Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παρέμβαση Roubini: Προσεχώς γεωπολιτικό κραχ – Ο κύκλος του πολέμου άνοιξε και απειλεί οικονομίες και αγορές

Παρέμβαση Roubini: Προσεχώς γεωπολιτικό κραχ – Ο κύκλος του πολέμου άνοιξε και απειλεί οικονομίες και αγορές
Aν σινοαμερικανικές σχέσεις επιδεινωθούν με αφορμή την Ταϊβάν, τότε οι συνέπειες στις αγορές θα είναι σοβαρότατες, υποστήριξε ο Nouriel Roubini…
Για καταβύθιση του χρηματοοικονομικού κύκλου παγκοσμίως λόγω του οξυμένου γεωπολιτικού ρίσκου προειδοποιεί με συνέντευξή του στους Economic Times της Ινδίας ο γνωστός οικονομολόγος Nouriel Roubini.
Όπως επεσήμανε, «Βιώνουμε μια σοβαρή παγκόσμια γεωπολιτική ύφεση: Ο πόλεμος στην Ουκρανία όχι μόνο συνεχίζεται, αλλά και σημειώνει σοβαρή κλιμάκωση.
Μέχρι στιγμής οι αγορές δεν δείχνουν σημάδια ευαισθησίας απέναντι στο γεωπολιτικό ρίσκο.
Κατά την άποψή μου, αν τα πράγματα στην Ουκρανία επιδεινωθούν, αυτό, φυσικά, θα επηρεάσει πολύ αρνητικά τις αγορές και τις οικονομίες, καθώς θα υπάρξουν περαιτέρω αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου, του πετρελαίου και των τροφίμων.
Επίσης, θα αυξηθούν οι τιμές των λιπασμάτων, γεγονός το οποίο θα τροφοδοτήσει ένα σοκ προσφοράς.
Μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο έχει αποφευχθεί…
Επίσης, βλέπω μεγάλο κίνδυνο και κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, με το Ιράν και τη Hezbollah να στρέφονται κατά του Ισραήλ, και τους Αμερικανούς να σπεύδουν προς βοήθεια των Ισραηλινών… την ίδια στιγμή που ο Ψυχρός Πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας εκτιμώ πως θα γίνει ψυχρότερος» επεσήμανε…
Σε αυτό το πλαίσιο, ωστόσο, «η παραγωγή και οι εξαγωγές πετρελαίου από το Περσικό Κόλπο θα διακοπούν επί εβδομάδες – μπορεί και για μήνες.
Πιθανόν να υπάρξει ένα πετρελαϊκό σοκ ανάλογο με αυτό το οποίο είχαμε το 1973 με τον πόλεμο του Yom Kippur ή το 1979 με την ισλαμική επανάσταση.
Και φυσικά, αν σινοαμερικανικές σχέσεις επιδεινωθούν με αφορμή την Ταϊβάν, τότε οι συνέπειες στις αγορές θα είναι σοβαρότατες».

ΗΠΑ

«Στις ΗΠΑ δεν προσώρας δεν αναμένεται ύφεση, και φυσικά αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για τον υπόλοιπο κόσμο…
Ως γνωστόν, όταν η αμερικανική οικονομία κρυολογεί, η παγκόσμια οικονομία παθαίνει πνευμονία» ανέφερε ο γνωστός οικονομολόγος.
Από την άλλη, η μεταποίηση σε ΗΠΑ, ΕΕ και Κίνα είναι σχεδόν σε επικράτεια ύφεσης, ενώ οι υπηρεσίες αργά και σταθερά σημειώνουν ανάπτυξη.
Σε αυτό το περιβάλλον, οι αγορές στις ΗΠΑ είναι σε ιστορικά υψηλά, παρά τη μεγάλη διόρθωση τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου.
«Βέβαια, υπάρχουν στοιχεία που φοβίζουν… Θεωρώ την αισιοδοξία που έχει αναπτυχθεί πέριξ της τεχνητής νοημοσύνης υπερβολική και μπορεί να υπάρξει διόρθωση, που όμως δεν θα είναι μαζική, δεδομένου ότι η Fed θα αρχίσει να περικόπτει τα επιτόκια.
Σε ό,τι αφορά τις εκλογές στις ΗΠΑ, ο Roubini επεσήμανε πως αν η Kamala Harris εκλεγεί πρόεδρο, η τρέχουσα οικονομική πολιτική θα συνεχιστεί…
Από την άλλη, τυχόν νέα διακυβέρνηση Trump θα συνοδευτεί με αβεβαιότητα, πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης