Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προειδοποίηση Ρωσίας: Αλλάζουμε το πυρηνικό δόγμα – Η ευθύνη βαραίνει τις ΗΠΑ

Προειδοποίηση Ρωσίας: Αλλάζουμε το πυρηνικό δόγμα – Η ευθύνη βαραίνει τις ΗΠΑ
H Ρωσία κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι καταστρέφουν την αρχιτεκτονική ασφαλείας που έχει δημιουργηθεί στην Ευρώπη μετά τον Ψυχρό Πόλεμο
Την ώρα που ο Ουκρανός πρόεδρος, Volodymyr Zelensky υποστηρίζει πως πηγαίνει στις ΗΠΑ με ένα σχέδιο νίκης, το οποίο ως επί το πλείστον βασίζεται στην έγκριση των Αμερικάνων και των Δυτικών για την χρήση των όπλων τους προκειμένου αυτά να χρησιμοποιηθούν για να επιφέρουν πλήγματα βαθιά στο ρωσικό έδαφος, η Ρωσία προειδοποιεί ότι είναι έτοιμη να αλλάξει το πυρηνικό της δόγμα.
Το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας, η οποία αποτελεί και τη μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη παγκοσμίως, προβλέπει ότι τα πυρηνικά όπλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης από εχθρό ή συμβατικής επίθεσης που απειλεί την ύπαρξη του ρωσικού κράτους.
Ωστόσο, σε σημερινές του δηλώσεις ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov υποστήριξε πως η Ρωσία εξετάζει να προσαρμόσει το πυρηνικό της δόγμα, καθώς οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους απειλούν την χώρα.
Συγκεκριμένα ο Peskov συνέδεσε την κίνηση αυτή με τις απειλές που δημιουργεί η Δύση απέναντι στη Ρωσία και κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι καταστρέφουν την αρχιτεκτονική ασφαλείας που έχει δημιουργηθεί στην Ευρώπη μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Απέρριψαν το διάλογο

«Η Δύση απέρριψε τον διάλογο με τη Ρωσία και ακολούθησε γραμμή επίθεσης κατά των συμφερόντων ασφαλείας της, τροφοδοτώντας παράλληλα «τον θερμό πόλεμο στην Ουκρανία».
Είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, αυτές που ηγούνται στη διαδικασία πρόκλησης έντασης» είπε ο Peskov, διευκρινίζοντας πάντως πως αναθεώρηση του πυρηνικού δόγματος της Ρωσίας βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο.
Όπως είπε, οι τρέχουσες εντάσεις θα αναλυθούν προσεκτικά και κατόπιν θα ακολουθήσει η βάση για τις προτεινόμενες αλλαγές.

Η στάση των ΗΠΑ

Καταλύτης για αποφάσεις εκτιμάται ότι θα είναι η στάση των ΗΠΑ σχετικά με το αίτημα της Ουκρανίας για χρήση των δυτικών όπλων για επιθέσεις στο έδαφος της Ρωσίας.
Αμερικάνοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για να δώσουν στην Ουκρανία μεγάλου βεληνεκούς πυραύλους cruise που θα μπορούσαν να φτάσουν βαθιά στο έδαφος της Ρωσίας, αν και αναφέρουν πως η αμερικανική πλευρά επεξεργάζεται τεχνικά ζητήματα κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει το Κίεβο και πάλι σε … λίστα αναμονής.
Πάντως, η Μόσχα υποστηρίζει πως θεωρεί δεδομένο ότι θα επιτραπεί στην Ουκρανία να προχωρήσει σε τέτοιου είδους επιθέσεις.

Εξαιρετικά επώδυνη απάντηση

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας προειδοποίησε ότι σε αυτήν την περίπτωση η απάντηση θα είναι άμεση, και μάλιστα εξαιρετικά επώδυνη για τους Ουκρανούς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης