Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan: Μηδενικά πλέον τα περιθώρια απόδοσης των ομολόγων Tier 2 των ελληνικών τραπεζών

JP Morgan: Μηδενικά πλέον τα περιθώρια απόδοσης των ομολόγων Tier 2 των ελληνικών τραπεζών
Οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται πλέον εντός ενός πολύ περιορισμένου εύρους τιμών σε σύγκριση με τις ισπανικές
Μηδενικά είναι πλέον τα περιθώρια να συνεχίσουν να αποδίδουν τα ομόλογα Tier 2 των ελληνικών τραπεζών, σύμφωνα με την JP Morgan, η οποία συστήνει στροφή των επενδυτών στα αντίστοιχα assets των μικρότερων τραπεζών της Ισπανίας.
Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, η αξία στους ελληνικούς τίτλους επικεντρώνεται στα ομόλογα υψηλής διαβάθμισης (senior preferred), αν και το φετινό μακροοικονομικό σκηνικό έχει σαφώς οδηγήσει σε συμπίεση σε όλο το πιστωτικό φάσμα των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Η υπεραπόδοση των ελληνικών τραπεζών ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή, εγείροντας ολοένα και περισσότερο ερωτήματα από την επενδυτική κοινότητα σχετικά με το αν ο κλάδος έχει αποτιμηθεί πλήρως.
Αν και θεωρεί ότι η απόφασή της να αλλάξει την overweight θέση της στα ελληνικά assets στις αρχές του έτους φάνηκε πρώιμη αρχικά, η JP Morgan παραδέχεται πλέον ότι οι αποτιμήσεις δεν αφήνουν πλέον σχεδόν κανένα περιθώριο λάθους όσον αφορά τις μακροοικονομικές προοπτικές της Ελλάδας και την εκτέλεση κάθε ενός από τα διατυπωμένα επιχειρηματικά σχέδια των τραπεζών.
Παρά τις εναπομένουσες διαφορές μεταξύ των αξιολογήσεων ελληνικής και ισπανικής οικονομίας και το μέγεθος και το εύρος των αντίστοιχων τραπεζικών τομέων της χώρας, οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται πλέον εντός ενός πολύ περιορισμένου εύρους τιμών σε σύγκριση με τις ισπανικές.

Τα 3 συμπεράσματα

Αναλύοντας την πορεία της ποιότητας του ενεργητικού, της κερδοφορίας και της πορείας των κεφαλαίων, η JP Morgan καταλήγει σε 3 βασικά συμπεράσματα «δίκαιης αξίας» για τις ελληνικές τράπεζες:
1. Παρά τις διαφορές στην αξιολόγηση των κρατικών ομολόγων, του πεδίου εφαρμογής και της αξιολόγηση, οι επιδόσεις σύμφωνα με την πορεία της Εθνικής και της Eurobank για την περίοδο 24-26 θα δικαιολογούσαν αποτιμήσεις σε κοντινή απόσταση από τις επιλεγμένες ισπανικές συγκρίσεις μεσαίας κατηγορίας, κυρίως χάρη στις ισχυρές και βιώσιμες προοπτικές κεφαλαίου, οι οποίες παρέχουν προστασία έναντι τυχόν κινδύνων από την ποιότητα του ενεργητικού.
2. Υπό τις τρέχουσες μακροοικονομικές συνθήκες, και pro forma για τις αναμενόμενες βραχυπρόθεσμες βελτιώσεις στο guidance της Eurobank, αναμένεται ότι τα πιστωτικά προφίλ της Eurobank και της Εθνικής θα παραμείνουν στενά συνδεδεμένα συνολικά, με την καλύτερη κλίμακα και διαφοροποίηση της Eurobank να αντισταθμίζεται από την υψηλότερη κερδοφορία και κεφαλαιοποίηση της Εθνικής.
3. Τόσο η Alpha Bank όσο και η Πειραιώς θα πρέπει να συνεχίσουν να προσφέρουν σημαντική αύξηση των περιθωρίων έναντι των δύο ισπανικών τραπεζών. Εκτός του ότι υπολείπονται σε κλίμακα και προφίλ αξιολόγησης, η JP Morgan βλέπουμε ότι η Alpha Bank επιπλέον συνεχίζει να υστερεί τόσο από τις ελληνικές όσο και από τις ισπανικές συγκρίσεις της στις προοπτικές ποιότητας του ενεργητικού- ενώ οι προοπτικές φερεγγυότητας της Πειραιώς βάσει του περιγραφέντος επιχειρηματικού της σχεδίου παραμένουν στο χαμηλότερο άκρο των ισπανικών τραπεζών σήμερα.

Οι προτάσεις επενδύσεων

Στο παραπάνω πλαίσιο, η JP Morgan συστήνει:
- Αλλαγή θέσεων από τα Tier 2 των ελληνικών τράπεζων και κυρίως των Πειραιώς (5,5%, call/λήξη Φεβρουάριος 2025/2030), Alpha Bank (6%, Ιούνιος 2029/2034) και Εθνικής (5,875%, Μάρτιος 2030/2035) προς τα Tier 2 των ισπανικών τραπεζών Abanca και Unicaja Banco.
Η JPM βλέπει σχετική αξία (σύσταση Buy) μόνο στο Tier 2 της Πειραιώς με κουπόνι 7,25% και call/λήξη τον Ιανουάριο 2029/2034.
- Πώληση του senior preferred της Alpha Bank με επιτόκιο 7,5% του Ιουνίου 2026/2027 (ημερομηνία call και λήξης) και τοποθέτηση στο senior preferred της Πειραιώς με κουπόνι 3,875% του Νοεμβρίου 2026/2027.
- Πώληση από το senior preferred της Unicaja Banco με κουπόνι 5,125% του Φεβρουαρίου 2028/2029 με παράλληλη τοποθέτηση στον τίτλο της Εθνικής με κουπόνι 4,5% του Ιανουαρίου 2028/2029 καθώς και την απομάκρυνση από το senior preferred της Abanca με κουπόνι 5,875% του Απρίλιου 2029/2030 με τοποθέτηση στον τίτλο της Eurobank με κουπόνι 2% του Νοεμβρίου 2028/2029.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης