Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στη Wall Street - Επενδυτική... σύγχυση από τα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία

Μεικτά πρόσημα στη Wall Street - Επενδυτική... σύγχυση από τα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία
Το «Beige Book» της Fed έδειξε επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας
(Συνεχές update) Με μεικτά πρόσημα διαπραγματεύονται οι κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, με τους επενδυτές να προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τον καταιγισμό πληροφοριών για την αμερικανική οικονομία που έχουν δημοσιευθεί την τρέχουσα εβδομάδα.

Απασχόληση

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας μειώθηκε την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι απολύσεις παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα, γεγονός που θα μπορούσε να συμβάλει στην άμβλυνση των φόβων ότι η αγορά εργασίας επιδεινώνεται. Οι αρχικές αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν κατά 5.000 σε 227.000 την εβδομάδα που έληξε στις 31 Αυγούστου, ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, υποχωρώντας σε χαμηλό επτά εβδομάδων, έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για 230.000.
Την περασμένη εβδομάδα οι αιτήσεις είχαν υποχωρήσει κατά 1.000, στις 232.000.
Παρά την πτώση, οι αιτήσεις παρέμειναν σημαντικά πάνω από τις μετρήσεις που είχαν παρατηρηθεί νωρίτερα το 2024, όταν η αγορά εργασίας των ΗΠΑ άρχισε να αποδυναμώνεται αν και παρέμεινε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Οι εκκρεμείς αιτήσεις μειώθηκαν κατά 22.000 σε 1,83 εκατ. την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ ο κινητός μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων για τις αρχικές αιτήσεις, ο οποίος περιορίζει τη μεταβλητότητα που καταγράφεται από εβδομάδα σε εβδομάδα, μειώθηκε κατά 1.750 σε 230.000. Τα στοιχεία συνεχίζουν να μην δείχνουν σημάδια επιδείνωσης της αγοράς εργασίας, παρά το γεγονός ότι οι νέες θέσεις εργασίας μειώθηκαν σε χαμηλό 3,5 ετών τον Ιούλιο.

Παράλληλα, με τον πιο αδύναμο ρυθμό σε περισσότερα από τρεισήμισι χρόνια αυξήθηκαν οι μισθοδοσίες του ιδιωτικού τομέα τον Αύγουστο 2024, παρέχοντας ακόμη ένα σημάδι επιδείνωσης της αγοράς εργασίας, σύμφωνα με την ADP.
Οι εταιρείες προσέλαβαν μόλις 99.000 εργαζομένους για τον μήνα, λιγότερους από τους 111.000 που αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω τον Ιούλιο και κάτω από την πρόβλεψη του Dow Jones για 140.000.
Ο Αύγουστος ήταν ο πιο αδύναμος μήνας για την αύξηση των θέσεων εργασίας από τον Ιανουάριο του 2021, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας επεξεργασίας μισθοδοσίας.
«Η καθοδική ολίσθηση της αγοράς εργασίας μας οδήγησε σε πιο αργές από το κανονικό προσλήψεις μετά από δύο χρόνια μεγάλης ανάπτυξης», δήλωσε η επικεφαλής οικονομολόγος της ADP, Nela Richardson.
Η έκθεση επιβεβαιώνει πολλά σημεία δεδομένων πρόσφατα που δείχνουν ότι οι προσλήψεις έχουν επιβραδυνθεί σημαντικά από τον εκρηκτικό ρυθμό μετά το ξέσπασμα του Covid στις αρχές του 2020.
Οι θέσεις εργασίας τον Ιούλιο άγγιξαν επίσης το χαμηλότερο επίπεδο τους από τον Ιανουάριο του 2021, σύμφωνα με έκθεση του Υπουργείου Εργασίας την Τετάρτη.

Τέλος, οι νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ υποχώρησαν σε χαμηλό 3,5 ετών τον Ιούλιο. Ειδικότερα, οι νέες θέσεις εργασίας, που αποτελούν μέτρο για τη ζήτηση εργασίας, μειώθηκαν κατά 237.000 στα 7,673 εκατομμύρια στο τέλος Ιουλίου, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2021, σύμφωνα με την έκθεση του Γραφείου Στατιστικών Εργασίας του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ. Εν τω μεταξύ, επί τα χείρω αναθεωρήθηκαν και τα στοιχεία για τον Ιούνιο, που πλέον δείχνουν ότι υπήρχαν 7,910 εκατομμύρια κενές θέσεις εργασίας αντί θα 8,184 εκατομμύρια που είχε ανακοινωθεί προηγουμένως.
Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν 8,1 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι προσλήψεις αυξήθηκαν κατά 273.000 στα 5,521 εκατομμύρια, ενώ οι απολύσεις αυξήθηκαν επίσης κατά 202.000 στο χαμηλό ακόμα επίπεδο του 1,762 εκατομμυρίου. Τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η αγορά εργασίας δεν καταρρέει, αλλά επιβραδύνεται σταδιακά, γεγονός που περιορίζει την πίεση στη Fed να προχωρήσει σε μια μείωση των επιτοκίων της κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στην προσεχή συνεδρίασή της στις 17-18 Σεπτεμβρίου.

Εμπόριο

Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ σημείωσε «άλμα» 7,9% στα 78,8 δισ. δολάρια τον Ιούλιο -σε υψηλά δύο ετών. Το εμπορικό έλλειμμα με την Κίνα διευρύνθηκε στα 30,12 δισ. δολάρια από 22,8 δισ. δολάρια τον Ιούνιο. Οι αμερικανικές εξαγωγές αυξήθηκαν 0,5% τον Ιούλιο στα 266,6 δισ. δολάρια, έναντι αύξησης 1,7% και 265,27 δισ. δολ. τον Ιούνιο. Οι εισαγωγές σημείωσαν άνοδο 2,1% στα 345,39 δισ. δολάρια, έναντι αύξησης 0,6% και 338,28 δισ. δολ. τον Ιούνιο.

Μεταποίηση 

Τα στοιχεία για τις βιομηχανικές παραγγελίες στις ΗΠΑ έδειξαν πως αυξήθηκαν κατά 5% τον Ioύλιο 2024 -περισσότερο από όσο προέβλεπαν οι αναλυτές, μετά από δύο μήνες πτώσης. Εξαιρουμένης της κατηγορίας των μεταφορών, οι νέες παραγγελίες κατέγραψαν άνοδο 0,4%.
Την Τρίτη 3/9, τα στοιχεία για τη μεταποιητική δραστηριότητα των ΗΠΑ -την άλλοτε κινητήρια δυναμη της αμερικανικής οικονομίας- έδειξαν επιβράδυνση στην οικονομία. Ειδικότερα, ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της S&P Global για τη μεταποίηση στις ΗΠΑ προσγειώθηκε στο 47,9, από 49,6 που είχε αναφερθεί τον Ιούλιο. Η έκθεση έδειξε ότι ο μεταποιητικός τομέας των ΗΠΑ παρατήρησε μείωση της παραγωγής, κλείνοντας την περίοδο έξι συνεχόμενων μηνών ανάπτυξης. Επιπλέον, οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Ιούνιο του 2023.
«Η περαιτέρω πτωτική κάμψη του δείκτη PMI δείχνει ότι ο τομέας της μεταποίησης λειτουργεί ως τροχοπέδη για την οικονομία στα μέσα του τρίτου τριμήνου. Οι μελλοντικοί δείκτες υποδηλώνουν ότι αυτή η επιβάρυνση θα μπορούσε να ενταθεί τους επόμενους μήνες», σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος επιχειρήσεων της S&P Global Market Intelligence, Chris Williamson.

Παραγωγικότητα

Με ετήσιο ρυθμό 2,5% αυξήθηκε η παραγωγικότητα των Αμερικανών εργαζομένων το δεύτερο τρίμηνο. Ειδικότερα, κατά τα τελευταία τέσσερα τρίμηνα η παραγωγικότητα αυξήθηκε κατά 2,7%.
Το μοναδιαίο κόστος εργασίας αυξήθηκε κατά 0,3% την ίδια περίοδο.
Η ποσότητα των παραγόμενων αγαθών και υπηρεσιών ήταν κάπως ισχυρότερη από ό,τι είχε αναφερθεί προηγουμένως, σε ποσοστό 3,5% έναντι 3,3%.
Οι ώρες εργασίας αυξήθηκαν με ρυθμό 1%, αμετάβλητο από την προηγούμενη εκτίμηση.
Το μοναδιαίο κόστος εργασίας αυξήθηκε με μικρότερο ετήσιο ρυθμό 0,4% το δεύτερο τρίμηνο, σε σύγκριση με την προκαταρκτική αύξηση 0,9%.

Υπηρεσίες

Ο κλάδος υπηρεσιών της αμερικανικής οικονομίας επεκτάθηκε ξανά τον Αύγουστο, με βραδύτερο, ωστόσο, ρυθμό.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης υπηρεσιών ISM ενισχύθηκε οριακά στις 51,5 μονάδες τον περασμένο μήνα από 51,4 τον Ιούλιο (μέτρηση άνω του 50 θεωρείται ανάπτυξη).

Οι τρεις δείκτες στις 18:16 ώρα Ελλάδος (άνοιγμα  στις 16:30):

Καταγραφή_281.JPG

«Beige Book» της Fed: Επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας - «Αγκάθι» στη μεταποίηση, μετριάζεται ο πληθωρισμός

Επιβράδυνση -και ύφεση σε ορισμένες περιοχές- της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ εντοπίζει η μηνιαία έκθεση «Beige Book» της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), η οποία ερευνά το επιχειρηματικό κλίμα στις 12 Περιφέρειες όπου εδρεύουν οι Fed.
Συγκεκριμένα, η οικονομική δραστηριότητα αυξήθηκε ελαφρά σε τρεις Περιφέρειες, ενώ ο αριθμός των Περιφερειών που ανέφεραν σταθερή ή φθίνουσα δραστηριότητα αυξήθηκε από πέντε την προηγούμενη περίοδο σε εννέα την τρέχουσα περίοδο (Αύγουστος 2024).
Τα επίπεδα απασχόλησης ήταν συνολικά σταθερά, αν και υπήρχαν μεμονωμένες αναφορές ότι οι επιχειρήσεις κάλυπταν μόνο τις απαραίτητες θέσεις, μείωσαν τις ώρες και τις βάρδιες ή μείωσαν τα συνολικά επίπεδα απασχόλησης. Ωστόσο, οι αναφορές για απολύσεις παρέμειναν σπάνιες. Συνολικά, η αύξηση των μισθών ήταν μέτρια. Οι εργοδότες ήταν πιο επιλεκτικοί με τις προσλήψεις τους και ήταν λιγότερο πιθανό επεκτείνουν το εργατικό δυναμικό τους, επικαλούμενοι ανησυχίες για τη ζήτηση και αβέβαιες οικονομικές προοπτικές.
Οι καταναλωτικές δαπάνες μειώθηκαν στις περισσότερες Περιφέρειες, ενώ οι πωλήσεις αυτοκινήτων συνέχισαν να ποικίλλουν ανά Περιφέρεια εξαιτίας των αυξημένων επιτοκίων και των υψηλών τιμών οχημάτων.
Η μεταποιητική δραστηριότητα μειώθηκε στις περισσότερες Περιφέρειες και ο κλάδος κατασκευής κατοικιών και ακίνητης περιουσίας ανέφερε μεικτές μετρήσεις.
Σε ό,τι αφορά στον πληθωρισμό, οι τιμές αυξήθηκαν με μέτριο ρυθμό. Οι αυξήσεις του κόστους των εισροών για τις επιχειρήσεις ήταν επίσης μέτριες, αν και μία Περιφέρεια ανέφερε ότι το κόστος επιταχύνεται. Ορισμένες Περιφέρειες παρατήρησαν επίσης ότι τόσο το κόστος μεταφοράς όσο και η ασφάλιση, συνέχισαν να αυξάνονται. Αντίθετα, ορισμένες Περιφέρειες σημείωσαν ότι οι πιέσεις κόστους μετριάστηκαν για τα τρόφιμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης