 ώρες την εβδομάδα και το ίδιο, αν έχεις δουλέψει 20 ώρες και το δεύτερο επίπεδο είναι να γίνει εμπροσθοβαρές, δηλαδή να δίνονται περισσότερα χρήματα στην αρχή της περιόδου ανεργίας και μετά το επίδομα να βαίνει μειούμενο, για να σε παρακινεί στην εύρεση εργασίας».
«Εξετάζουμε όλες τις παραμέτρους, προκειμένου το επίδομα εργασίας να είναι πιο δίκαιο και να καταπολεμήσουμε την υποδηλωμένη εργασία», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι το μέτρο θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε μερίδα ανέργων.

Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας

Τέλος, η κα Κεραμέως μίλησε για την επέκταση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας σε τουρισμό και εστίαση, εξηγώντας πως είναι ένα εργαλείο που βοηθάει στην καταγραφή των πραγματικών ωρών που δουλεύει ένας εργαζόμενος, προκειμένου να αμείβεται για τον χρόνο που πραγματικά εργάζεται.
«Είναι και αυτό ένα εργαλείο εναντίον της υποδηλωμένης και της αδήλωτης εργασίας» δήλωσε.
Μάλιστα, έκανε γνωστό ότι αύριο, Τετάρτη 4/9, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τη συμμετοχή των βασικών κοινωνικών εταίρων στους τομείς τουρισμού και εστίασης, στην οποία θα υπάρξει συζήτηση εφ’ όλης της ύλης για την επέκταση της Ψηφιακής Κάρτας στους τομείς αυτούς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης