Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ιστορική προειδοποίηση BofA: Αγοράστε τώρα προστασία… έρχονται δύσκολες ημέρες στις αγορές

Ιστορική προειδοποίηση BofA: Αγοράστε τώρα προστασία… έρχονται δύσκολες ημέρες στις αγορές
Το τρενάκι της αστάθειας υπογραμμίζει ορισμένες κρίσιμες παρανοήσεις σχετικά με το VIX
Την Πέμπτη, 5 Σεπτεμβρίου 2024, κλείνει ένας μήνας ακριβώς από το «σοκ των γιεν» της 5ης Αυγούστου — ένας πανικός που εξαπλώθηκε γρήγορα στις παγκόσμιες αγορές αφού ξεκίνησε στην Ιαπωνία μετά την ανακοίνωση για τις θέσεις εργασίας του Ιουλίου στις ΗΠΑ.
Ο χρηματιστηριακός δείκτης Nikkei αιμορράγησε κατά 12% εκείνη τη Δευτέρα – καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το 1987 - ενώ ο S&P 500 έπεσε κατακόρυφα 3%.
Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX εκτινάχθηκε στο 65, το τρίτο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ.
Αλλά σχεδόν μόλις τελείωσε το sell off εκείνο το πρωί, άρχισε η εντυπωσιακή ανάκαμψη.
Μέχρι το μεσημέρι στις ΗΠΑ εκείνης της μοιραίας Δευτέρας, το VIX είχε ήδη πέσει στο 30 - τη μεγαλύτερη ενδοημερήσια μεταβολή που έχει καταγραφεί.
Μέχρι τα μέσα Αυγούστου, οι αμερικανικές μετοχές είχαν ήδη διαγράψει τις απώλειες.
Αλλά αυτό το τρενάκι της αστάθειας υπογραμμίζει ορισμένες κρίσιμες παρανοήσεις σχετικά με το VIX.
Και η ιστορική δράση των τιμών γύρω από τα σοκ του Αυγούστου υποδηλώνει ότι η πορεία των μετοχών δεν είναι ακόμη ξεκάθαρη, σύμφωνα με την Bank of America.

Τι είναι ο VIX

Ο VIX εκλαμβάνεται ως «μετρητής φόβου» από τα οικονομικά μέσα, αλλά αυτό υπεραπλουστεύει τη λειτουργία του.
Όπως εξήγησε ο Steve Sosnick, επικεφαλής στρατηγικής στην Interactive Brokers, σε ένα πρόσφατο επεισόδιο του Stocks in Translation, «ο VIX δεν είναι μετρητής φόβου».
Ο VIX μετρά τις προσδοκίες της αγοράς για αστάθεια του S&P 500 τις επόμενες 30 ημέρες, όπως υπολογίζεται από τις επιλογές στο σημείο αναφοράς.
Δεν λαμβάνει υπόψη τον πραγματικό φόβο, αλλά αντικατοπτρίζει την καλύτερη εκτίμηση της αγοράς για τη μελλοντική αστάθεια, η οποία συχνά συμπίπτει με τον φόβο της αγοράς ή τον πανικό.
Σύμφωνα με τον Sosnick, «ο VIX είναι ο καλύτερος δείκτης για τη ζήτηση για [θεσμική] προστασία αντιστάθμισης κινδύνου, επειδή είναι πραγματικά ο απλούστερος τρόπος για να κάνετε μια σύντομη, γρήγορη αντιστάθμιση σε ένα χαρτοφυλάκιο».
Οι θεσμικοί και οι μικροεπενδυτές μπορούν να αξιοποιήσουν βαθιά και ρευστοποιήσιμες αγορές για συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης και ETF VIX — μαζί με επιλογές για αυτά τα μέσα.

Ιστορική προειδοποίηση BofA

Οι επενδυτές μπορεί να υποθέσουν ότι ένα χαμηλό VIX σημαίνει ότι οι αγορές είναι σταθερές και δεν χρειάζονται αντιστάθμιση.
Αλλά ένα χαμηλό VIX είναι ένα προσιτό VIX.
«Αγοράστε προστασία όταν μπορείτε, όχι όταν πρέπει», λέει το ρητό της Wall Street.
Σκεπτόμενος εκ των υστέρων την κατάρρευση της αγοράς της Δευτέρας, το σωστό παιχνίδι ήταν να πουλήσεις το VIX μέχρι το μεσημέρι — είτε με shorting είτε καλύπτοντας προηγούμενα long στοιχήματα.
Η ομάδα του BofA Data Analytics έχει μια ιστορική προειδοποίηση για τους επενδυτές που έχουν ήδη κινηθεί πέρα από το σοκ του περασμένου μήνα.
"Η ευθραυστότητα του Αυγούστου οδηγεί σε αστάθεια πτώσης (και δεν τιμολογείται)", έγραψε η ομάδα των αναλυτών.
Η ομάδα σημείωσε επίσης ότι από ιστορική προοπτική, ο VIX τείνει να αυξάνεται από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο, κάτι που μπορεί να είναι πτωτικό για τις μετοχές.
0161f5b0-6997-11ef-99ff-996dda7900e8.webp
Το παραπάνω γράφημα παρακολουθεί το μέσο επίπεδο VIX σε όλο το ημερολογιακό έτος, χρησιμοποιώντας δεδομένα από το 1990 έως το 2023.
Η μικρή αιχμή γύρω στις αρχές Αυγούστου είχε ήδη αποτυπώσει τέλεια την απότομη άνοδο της 5ης Αυγούστου που τάραξε τους επενδυτές.
Και αυτή τη στιγμή είναι όταν η αστάθεια τείνει να αυξάνεται και να αυξάνεται μέχρι τον Νοέμβριο.
Η τράπεζα υπενθυμίζει στους επενδυτές ότι τα προηγούμενα χρόνια, οι αγορές δεν ανέκαμψαν αμέσως από τα σοκ της αγοράς του Αυγούστου.
Τον Αύγουστο του 2007, υπήρξαν δονήσεις πριν από την παγκόσμια οικονομική κρίση.
Στη συνέχεια, η S&P υποβάθμισε το χρέος των ΗΠΑ τον Αύγουστο του 2011 και η Κίνα εξέπληξε τον κόσμο το 2015 υποτιμώντας το νόμισμά της, το γιουάν.
Σε κάθε ένα από αυτά τα χρόνια, ακολούθησαν περισσότερα αρνητικά για τις μετοχές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης