Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πέφτει με πάταγο ο Macron, κίνδυνος στη Γαλλία – Βουλευτές υπογράφουν μαζικά πρόταση μομφής, οργή και διαδηλώσεις 7/9

Πέφτει με πάταγο ο Macron, κίνδυνος στη Γαλλία –  Βουλευτές υπογράφουν μαζικά πρόταση μομφής, οργή και διαδηλώσεις 7/9
Πρωτοφανείς καταστάσεις ζει η Γαλλία - Μαζικές διαδηλώσεις στις 7/9 κατά του Macron 
Δύο μήνες μετά τις πρόωρες εκλογές του Ιουλίου 2024 και την πραξικοπηματική καθυστέρηση του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron στον διορισμό πρωθυπουργού βυθίζει τη χώρα σε ένα πρωτοφανές χάος.
Εν μέσω της αντιπαράθεσης στο γαλλικό Κοινοβούλιο, όπου καμία από τις μεγάλες παρατάξεις δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία, εντείνονται οι φωνές για απομάκρυνση του Macron από την προεδρία.
Περισσότεροι από 80 βουλευτές υπέγραψαν πρόταση μομφής κατά του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron σύμφωνα με δημοσιεύματα γαλλικών ΜΜΕ.
Οι βουλευτές προέρχονται από την τετρακομματική συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου (Nouveau Front Populaire, ή NFP), 72 από τους οποίους είναι από το κόμμα Ανυπότακτη Γαλλία.
Οι άλλοι βουλευτές προέρχονται από το γαλλικό κόμμα των Πρασίνων (LE-EELV) και τη Δημοκρατική και Ρεπουμπλικανική Αριστερά (Groupe de la Gauche Democrate et Republicaine).

Άνευ προηγουμένου κατάσταση στη Γαλλία

Η πρόταση μομφής προκλήθηκε από την απόρριψη από τον Macron της υποψηφιότητας του NFP της Lucie Castets ως πρωθυπουργού, παρά το γεγονός ότι ο αριστερός συνασπισμός κέρδισε τις περισσότερες έδρες στον δεύτερο γύρο των εκλογών τον Ιούλιο.
Η άρνηση του Macron κατακρίνεται στην πρόταση ως «μια άνευ προηγουμένου κατάσταση» στην ιστορία της Γαλλίας.
Η συμμαχία NFP κέρδισε τις περισσότερες έδρες τον Ιούλιο, αλλά κανένα κόμμα – ούτε οι κεντρώοι του Macron ούτε η αριστερή και δεξιά αντιπολίτευση – δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.
Η Ανυπότακτη Γαλλία κίνησε τις διαδικασίες για την απομάκρυνση Macron στις 31 Αυγούστου, επικαλούμενη τις «σοβαρές αστοχίες» του στα συνταγματικά του καθήκοντα και κάλεσε άλλες πολιτικές ομάδες να την υποστηρίξουν.
«Η Εθνοσυνέλευση και η Γερουσία μπορούν και πρέπει να υπερασπιστούν τη δημοκρατία ενάντια στις αυταρχικές τάσεις του προέδρου», έγραψαν οι βουλευτές στο προσχέδιο ψηφίσματος παραπομπής.
Ωστόσο, μια προσπάθεια απομάκρυνσης του Macron θα είναι μακρά και επίπονη διαδικασία που περιγράφεται στο άρθρο 68 του Συντάγματος και θα απαιτήσει τελικά τα δύο τρίτα των μελών της Συνέλευσης και της Γερουσίας.

Πρωτοφανείς διαδηλώσεις στις 7/9 – Λαϊκή οργή στη Γαλλία

Η απόφαση Macron, εν τω μεταξύ να διορίσει πρωθυπουργό τον πρώην επίτροπο της ΕΕ, Michel Barnier απειλεί να τινάξει στον αέρα ολόκληρη τη χώρα.
Η αριστερή συμμαχία εξορισμένη με τον διορισμό Barnier καλεί σε μαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου.
Τα κόμματα του Λαϊκού Μετώπου είχαν άλλωστε κατηγορήσει επανειλημμένα τον Macron για «αντιδημοκρατική εκτροπή» και «κλοπή των εκλογών».
Ο ηγέτης της Ανυπότακτης Γαλλίας, του μεγαλύτερου κόμματος της συμμαχίας, Jean Luc Melenchon χαρακτήρισε την επιλογή Barnier ως κλοπή των εκλογών.
«Ο πρόεδρος μόλις αποφάσισε να αρνηθεί επίσημα το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών που ο ίδιος είχε προκηρύξει. Δεν είναι το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, που βγήκε πρώτο στις εκλογές, που θα έχει τον πρωθυπουργό…
Οι εκλογές εκλάπησαν από τον γαλλικό λαό.
Το μήνυμα της κάλπης απορρίφθηκε», τόνισε ο Melenchon.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης