Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το ιπτάμενο... S 400 – Το ουκρανικό F 16 καταρρίφθηκε από υπερηχητικό πύραυλο R87 που εκτόξευσε ρωσικό Su 57

Το ιπτάμενο... S 400 – Το ουκρανικό F 16  καταρρίφθηκε από υπερηχητικό πύραυλο R87 που εκτόξευσε ρωσικό Su 57
Η αλήθεια έλαμψε για την κατάρριψη του αμερικανικού αεροσκάφους των Ουκρανών στις 26 Αυγούστου 2024 - Το  F16 καταρρίφθηκε σε αερομαχία
Από την πρώτη μέρα που επιβεβαιώθηκε η απώλεια του πρώτου F – 16 των Ουκρανών Κίεβο και Δύση προσπάθησαν με κάθε τρόπο να καλλιεργήσουν μία σκόπιμη σύγχυση για το πώς καταστράφηκε το αμερικανικό αεροσκάφος.
Με κάθε τρόπο η ουκρανική ηγεσία και οι ΗΠΑ έκαναν ό,τι μπορούσαν προκειμένου να αποφευχθεί η πίστωση της απώλειας στον ρωσικό στρατό και να μην πληγεί η φήμη του αμερικανικού μαχητικού.
Οι πραγματικοί λόγοι καταστροφής του F-16 δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί αλλά υπάρχουν πολλά πιθανά σενάρια για το τι συνέβη, επισημαίνει ο στρατιωτικός αναλυτής Drago Bosnic.
Πρώτον, ότι ο αντισμήναρχος Oleksii Mes (σήμα κλήσης Moonfish), ένας από τους πρώτους πιλότους που ολοκλήρωσε την εκπαίδευση για το αμερικανικό αεροσκάφος σκοτώθηκε στις 26 Αυγούστου.
Ο Mes αρχικά υπηρετούσε στην 204η Ταξιαρχία Τακτικής Αεροπορίας, που στάθμευε στο Lutsk στη βορειοδυτική Ουκρανία.
Η 204η Ταξιαρχία χρησιμοποιεί τα MiG-29 της σοβιετικής εποχής (συγκεκριμένα την παραλλαγή MU1) και επρόκειτο να μετακινηθεί σε F-16 μόλις ολοκληρωνόταν η εκπαίδευση.

Ανίσχυρο το σενάριο των φίλιων πυρών από Patriot

Ο Mes φέρεται να ήταν ένας από τους λίγους Ουκρανούς πιλότους με καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας, οπότε επελέγη αμέσως για εκπαίδευση.
Δεν είναι σαφές πού ακριβώς σκοτώθηκε ο Mes, καθώς μπορεί να αναμένεται ότι το Κίεβο έπρεπε να εξασφαλίσει συνεχή εναλλαγή πιλότων (και πιθανώς αεροσκαφών) για να αποφύγει τον εντοπισμό από ρωσικά μέσα ISR (πληροφορίες, επιτήρηση, αναγνώριση).
Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, οι ακριβείς συνθήκες του θανάτου του δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές.
Επί του παρόντος, υπάρχουν εικασίες ότι σκοτώθηκε σε πυραυλική επίθεση, ή καταρρίφθηκε σε περιστατικό φίλιων πυρών που αφορούσε ένα σύστημα «Patriot» SAM (πύραυλος επιφανείας-αέρος) ή πιθανώς σε αερομαχία.
Προς το παρόν, κανείς δεν αναφέρει τη ρωσική αεράμυνα μεγάλης εμβέλειας, αλλά αυτή η πιθανότητα σίγουρα φαίνεται να είναι πολύ ισχυρή.
Εάν ισχύει το πρώτο σενάριο, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να καταστράφηκε το F-16 στο έδαφος, καθώς στις 26 Αυγούστου, περιφέρειες (περιοχές) με σημαντικές βάσεις τακτικής αεροπορίας, συμπεριλαμβανομένων των Khmelnytsky, Volyn και Ivano-Frankivsk, που έγιναν στόχος ρωσικών χτυπημάτων ακριβείας μεγάλης εμβέλειας.
Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, το Κρεμλίνο είχε στόχο και την αεροπορική βάση Starokonstantinov.

zelensky_f16_3.jpg

Η καρατόμηση του διοικητή της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή η αεροπορική βάση είναι το έδρα της 7ης Ταξιαρχίας Τακτικής Αεροπορίας, γνωστής για τη λειτουργία των εκσυγχρονισμένων αεροσκαφών τακτικής κρούσης Su-24M/MR της σοβιετικής εποχής (που μετατράπηκαν για να μεταφέρουν διάφορα όπλα προέλευσης του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένου των γαλλο-βρετανικών Storm Shadow και SCALP-EG.
Αμέσως μετά τον εντοπισμό ρωσικών πυραύλων και drones στον ουκρανικό εναέριο χώρο, τα μαχητικά αεροσκάφη (συμπεριλαμβανομένων των F-16) απογειώθηκαν και πέταξαν πάνω από διάφορες περιοχές σε χαμηλό ύψος για δύο έως τρεις ώρες.
Είναι πολύ πιθανό οι Ρώσοι να περίμεναν στη συνέχεια αυτά τα μαχητικά αεροσκάφη να επιστρέψουν στις αεροπορικές τους βάσεις και στη συνέχεια να εξαπέλυσαν αμέσως νέα πλήγματα, το αποτέλεσμα των οποίων ήταν η πιθανή καταστροφή τουλάχιστον ενός F-16.
Το σενάριο των φίλιων πυρών από Patriot αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τη Mariana Bezuglaya, μέλος του Ουκρανικού Κοινοβουλίου.
Ισχυρίστηκε ότι ο Mes καταρρίφθηκε από τους Ουκρανούς «λόγω έλλειψης συντονισμού μεταξύ των στρατιωτικών μονάδων».
Η Bezuglaya επέκρινε επίσης την ανώτατη διοίκηση επειδή περιέγραψε ψευδώς την καταστροφή του F-16 ως «συντριβή», προσθέτοντας ότι «η κουλτούρα του ψέματος στη Διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, καθώς και σε άλλα ανώτερα στρατιωτικά αρχηγεία, οδηγεί στο γεγονός ότι το σύστημα διαχείρισης στρατιωτικών αποφάσεων δεν βελτιώνεται αλλά επιδεινώνεται και ακόμη και καταρρέει, όπως συμβαίνει στις άλλες κατευθύνσεις.
Εξέφρασε μάλιστα τη λύπη της που κανένας υψηλόβαθμος αξιωματικός δεν υπέστη τις συνέπειες για το περιστατικό.
Φαίνεται ότι αυτή η επίθεση ανησύχησε τον Volodymyr Zelensky, και έτσι απέπεμψε αμέσως τον αρχηγό της αεροπορίας του, αντιστράτηγο Mykola Oleshchuk.
Ωστόσο, η εκπληκτικά ειλικρινής περιγραφή της Bezuglaya για την πραγματική κατάσταση των δυνάμεων της Ουκρανίας δεν σημαίνει ότι το σενάριο φίλιων πυρών είναι απαραίτητα αληθινό, τουλάχιστον σύμφωνα με την αναπληρώτρια εκπρόσωπο Τύπου του Πενταγώνου Sabrina Singh, η οποία παραδέχθηκε πως δεν μπορεί να το επιβεβαιώσει.
Στο μόνο, που συμφώνησαν ΗΠΑ και Ουκρανία είναι ότι το F -16 δεν το κατέρριψαν οι Ρώσοι.
su57_1.JPG

Οι Ρώσοι κατέρριψαν το αεροσκάφος

Ωστόσο, στρατιωτικές πηγές από τη Ρωσία, την Τουρκία και την ίδια την Ουκρανία που καταλήγουν ακριβώς σε αυτό.
Υπάρχουν πολλά σενάρια για το πώς το Κρεμλίνο θα μπορούσε να καταρρίψει το υπερδιαφημισμένο αμερικανικό μαχητικό.
Το πιο προφανές είναι ότι τα ρωσικά συστήματα SAM μεγάλης εμβέλειας κατέστρεψαν το F-16 από μακριά.
Το S-400 είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό από αυτή την άποψη, καθώς χρησιμοποιεί πυραύλους εξαιρετικά μεγάλου βεληνεκούς όπως τον 40N6E (μέγιστο βεληνεκές 400 χιλιόμετρα) ή τον υπερηχητικό 48N6 (ανάλογα με την παραλλαγή, μέγιστο βεληνεκές έως 250 χιλιόμετρα).
Μια άλλη πιθανότητα είναι ότι έγινε αερομαχία με Su-35S ή με MiG-31BM, που και τα δύο μπορούν να μεταφέρουν το θρυλικό πλέον υπερηχητικό πύραυλο R-37M.
Ωστόσο, αυτό που είναι ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι η ισχυρότατη πιθανότητα το νέο Su-57 να είναι ο πιο πιθανός «ένοχος» για την κατάρριψη του F -16.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον John Helmer, ο οποίος ζει στη Ρωσία από το 1989 και είναι ο μακροβιότερος ξένος ανταποκριτής στη χώρα, ο ρωσικός στρατός τηρεί επιχειρησιακή σιωπή, «αλλά υπάρχουν υπαινιγμοί από την Ουκρανία, καθώς και από τη Ρωσία μέσω στρατιωτικών bloggers ότι ο Mes πιθανότατα σκοτώθηκε στο F-16 του από πύραυλο αέρος-αέρος που εκτοξεύτηκε από το Su-57.
ΟHelmer αναφέρει επίσης ότι μια άλλη πιθανότητα είναι το αμερικανικό αεροσκάφος να χάθηκε σε ρωσική επίθεση με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στην αεροπορική βάση Kolomyia, 350 χιλιόμετρα νότια του Lutsk.
Αν και επίσημα εγκαταλελειμμένη από το 2004, αυτή ήταν μια από τις πολλές μεγάλες αεροπορικές βάσεις στην ΕΣΣΔ, που φιλοξενούσε προηγμένα αεροσκάφη όπως τα MiG-25, το ταχύτερο στρατιωτικό αεροσκάφος στην ιστορία.
Έτσι, η Kolomyia σίγουρα θα μπορούσε να φιλοξενήσει F-16.
Βρίσκεται στην περιφέρεια Ivano-Frankivsk.
Η αεροπορική βάση απέχει πάνω από 600 χιλιόμετρα δυτικά - βορειοδυτικά της πλησιέστερης ρωσικής επικράτειας, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσε να προσφέρει στο F-16 μια μικρή ασφάλεια ενώ εξακολουθεί να είναι αρκετά κοντά ώστε να επιτρέπει αποστολές πάνω από την Οδησσό.
Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι ολόκληρο το νότιο τμήμα της Ουκρανία είναι γεμάτο με συστήματα αεράμυνας.

zelensky_b.jpg
Καταρρίφθηκε από υπερηχητικό πύραυλο που εκτόξευσε Su 57

Το πιθανότερο είναι πως η καλύτερη επιλογή για τους Ρώσους να χτυπήσουν το F -16 είναι η παράκαμψη της αεράμυνας με τη χρήση Su 57.
Οι τελευταίες αναφορές σχετικά με αυτό ενισχύουν επίσης αυτήν την ιδέα.
Ενώ τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης συνεχίζουν να αναφέρουν ότι το Su-57 χρησιμοποιεί τα ίδια όπλα με τα Su-35S, Su-30, MiG-31BM κ.λπ., στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες εξηγούν ότι η Ρωσία ανέπτυξε έναν αριθμό νέων όπλων για το εντυπωσιακό αεροσκάφος.
Για παράδειγμα, ο Ταγματάρχης Irbis λέει ότι αντί για τις κανονικές παραλλαγές R-77, το Su-57 χρησιμοποιεί τώρα το Izdeliye 180 (ή R-87), έναν εξαιρετικά προηγμένο υπερηχητικό πύραυλο αέρος-αέρος που τροφοδοτείται από scramjet ( με μέγιστη ταχύτητα πάνω από 5 Mach).
Επιπλέον, υποστηρίζει ότι ο κανονικός R-37M (Izdeliye 610M) δεν μπορεί να χωρέσει στον εσωτερικό χώρο όπλων του Su-57, φέρνοντας την ανάπτυξη ενός πιο προηγμένου πυραύλου γνωστού ως R-97 στις ρωσικές στρατιωτικές πηγές (ή κωδική ονομασία Izdeliye 810 ).
Και τα δύο όπλα είναι υπερηχητικά.
Με τελική ταχύτητα 6-7 Mach και τεράστια εμβέλεια 400 χιλιόμετρα, αυτός ο πύραυλος μετατρέπει αποτελεσματικά το Su-57 σε «ιπτάμενο S-400».
Ο παρόμοια ικανός R-37M κατέρριψε πολλά παγκόσμια ρεκόρ στην Ουκρανία, χτυπώντας εχθρικά μαχητικά αεροσκάφη από αποστάσεις άνω των 217 χιλιομέτρων, γεγονός που δεν αρνείται ακόμη και το παθολογικά ρωσοφοβικό Ηνωμένο Βασίλειο, τονίζει ο Bosnic.
Το R-97 του Su-57 μπορεί ακόμη και να έχει ανώτερα χαρακτηριστικά, δίνοντάς του απολύτως ασυναγώνιστες δυνατότητες αέρος-αέρος μεταξύ των stealth, μαχητικών αεροσκαφών επόμενης γενιάς οπουδήποτε στον κόσμο.
Ο ρωσικός στρατός σίγουρα θα εκμεταλλευόταν ένα τόσο τεράστιο πλεονέκτημα έναντι οποιουδήποτε αντιπάλου, αλλά ιδιαίτερα κατά της Δύσης καιης, πράγμα που σημαίνει ότι το F-16 θα μπορούσε πράγματι να είχε καταρριφθεί από το Su-57 από μακρινή απόσταση.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης