Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιστορική εξέλιξη – Η Βρετανία αναστέλλει άδειες εξαγωγής όπλων στο Ισραήλ, επειδή παραβιάζει το διεθνές Δίκαιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Ιστορική εξέλιξη – Η Βρετανία αναστέλλει άδειες εξαγωγής όπλων στο Ισραήλ, επειδή παραβιάζει το διεθνές Δίκαιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
«Ανησυχούμε βαθιά για τις μεθόδους που χρησιμοποιεί το Ισραήλ και τις αναφορές για απώλειες αμάχων και την καταστροφή πολιτικών υποδομών ιδιαίτερα», είπε ο Lammy
Η Βρετανία θα αναστείλει αμέσως 30 από τις 350 άδειες εξαγωγής όπλων της με το Ισραήλ επειδή υπάρχει κίνδυνος να χρησιμοποιηθεί τέτοιος εξοπλισμός για τη διάπραξη σοβαρών παραβιάσεων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών David Lammy.
Ο Lammy, προσπάθησε να «λειάνει» την απόφαση, αναφέροντας ότι η αναστολή των αδειών δεν ισοδυναμούσε με γενική απαγόρευση ή εμπάργκο όπλων, αλλά αφορά μόνο εκείνα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στη συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Hamas στον παλαιστινιακό θύλακα της Γάζας.
«Αναγνωρίζουμε, φυσικά, την ανάγκη του Ισραήλ να αμυνθεί έναντι των απειλών κατά της ασφάλειας, αλλά ανησυχούμε βαθιά για τις μεθόδους που χρησιμοποιεί το Ισραήλ και τις αναφορές για απώλειες αμάχων και την καταστροφή πολιτικών υποδομών ιδιαίτερα», είπε ο Lammy στο κοινοβούλιο.
Αμέσως μετά τη νίκη του Εργατικού Κόμματος στις εκλογές τον Ιούλιο, ο Lammy είπε ότι θα ενημερώσει σχετικά με τις πωλήσεις όπλων στο σύμμαχο της Βρετανίας Ισραήλ για να διασφαλίσει ότι αυτές συμμορφώνονται με το διεθνές δίκαιο.
«Με λύπη μου ενημερώνω τη Βουλή (των Κοινοτήτων, την Κάτω Βουλή) σήμερα ότι η αξιολόγηση που έλαβα με οδηγεί στο να καταλήξω σε κάτι άλλο εκτός από το ότι για ορισμένες εξαγωγές όπλων του Ηνωμένου Βασιλείου στο Ισραήλ, καθώς υπάρχει σαφής κίνδυνος να χρησιμοποιηθούν για τη διάπραξη ή τη διευκόλυνση μιας σοβαρής παραβίασης του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», είπε ο Lammy.

Οι βρετανικές εξαγωγές

Οι βρετανικές εξαγωγές ανέρχονται σε λιγότερο από το 1% των συνολικών όπλων που λαμβάνει το Ισραήλ, ενώ ο Βρετανός υπουργός είπε ότι η αναστολή δεν θα έχει υλική επίπτωση στην ασφάλεια του Ισραήλ.
Η Βρετανία συνεχίζει να υποστηρίζει το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα.
Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραήλ Katz δήλωσε ότι η απόφαση ήταν απογοητευτική και «στέλνει ένα πολύ προβληματικό μήνυμα» στην ισλαμιστική μαχητική οργάνωση Hamas και στους προστάτες της στο Ιράν.
Τόσο οι Ισραηλινοί όσο και οι Παλαιστίνιοι ηγέτες ερευνώνται για φερόμενα εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας μετά τις επιθέσεις της Hamas στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, που σκότωσαν 1.200 ανθρώπους, από ισραηλινούς καταμετρητές.
Η ισραηλινή απάντηση στη Γάζα έχει σκοτώσει περισσότερους από 40.700 ανθρώπους, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές.

Το σκεπτικό του

Ο Lammy είπε ότι η απόφαση δεν αποτελεί κρίση για το αν το Ισραήλ παραβίασε το διεθνές δίκαιο ή όχι.
Οι ηγέτες του Ισραήλ και της Παλαιστίνης έχουν απορρίψει τους ισχυρισμούς για εγκλήματα πολέμου.
«Πρόκειται για αξιολόγηση που κοιτάζει προς το μέλλον, όχι για διαπίστωση αθωότητας ή ενοχής και δεν προδικάζει τυχόν μελλοντικούς προσδιορισμούς από τα αρμόδια δικαστήρια», είπε.
Σύμφωνα με πληροφορίες που δόθηκαν από κυβερνητικούς αξιωματούχους στο Reuters και στοιχεία από τη μονάδα Ελέγχου Εξαγωγών του Υπουργείου Επιχειρήσεων και Εμπορίου, η αξία των αδειών που χορηγήθηκαν για την πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού στον σύμμαχό της μειώθηκε περισσότερο από 95% σε χαμηλό 13 ετών μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.
Πολλές από τις άδειες που εγκρίθηκαν την περίοδο μετά την έναρξη της σύγκρουσης αφορούσαν είδη που αναφέρονται για «εμπορική χρήση» ή μη θανατηφόρα αντικείμενα, όπως θωράκιση σώματος, στρατιωτικά κράνη ή οχήματα με βαλλιστική προστασία.
Παρά το γεγονός ότι κέρδισε μια συντριπτική νίκη τον Ιούλιο, το κόμμα του Βρετανού πρωθυπουργού Keir Starmer υπέστη σημαντικές αποτυχίες σε περιοχές με μεγάλο μουσουλμανικό πληθυσμό και δέχθηκε πίεση από ορισμένους από τους νομοθέτες του να ακολουθήσει μια πιο σταθερή γραμμή με το Ισραήλ σχετικά με τη σύγκρουση.

Στρατιωτικά στοιχεία

Μεταξύ των στοιχείων που περιλαμβάνονται στην αναστολή εξαγωγής όπλων θα είναι εξαρτήματα για στρατιωτικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων μαχητικών αεροσκαφών, ελικοπτέρων και drones.
Ωστόσο, τα ανταλλακτικά για τα μαχητικά F-35 θα εξαιρούνται, εκτός από τις περιπτώσεις που πηγαίνουν απευθείας στο Ισραήλ, καθώς η κυβέρνηση είπε ότι δεν ήταν δυνατό να ανασταλεί χωρίς να προδικάσει ολόκληρο το παγκόσμιο πρόγραμμα των τζετ.
«Η σημερινή δήλωση της κυβέρνησης ότι αναστέλλει 30 άδειες εξαγωγής όπλων στο Ισραήλ είναι μια καθυστερημένη, αλλά ευπρόσδεκτη κίνηση, που τελικά ενεργεί με βάση τα συντριπτικά στοιχεία των ισραηλινών εγκλημάτων πολέμου στη Γάζα», δήλωσε ο Sam Perlo-Freeman, Συντονιστής Έρευνας για την Εκστρατεία κατά του Εμπορίου Όπλων.
«Αλλά η εξαίρεση εξαρτημάτων για τα F-35 του Ισραήλ είναι εντελώς εξωφρενική και αδικαιολόγητη».
Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, η βρετανική κυβέρνηση δεν δίνει όπλα απευθείας στο Ισραήλ, αλλά εκδίδει άδειες σε εταιρείες να πωλούν όπλα, με τη συμβολή δικηγόρων για το εάν συμμορφώνονταν με το διεθνές δίκαιο.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες ενέκριναν την πώληση 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μαχητικά αεροσκάφη και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό στο Ισραήλ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης