Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Mazars: «Πολύ επικίνδυνη» για τις αγορές μια μεγάλη μείωση επιτοκίων από Fed

Mazars: «Πολύ επικίνδυνη» για τις αγορές μια μεγάλη μείωση επιτοκίων από Fed
O επικεφαλής οικονομολόγος της Forvis Mazars εκτιμά ότι η αύξηση επιτοκίων της Fed θα πρέπει να είναι της τάξης των 25 μονάδων βάσης
Σχετικά Άρθρα
Τον κώδωνα του κινδύνου για λάθος μήνυμα στις αγορές από μια μεγάλη μείωση επιτοκίων της Fed, κρούει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Forvis Mazars, Γιώργος Λαγαρίας.
Ειδικότερα, ο κ. Λαγαρίας προειδοποιεί ότι μια βαθύτερη μείωση των επιτοκίων από τη Fed, αυτό το μήνα, θα μπορούσε να τρομάξει τις χρηματοπιστωτικές αγορές και να στείλει το λάθος μήνυμα για επικείμενο κίνδυνο ύφεσης. Η επόμενη συνεδρίαση της Fed είναι στις 17-18 Σεπτεμβρίου και σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις αναμένεται να αρχίσουν οι μειώσεις επιτοκίων.
Από την πλευρά του, όμως, ο Γιώργος Λαγαρίας, επικεφαλής οικονομολόγος της Forvis Mazars, δήλωσε στο CNBC ότι ενώ κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί την κλίμακα της μείωσης των επιτοκίων της Fed στην προσεχή συνεδρίασή της, ο ίδιος είναι «σταθερά» στο στρατόπεδο που ζητά μείωση κατά 25 μονάδες βάσης.
«Δεν βλέπω τον επείγοντα χαρακτήρα για τη μείωση κατά 50 [μονάδες βάσης]», δήλωσε ο κ. Λαγαρίας και συνέχισε «η μείωση κατά 50 [μονάδες βάσης] μπορεί να στείλει λάθος μήνυμα στις αγορές και στην οικονομία. Θα μπορούσε να στείλει ένα μήνυμα επείγοντος και, ξέρετε, αυτό θα μπορούσε να είναι μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία». «Έτσι, θα ήταν πολύ επικίνδυνο αν πήγαιναν εκεί χωρίς συγκεκριμένο λόγο. Αν δεν υπάρχει κάποιο γεγονός, κάτι που να προβληματίζει τις αγορές, δεν υπάρχει λόγος πανικού».

Πόσο μεγάλη θα είναι η μείωση των επιτοκίων της Fed;

Το επιτόκιο αναφοράς δανεισμού της Fed, το οποίο επηρεάζει το μεγαλύτερο μέρος των άλλων επιτοκίων που πληρώνουν οι καταναλωτές, στοχεύει επί του παρόντος σε ένα εύρος μεταξύ 5,25%-5,5%.
Ο πρόεδρος της Atlanta Fed, Raphael Bostic, δήλωσε την Τετάρτη ότι είναι έτοιμος να αρχίσει η κεντρική τράπεζα να μειώνει τα επιτόκια. Τα σχόλιά του έγιναν πριν από την έκθεση για τις μη γεωργικές μισθοδοσίες που αναμένεται να έχει μεγάλη επιρροή την Παρασκευή.
Οι στρατηγικοί αναλυτές συνήθως αναφέρουν ότι το πιο πιθανό αποτέλεσμα της επικείμενης συνεδρίασης της Fed είναι μια μείωση του επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης, αν και τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία φαίνεται να έχουν ενισχύσει την υπόθεση μιας μεγαλύτερης κίνησης.
Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη έδειξαν ότι οι κενές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 3,5 ετών τον Ιούλιο, κάτι που θεωρήθηκε ως ένα ακόμη σημάδι χαλαρότητας στην αγορά εργασίας.
Οι συμμετέχοντες στην αγορά τιμολογούν σταθερά μια μείωση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση της Fed για τη χάραξη πολιτικής, αν και τα στοιχήματα αυξήθηκαν για μείωση κατά μισή μονάδα μετά τη δημοσίευση της έκθεσης για την έρευνα για τις θέσεις εργασίας και τη μεταβολή της απασχόλησης (JOLTS).
Οι αγορές δίνουν επί του παρόντος περίπου 59% πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο, ενώ το 41% αναμένει μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch Tool της CME Group.

«Πολύ μακριά από την ύφεση»

Ενόψει της επόμενης μηνιαίας έκθεσης για την απασχόληση, που αναμένεται να δημοσιευθεί την Παρασκευή, οι επενδυτές είναι επίσης πιθανό να αξιολογήσουν μια νέα δέσμη οικονομικών στοιχείων την Πέμπτη. Οι μετρήσεις αυτές περιλαμβάνουν τα στοιχεία απασχόλησης της ADP για τον Αύγουστο, τις τελευταίες εβδομαδιαίες αρχικές αιτήσεις ανεργίας και τα στοιχεία υπηρεσιών του Institute for Supply Management για τον Αύγουστο.
«Υπάρχει επιβράδυνση, δεν υπάρχει αμφιβολία, αλλά νομίζω ότι απέχουμε πολύ από την ύφεση. Καταλαβαίνω ότι υπάρχει μια μείωση στην αγορά εργασίας, ένα μέρος αυτής ... έχει να κάνει με την αύξηση της προσφοράς και όχι με τη μείωση της ζήτησης», δήλωσε ο κ. Λαγαρίας μιλώντας στο CNBC. «Ναι, οι ανοιχτές θέσεις εργασίας είναι πιο αδύναμες και η μεταποίηση είναι πιο αδύναμη, αλλά περιμέναμε αυτή την επιβράδυνση [και] όλοι περίμεναν αυτή την επιβράδυνση. Απλώς δεν υπάρχουν ενδείξεις για ύφεση και, σε αυτό το σημείο, δεν νομίζω ότι η Fed θα κινηθεί πολύ επιθετικά».
Ωστόσο, ο κ. Λαγκάριας δεν είναι ο μόνος που προειδοποιεί τη Fed να μην προχωρήσει σε μείωση κατά μισή μονάδα αυτόν τον μήνα. Ειδικότερα, ο Mohit Kumar, επικεφαλής οικονομικός οικονομολόγος για την Ευρώπη στην Jefferies, δήλωσε στο CNBC στις 13 Αυγούστου ότι δεν υπάρχει «απολύτως καμία ανάγκη» για τη Fed να μειώσει κατά 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης