Διεθνή

«Beige Book» της Fed: Επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας - «Αγκάθι» στη μεταποίηση, μετριάζεται ο πληθωρισμός

«Beige Book» της Fed: Επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας - «Αγκάθι» στη μεταποίηση, μετριάζεται ο πληθωρισμός
Επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας - «Αγκάθι» στη μεταποίηση, μετριάζεται ο πληθωρισμός
Επιβράδυνση -και ύφεση σε ορισμένες περιοχές- της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ εντοπίζει η μηνιαία έκθεση «Beige Book» της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), η οποία ερευνά το επιχειρηματικό κλίμα στις 12 Περιφέρειες όπου εδρεύουν οι Fed.
Συγκεκριμένα, η οικονομική δραστηριότητα αυξήθηκε ελαφρά σε τρεις Περιφέρειες, ενώ ο αριθμός των Περιφερειών που ανέφεραν σταθερή ή φθίνουσα δραστηριότητα αυξήθηκε από πέντε την προηγούμενη περίοδο σε εννέα την τρέχουσα περίοδο (Αύγουστος 2024).
Τα επίπεδα απασχόλησης ήταν συνολικά σταθερά, αν και υπήρχαν μεμονωμένες αναφορές ότι οι επιχειρήσεις κάλυπταν μόνο τις απαραίτητες θέσεις, μείωσαν τις ώρες και τις βάρδιες ή μείωσαν τα συνολικά επίπεδα απασχόλησης. Ωστόσο, οι αναφορές για απολύσεις παρέμειναν σπάνιες. Συνολικά, η αύξηση των μισθών ήταν μέτρια. Οι εργοδότες ήταν πιο επιλεκτικοί με τις προσλήψεις τους και ήταν λιγότερο πιθανό επεκτείνουν το εργατικό δυναμικό τους, επικαλούμενοι ανησυχίες για τη ζήτηση και αβέβαιες οικονομικές προοπτικές.
Οι καταναλωτικές δαπάνες μειώθηκαν στις περισσότερες Περιφέρειες, ενώ οι πωλήσεις αυτοκινήτων συνέχισαν να ποικίλλουν ανά Περιφέρεια εξαιτίας των αυξημένων επιτοκίων και των υψηλών τιμών οχημάτων.
Η μεταποιητική δραστηριότητα μειώθηκε στις περισσότερες Περιφέρειες και ο κλάδος κατασκευής κατοικιών και ακίνητης περιουσίας ανέφερε μεικτές μετρήσεις.
Σε ό,τι αφορά στον πληθωρισμό, οι τιμές αυξήθηκαν με μέτριο ρυθμό. Οι αυξήσεις του κόστους των εισροών για τις επιχειρήσεις ήταν επίσης μέτριες, αν και μία Περιφέρεια ανέφερε ότι το κόστος επιταχύνεται. Ορισμένες Περιφέρειες παρατήρησαν επίσης ότι τόσο το κόστος μεταφοράς όσο και η ασφάλιση, συνέχισαν να αυξάνονται. Αντίθετα, ορισμένες Περιφέρειες σημείωσαν ότι οι πιέσεις κόστους μετριάστηκαν για τα τρόφιμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης