Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δέσμια των δυτικών δανειστών η Ουκρανία - Το ΔΝΤ απαιτεί σκληρά μέτρα λιτότητας και υποτίμηση νομίσματος

Δέσμια των δυτικών δανειστών η Ουκρανία - Το ΔΝΤ απαιτεί σκληρά μέτρα λιτότητας και υποτίμηση νομίσματος
Η δύσκολη σχέση της Ουκρανίας με το ΔΝΤ ξεκίνησε αμέσως μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης
Σχετικά Άρθρα
Η οικονομική κρίση της Ουκρανίας βρίσκεται εκτός ελέγχου εν μέσω πολέμου με τη Ρωσία, με τους δυτικούς δανειστές να περιμένουν πάνω από το «πτώμα» της χώρας και να ζητούν στο μεταξύ σκληρά μέτρα λιτότητας στον απόηχο της αναδιάρθρωσης χρέους που «πέτυχε» το Κίεβο.
Εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ξεκίνησαν την Τετάρτη 4/9 μία επίσκεψη μίας εβδομάδας στο Κίεβο για να απαιτήσουν μια σειρά από δρακόντειες οικονομικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της περαιτέρω υποτίμησης του νομίσματος (γρίβνα) της Ουκρανίας, μείωση των επιτοκίων, περισσότερη εξουσία στις φορολογικές αρχές και άλλα μέτρα που στοχεύουν στην εν μέρει εξάλειψη του τεράστιου δημοσιονομικού ελλείμματος, ήτοι 20%+ του ΑΕΠ το 2024.
Η κυβέρνηση Zelensky πρέπει να εγκρίνει τις δύσκολες και αντιδημοφιλείς μεταρρυθμίσεις για να «ξεκλειδώσει» το πακέτο χρηματοδότησης 1,1 δισ. δολαρίων από το ΔΝΤ, μέρος του δανειακού προγράμματος ύψους 15,6 δισ. δολαρίων. Βέβαια, το Ταμείο υπογραμμίζει -σύμφωνα με πηγές του Bloomberg- ότι τα κεφάλαια του δανείου δεν θα απελευθερωθούν αν η Ουκρανία δεν πετύχει «τους στόχους του προγράμματος».
Οι πηγές ανέφεραν επίσης ότι η Εθνική Τράπεζα της Ουκρανίας είναι διστακτική σχετικά με την περαιτέρω υποτίμηση του εθνικού νομίσματος -με το γρίβνα να έχει υποχωρήσει ήδη σχεδόν 40% έναντι του δολαρίου από τα τέλη του 2021 και πάνω από 10% από τα τέλη του 2023. Η κεντρική τράπεζα φοβάται ότι αν υπάρξει περαιτέρω πτώση της αξίας του εθνικού νομίσματος θα μπορούσε να απειληθεί η σταθερότητα των τιμών και, μαζί με τους υψηλότερους φόρους ΦΠΑ, να αποδειχθεί ένα μείγμα πολιτικών ιδιαίτερα αντιδημοφιλές στον πληθυσμό.
Οι δυτικές χώρες έχουν παράσχει στην Ουκρανία πάνω από 120 δισ. δολάρια σε οικονομική βοήθεια, συν σχεδόν 118 δισ. δολάρια σε στρατιωτική υποστήριξη, τα τελευταία δυόμισι χρόνια, ωστόσο η χώρα ωστόσο έχει βυθιστεί σε υψηλό δημόσιο χρέος, διευρυνόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα και αδυναμία εξόφλησης των υποχρεώσεών της.
Οι πολίτες είναι πληγωμένοι από την απώλεια του εισοδήματος, την απώλεια της παραγωγικής δύναμης εκατοντάδων χιλιάδων ανδρών που στρατολογήθηκαν για να πολεμήσουν τη Ρωσία, την απώλεια περιουσιακών στοιχείων και, πλέον, η Ουκρανία βασίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στην ξένη βοήθεια για να αποτρέψει την πλήρη οικονομική κατάρρευση.
Η δύσκολη σχέση της Ουκρανίας με το ΔΝΤ ξεκίνησε αμέσως μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, όταν το Κίεβο (ξεκίνησε με μηδενικό χρέος το 1992) άρχισε να γαντζώνεται σε μεγάλα δάνεια, τα οποία ήρθαν με όρους και μια σειρά από οικονομικές μεταρρυθμίσεις που οδήγησαν την οικονομία στην καταστροφή.
Τον Δεκέμβριο του 2013, επικαλούμενη εν μέρει τους «εξαιρετικά σκληρούς όρους» δανεισμού του ΔΝΤ, η Ουκρανία απέρριψε μια Συμφωνία (Association Agreement) με την Ευρωπαϊκή Ένωση και προτίμησε την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση (Eurasian Economic Union) με τη Ρωσία. Δύο μήνες αργότερα, η ουκρανική κυβέρνηση ανατράπηκε με ένα βίαιο πραξικόπημα και η εξάρτηση του Κιέβου από τα δάνεια του ΔΝΤ αυξήθηκε, με τη νέα κυβέρνηση να εφαρμόζει μια σειρά από σκληρές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της πολλαπλής αύξησης των τιμών κοινής ωφελείας...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης