Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τράπεζα Κύπρου: Με γερό «ανακάτεμα» μετοχών με 3 πωλητές και ένα αγοραστή η εισαγωγή στο Ελληνικό Χρηματιστήριο 23/9

Τράπεζα Κύπρου: Με γερό «ανακάτεμα» μετοχών με 3 πωλητές και ένα αγοραστή η εισαγωγή στο Ελληνικό Χρηματιστήριο 23/9
Ποιοι είναι οι πωλητές – αγοραστές
Σχετικά Άρθρα
Με γερό «ανακάτεμα» μετοχών αναμένεται να κάνει την πρεμιέρα της επιστροφής της στο χρηματιστήριο Αθηνών η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, καθώς υπάρχουν τρεις πωλητές και ένας – προσώρας – αγοραστής.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγές του ΒankingΝews από επενδυτική τράπεζα, αναζητείται ο χρόνος της ρευστοποίησης από τον εκκαθαριστή της πρώην Λαϊκής Τράπεζας (4,83%).
Ταυτόχρονα, υφίστανται δυο πωλητές (Ab Carval 9,1% - Caius Capital 5,6%), αλλά και ένας αγοραστής, το Senvest Management LLC. Το τελευταίο στις αρχές Αυγούστου προχώρησε σε αγορές 320 χιλ. της Τράπεζας Κύπρου αυξάνοντας το ποσοστό του σε 8,7%. Το συγκεκριμένο fund είχε επενδύσει και στην Ελληνική Τράπεζα και αποεπένδυσε με κέρδη προς την Eurobank.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει εντολή σε επενδυτική τράπεζα από τον εκκαθαριστή της πρώην Λαϊκής, ωστόσο ο τελευταίος έχει ήδη υπολογίσει την ρευστοποίηση του ποσοστού για τους πιστωτές και η εισαγωγή των μετοχών στην Αθήνα αποτελεί πρώτης τάξεως ευκαιρία.
Ταυτόχρονα, τα δυο fund (Carval – Caius) τα οποία δεν μπορούσαν να ρευστοποιήσουν στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, λόγω της χαμηλής εμπορευσιμότητας, έχουν αναθέσει σε επενδυτική τράπεζα την αναζήτηση υποψήφιων αγοραστών για μια τράπεζα η οποία είχε τεθεί στο στόχαστρο αμερικανικών private equity fund (Lone star), εξαιτίας των δεσμευμένων ποσοστών μετοχών που ανήκουν σε ρωσικές εταιρείες (Lamesa 9,3%, Osome 3,33%).

Tι λένε οι ελληνικές τράπεζες Εθνική και Αlpha bank

Aπό τις αρχές Αυγούστου και μετά την γνωστοποίηση της εισαγωγής στην Αθήνα – αλλά και τις αγορές ιδίων μετοχών, η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου έχει πραγματοποιήσει ένα ράλυ ανόδου 26,8% από 3,28 σε 4,15 λίρες ενώ η τράπεζα την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσε και την διαγραφή των μετοχών που αγόρασε.
Το προς πώληση ποσοστό (14%) των δυο fund, αλλά και η διάθεση μετοχών από τον εκκαθαριστή αναζωπυρώνει την φημολογία για πιθανή εξαγορά από τις ελληνικές Τράπεζες, κυρίως, από Εθνική και Alpha bank. Πρόσφατα, ο CFO της κ. Χρ. Χριστοδούλου έχει δηλώσει σχετικά ότι η Εθνική θα εξέταζε μια εξαγορά εφόσον, με το τίμημα δημιουργείται αξία και αποδεικνύονται οι συνέργειες ώστε να μην καταστρέφονται τα κεφάλαια.
Από την άλλη πλευρά, η Alpha bank έχει παρουσία στην Κύπρο για την οποία ενδιαφέρεται αλλά έχει διαψεύσει σχετικές αναφορές.
Σε κάθε περίπτωση για τις ελληνικές τράπεζες θα είχε νόημα εφόσον η συμμετοχή ήταν άνω του 5%.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί, η μετοχή της Κύπρου αναμένεται να διαγραφεί από το χρηματιστήριο του Λονδίνου στις 19 Σεπτεμβρίου και να διαπραγματευθεί στην Αθήνα στις 23 Σεπτεμβρίου με βάση το κλείσιμο της προηγούμενης ημέρας στο χρηματιστήριο Κύπρου.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης