Τελευταία Νέα
Διεθνή

Sell off στις αγορές λόγω Nvidia, «βουτιά» 4,4% στο Τόκιο για τον Nikkei

Sell off στις αγορές λόγω Nvidia, «βουτιά» 4,4% στο Τόκιο για τον Nikkei
Ο ιαπωνικός δείκτης αναφοράς Nikkei 225 έχασε 4,4% στις 37.211,09 μονάδες, ηγούμενος των απωλειών στην Ασία
Sell off καταγράφουν οι ασιατικές αγορές την Τετάρτη μετά τη χειρότερη ημέρα της Wall Street από τις αρχές Αυγούστου, με την εταιρεία Nvidia να σημειώνει πτώση 9,5%, οδηγώντας σε παγκόσμια πτώση τις μετοχές που σχετίζονται με τα τσιπ.
Ο ιαπωνικός δείκτης αναφοράς Nikkei 225 έχασε 4,4% στις 37.211,09 μονάδες, ηγούμενος των απωλειών στην Ασία.
Η εταιρεία ηλεκτρονικών και ημιαγωγών Tokyo Electron σημείωσε πτώση 7% .
Ο Kospi της Νότιας Κορέας υποχώρησε 3,0% στις 2.584,81 μονάδες, με τον τεχνολογικό κολοσσό Samsung Electronics να σημειώνει πτώση 3,1%.
Ο Taiex της Ταϊβάν έχασε 4,0%, παρασυρόμενος από την εταιρεία Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, η οποία υποχώρησε κατά 4,7%.
Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας σημείωσε πτώση 2,1% στις 7.933,40 μονάδες μετά τα στοιχεία της Τετάρτης που έδειξαν ότι το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 1% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2023, ελαφρώς πάνω από τις προβλέψεις.
Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε 1,1% στις 17.462,25 μονάδες και ο δείκτης Shanghai Composite έχασε 0,5% στις 2.789,39 μονάδες.
Τα προθεσμιακά συμβόλαια των ΗΠΑ σημείωσαν πτώση έως 0,7%. 
Η αύξηση της προσφοράς πετρελαίου οδηγούσε σε πτώση τις τιμές, καθώς η Λιβύη πλησίασε στην επίλυση της σύγκρουσης για τον έλεγχο των πετρελαϊκών εσόδων της χώρας, γεγονός που σημαίνει ότι η παραγωγή πετρελαίου της μπορεί σύντομα να αυξηθεί.
Το αμερικανικό αργό αναφοράς υποχώρησε κατά 45 σεντς στα 69,89 δολάρια το βαρέλι.
Το αργό τύπου Brent, το διεθνές πρότυπο, έχασε 42 σεντς στα 73,33 δολάρια το βαρέλι.

nikkei_3.JPG


Τριγμοί στη Nvidia

Κλητεύσεις απέστειλε το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ στην Nvidia και σε άλλες εταιρείες, αναζητώντας στοιχεία ότι ο κατασκευαστής chip παραβίασε τους αντιμονοπωλιακούς νόμους.
Η αποκλειστική είδηση μάλιστα του Bloomberg έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στην «αγαπημένη» της Wall Street και κυρίαρχο πάροχο επεξεργαστών AI.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο προηγουμένως είχε παραδώσει ερωτηματολόγια σε εταιρείες, στέλνει τώρα νομικά δεσμευτικά αιτήματα που υποχρεώνουν τους αποδέκτες να παρέχουν πληροφορίες, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.
Αυτό οδηγεί την κυβέρνηση ένα βήμα πιο κοντά στην υποβολή επίσημης καταγγελίας.
Οι αντιμονοπωλιακές αρχές ανησυχούν ότι η Nvidia δυσκολεύει τη μετάβαση σε άλλους προμηθευτές και τιμωρεί τους αγοραστές που δεν χρησιμοποιούν αποκλειστικά τα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης της.

Η βουτιά - ρεκόρ

Οι μετοχές της Nvidia, οι οποίες υπέστησαν πτώση ρεκόρ 279 δισεκατομμυρίων δολαρίων την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2024, υποχώρησαν περαιτέρω στις ηλεκτρονικές συναλλαγές μετά την αναφορά του Bloomberg για τις κλήσεις.
Ωστόσο, η μετοχή έχει υπερδιπλασιαστεί φέτος – τροφοδοτούμενη από την εκρηκτική αύξηση των πωλήσεων στην εταιρεία κατασκευής τσιπ με έδρα τη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνια.
Στο πλαίσιο της έρευνας, την οποία ανέφερε προηγουμένως το Bloomberg τον Ιούνιο, οι ερευνητές έχουν έρθει σε επαφή με άλλες εταιρείες τεχνολογίας για να συλλέξουν πληροφορίες.
Το γραφείο του Υπουργείου Δικαιοσύνης στο Σαν Φρανσίσκο ηγείται της έρευνας.

Τι απαντά η Nvidia

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις κλητεύσεις, η Nvidia είπε ότι η κυριαρχία της στην αγορά πηγάζει από την ποιότητα των προϊόντων της, τα οποία προσφέρουν ταχύτερη απόδοση.
«Η Nvidia κερδίζει αξιοκρατικά, όπως αντικατοπτρίζεται στα αποτελέσματα αναφοράς και την αξία μας για τους πελάτες, οι οποίοι μπορούν να επιλέξουν όποια λύση είναι η καλύτερη για αυτούς», ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση που εστάλη μέσω email.
Η Nvidia έχει ασκήσει ρυθμιστικό έλεγχο από τότε που έγινε ο πιο πολύτιμος κατασκευαστής τσιπ στον κόσμο και βασικός δικαιούχος της έκρηξης των δαπανών για τεχνητή νοημοσύνη.
Οι πωλήσεις υπερδιπλασιάζονταν κάθε τρίμηνο και έχει επισκιάσει τους ηγέτες τσιπ κάποτε, όπως η Intel.
Στο πλαίσιο της έρευνας, οι ρυθμιστικές αρχές διερεύνησαν την εξαγορά του RunAI από την Nvidia, μια συμφωνία που ανακοινώθηκε τον Απρίλιο.
Αυτή η εταιρεία κατασκευάζει λογισμικό για τη διαχείριση της τεχνητής νοημοσύνης και υπάρχουν ανησυχίες ότι η σύνδεση θα δυσκολέψει τους πελάτες να απομακρυνθούν από τα τσιπ Nvidia.
Οι ρυθμιστικές αρχές διερωτώνται επίσης εάν η Nvidia παρέχει προνομιακή προμήθεια και τιμολόγηση σε πελάτες που χρησιμοποιούν αποκλειστικά την τεχνολογία της ή αγοράζουν τα πλήρη της συστήματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης