Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: H οικονομία μπορεί να δώσει τη νίκη στον Trump - Οι κρίσιμοι δείκτες

Morgan Stanley: H οικονομία μπορεί να δώσει τη νίκη στον Trump - Οι κρίσιμοι δείκτες
Πρόσφατη έρευνα της Morgan Stanley Research δείχνει ότι ο πληθωρισμός και η οικονομία αποτελούν την κύρια ανησυχία για το 61% των καταναλωτών, ακόμη και όταν ο πληθωρισμός υποχωρεί
Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν την αντιπρόεδρο Kamala Harris και τον πρώην πρόεδρο Donald Trump να δίνουν μάχη στήθος με στήθος στην τελική ευθεία για τις εκλογές του Νοεμβρίου, οι επενδυτές μπορούν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αναζητήσουν οικονομικούς δείκτες και τάσεις στο χρηματιστήριο για πληροφορίες σχετικά με τα πιθανά αποτελέσματα των εκλογών.
Ακολουθούν όσα πρέπει να γνωρίζετε από τους αναλυτές της Morgan Stanley.

Οι υψηλές τιμές και τα επιτόκια μπορεί να επηρεάσουν τους ψηφοφόρους

Η ανάλυση στις 28 Αυγούστου 2024 για διάφορους βασικούς οικονομικούς δείκτες ανέδειξε πιθανές προκλήσεις για τους Δημοκρατικούς.
Αν και δεν είναι ο μόνος καθοριστικός παράγοντας, το κλίμα των ψηφοφόρων σχετικά με την οικονομία συσχετίζεται με τα προεδρικά αποτελέσματα.
Για παράδειγμα, σύμφωνα με το Κέντρο για τη Μελέτη των Δημοκρατικών Θεσμών, μια αύξηση του ΑΕΠ κατά 5% οδηγεί σε αντίστοιχη αύξηση 6% στο μερίδιο ψήφων των κατεστημένων.
Ωστόσο, αυτή η δυναμική έχει πρόσφατα καταρρεύσει για τον πρόεδρο Biden: η αύξηση του ΑΕΠ επιταχύνθηκε σε 2,8% ετησίως το δεύτερο τρίμηνο του 2024, από 1,3% το πρώτο τρίμηνο, ωστόσο η δημοτικότητα του Biden έχει μειωθεί κατά 1,4% φέτος.
Η αποσύνδεση μπορεί να οφείλεται στον αντιληπτό πλούτο των ψηφοφόρων, εν μέσω των ακόμη υψηλών τιμών και επιτοκίων.
Πρόσφατη έρευνα της Morgan Stanley Research δείχνει ότι ο πληθωρισμός και η οικονομία αποτελούν την κύρια ανησυχία για το 61% των καταναλωτών, ακόμη και όταν ο πληθωρισμός υποχωρεί.
Οι υψηλότερες τιμές, σε συνδυασμό με τα επιτόκια που πιθανότατα θα παραμείνουν υψηλά με βάση τα ιστορικά πρότυπα, ακόμη και μετά τις αναμενόμενες μειώσεις των επιτοκίων της Fed από τον Σεπτέμβριο, μπορεί να επιβαρύνουν την υποψήφια των Δημοκρατικών.

Η διάθεση των καταναλωτών βελτιώνεται, αλλά παραμένει αναιμική

Ο Δείκτης Καταναλωτικού Κλίματος του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν αυξήθηκε για πρώτη φορά από τον Μάρτιο στο 67,8 σε προκαταρκτική βάση τον Αύγουστο, από 66,4 τον Ιούλιο. Παρόλα αυτά, ο δείκτης παρέμεινε πολύ κάτω από τον ιστορικό μέσο όρο του 85,7 των εκλογικών ετών.
Στην πραγματικότητα, από το 1978 και μετά, το κλίμα έχει βρεθεί τόσο χαμηλά τον Αύγουστο ενός εκλογικού έτους μόνο δύο φορές, με τη μία περίπτωση να έχει ως αποτέλεσμα την ανατροπή του εκάστοτε κυβερνώντος (1980) και την άλλη την αλλαγή κόμματος στην οποία δεν υπήρχε κυβερνών (2008).
Με όλα αυτά, το κλίμα είναι ένας μόνο από τους πολλούς δείκτες των εκλογικών αποτελεσμάτων και θα πρέπει να εξετάζεται στο πλαίσιο των συνολικών οικονομικών συνθηκών.
Αναλύοντας το καταναλωτικό αίσθημα ανά πολιτικό κόμμα, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι βλέπουμε υψηλότερες ενδείξεις μεταξύ των ψηφοφόρων των Δημοκρατικών και χαμηλότερες ενδείξεις μεταξύ των ψηφοφόρων των Ρεπουμπλικάνων, γεγονός που συνάδει με την ιστορία, αντικατοπτρίζοντας υψηλότερο αίσθημα από εκείνους που τάσσονται υπέρ του κόμματος που κάθεται στον Λευκό Οίκο.
Το κλίμα μειώθηκε ελαφρώς μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων από τον Ιούλιο έως τον Αύγουστο, αλλά αυξήθηκε κατά 4,9 μονάδες μεταξύ των Δημοκρατικών και κατά 1,5 μονάδες μεταξύ των ανεξάρτητων.
Η πρόσφατη άνοδος μεταξύ των τελευταίων αυτών ομάδων μπορεί να οφείλεται εν μέρει στον ενθουσιασμό των ψηφοφόρων γύρω από την είσοδο της Harris στην κούρσα.
Ωστόσο, ο δείκτης μεταξύ των ανεξάρτητων, παραμένει πιο κοντά στους Ρεπουμπλικάνους από ό,τι στους Δημοκρατικούς συνολικά.

Οι αποδόσεις των μετοχών αντικατοπτρίζουν τις πολιτικές αλλαγές

Οι επιδόσεις των διαφόρων τομέων μετοχών μπορούν επίσης να προσφέρουν πληροφορίες σχετικά με τα πιθανά πολιτικά αποτελέσματα, καθώς οι επενδυτές τοποθετούν τα χαρτοφυλάκιά τους για κέρδη ή απώλειες πριν από τις αναμενόμενες αλλαγές πολιτικής που μπορεί να επηρεάσουν την κερδοφορία ενός κλάδου.
Η ομάδα της Morgan Stanley δημιούργησε δύο καλάθια μετοχών, καθένα από τα οποία περιείχε 12 χρηματιστηριακά αμοιβαία κεφάλαια κλάδων και βιομηχανιών που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από μια νίκη των Δημοκρατικών ή των Ρεπουμπλικάνων.
Το καλάθι των Ρεπουμπλικάνων (το οποίο περιλαμβάνει τομείς όπως η Ενέργεια, τα Υλικά, οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας και η Ακίνητη Περιουσία) είχε υπεραποδώσει έναντι του καλαθιού των Δημοκρατικών (που περιλαμβάνει μετοχές ηλιακής ενέργειας, τεχνολογίας και υποδομών) κατά 9% από το έτος έως σήμερα, από τα τέλη Αυγούστου - κάπως χαμηλότερα από τη μέγιστη διαφορά του 10,2% στις αρχές Αυγούστου.
Η σύσφιγξη του spread ήρθε μετά την υποψηφιότητα της Harris και η συνεχιζόμενη δυναμική της υποψηφιότητάς της θα μπορούσε να δημιουργήσει κινδύνους για τις μετοχές που ευνοούνται σε περίπτωση νίκης του GOP.
Οι αναλυτές εξέτασαν επίσης ένα καλάθι των Ρεπουμπλικανών, το οποίο περιέχει μετοχές που θα μπορούσαν να έχουν κακές επιδόσεις εάν επικρατήσει ο υποψήφιος του GOP. Από τα τέλη Αυγούστου, είχε υποχωρήσει περισσότερο από 18% από έτος σε έτος και υστερούσε κατά πολύ σε σχέση με ένα συγκρίσιμο «short» καλάθι μετοχών των Δημοκρατικών, υποδεικνύοντας ότι οι επενδυτές θα μπορούσαν ήδη να αντισταθμίσουν τη νίκη των Ρεπουμπλικάνων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης