Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Με μείωση των NPLs στο 4% και CET1 στο 15% θα έρθει η επενδυτική βαθμίδα για τις ελληνικές τράπεζες

Fitch: Με μείωση των NPLs στο 4% και CET1 στο 15% θα έρθει η επενδυτική βαθμίδα για τις ελληνικές τράπεζες
Οι εκταμιεύσεις δανείων θα συνεχίσουν να αυξάνονται, ειδικά προς τις επιχειρήσεις, ωστόσο η ανάκαμψη των στεγαστικών δανείων είναι πιθανό να παραμείνει υποτονική
Σχετικά Άρθρα
Tο σκεπτικό πίσω από την αναβάθμιση (την Τετάρτη 4/6) πιστοληπτικής ικανότητας των ελληνικών τραπεζών αναλύει σε ξεχωριστή έκθεση η Fitch Ratings.
Συγκεκριμένα, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης επικαλείται το βελτιωμένο λειτουργικό περιβάλλον της Ελλάδας, καθώς ανέβασε τη βαθμολογία του λειτουργικού περιβάλλοντος σε «bb+». Αντανακλά επίσης τα βελτιωμένα αυτόνομα πιστωτικά προφίλ των τραπεζών και τη μείωση των προβληματικών περιουσιακών στοιχείων.
Οι βελτιώσεις του λειτουργικού περιβάλλοντος της Ελλάδας υποστηρίχθηκαν από την αύξηση του ΑΕΠ, η οποία θα συνεχίσει να υπερβαίνει τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Αυτό, μαζί με τη μείωση της ανεργίας και τη βελτίωση της ανθεκτικότητας, θα υποστηρίξει τις τράπεζες να αξιοποιήσουν κερδοφόρες επιχειρηματικές ευκαιρίες, εξηγεί η Fitch.
Οι εκταμιεύσεις δανείων θα συνεχίσουν να αυξάνονται, ειδικά προς τις επιχειρήσεις, ωστόσο η ανάκαμψη των στεγαστικών δανείων είναι πιθανό να παραμείνει υποτονική.
Η Fitch αναμένει ότι η αξιολόγηση του λειτουργικού περιβάλλοντος της Ελλάδας θα μπορούσε να βελτιωθεί περαιτέρω, με αποτέλεσμα νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες για τις τράπεζες.
Τα μεμονωμένα πιστωτικά προφίλ των ελληνικών τραπεζών έχουν επίσης ενισχυθεί, με μειωμένα προβληματικά περιουσιακά στοιχεία – συμπεριλαμβανομένων των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) – υγιή κερδοφορία και συσσώρευση κεφαλαίου.
Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες είναι ήδη αρκετά κοντά στους στόχους τους για τους δείκτες NPEs 3%-4% έως το τέλος του 2025. H Fitch αναμένει μέτριες νέες εισροές νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων.
«Οι χαμηλότερες πιστωτικές απώλειες, η βελτιωμένη λειτουργική αποτελεσματικότητα και η συνεχής αύξηση των δανείων και των εσόδων των προμηθειών, θα διατηρήσουν την υγιή κερδοφορία, παρά την πτώση των επιτοκίων. Η βελτιωμένη δημιουργία κερδών θα στηρίξει τις κεφαλαιακές θέσεις των τραπεζών παρά την αύξηση των δανείων και τη σταδιακή αύξηση των διανομών μερισμάτων. Το ποσοστό των DTC σε σχέση με το κεφάλαιο θα μειωθεί περαιτέρω, λόγω της σταδιακής απόσβεσης και της συσσώρευσης κεφαλαίου»,σχημειώνεται στην έκθεση.
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα και εξηγει τι χρειάζεται για την επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας (ΒΒΒ) στις αξιολογήσεις των ελληνικών τραπεζών:
«Η αναβάθμιση των αξιολογήσεων των ελληνικών τραπεζών σε επενδυτική βαθμίδα θα απαιτούσε τους δείκτες προβληματικών περιουσιακών στοιχείων (εξαιρουμένων των ομολογιών) να μειωθούν στο 4%, οι δείκτες CET1 να φθάσουν το 15% σε σταθερή βάση, οι δείκτες λειτουργικού κέρδους/σταθμισμένου ενεργητικού σταθερά γύρω στο 2%, χωρίς σημαντική επιδείνωση στα προφίλ κινδύνου των τραπεζών και σταθερή χρηματοδότηση. Το υψηλότερο επίπεδο αξιολόγησης και η μικρότερη απόκλιση από μια αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας για την Εθνική Τράπεζα και τη Eurobank αντικατοπτρίζει κυρίως τη χαμηλότερη έκθεσή τους σε παλαιότερα προβληματικά περιουσιακά στοιχεία και συνολικά ισχυρότερους χρηματοοικονομικούς δείκτες σε σύγκριση με την Alpha και την Πειραιώς».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης