Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πραξικόπημα Macron στη Γαλλία – Η ΕΕ σπεύδει να συγχαρεί τον δοτό πρωθυπουργό Michel Barnier

Πραξικόπημα Macron στη Γαλλία – Η ΕΕ σπεύδει να συγχαρεί τον δοτό πρωθυπουργό Michel Barnier
Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron διόρισε πρωθυπουργό τον Barnier, τον πρώην διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit και του ανέθεσε να βάλει τέλος στην πολιτική παράλυση μετά τις βουλευτικές εκλογές
Σχετικά Άρθρα
Ο πραξικοπηματικά διορισμένος πρωθυπουργός της Γαλλίας Michel Barnier δεσμεύτηκε απόψε (5/9/2024) ότι θα συνεργαστεί «με όσους έχουν καλή πίστη» για να προωθήσει περισσότερο σεβασμό και ενότητα στην πολιτικά διαιρεμένη χώρα, έπειτα από πολλούς μήνες πολιτικών αναταράξεων.
«Οι Γάλλοι σήμερα χρειάζονται και εξέφρασαν την ανάγκη τους για σεβασμό, ενότητα και κατευνασμό», είπε ο Barnier στις πρώτες δηλώσεις που έκανε ως πρωθυπουργός, στην αυλή του Ματινιόν, δίπλα στον προκάτοχό του, τον Gabriel Attal.
Το πρωί της Πέμπτης (5/9) ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron διόρισε πρωθυπουργό τον Barnier, τον πρώην διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit και του ανέθεσε να βάλει τέλος στην πολιτική παράλυση μετά τις βουλευτικές εκλογές.
Ο Barnier είπε ότι θέλει «να ανταποκριθεί στις προκλήσεις, τον θυμό, τα δεινά» των Γάλλων και υποσχέθηκε ότι θα προχωρήσει «σε αλλαγές και σε ρήξεις». Δεσμεύτηκε επίσης ότι θα πει την αλήθεια για «το οικονομικό και το οικολογικό χρέος» της Γαλλίας.
Πολλοί ηγέτες έσπευσαν να συγχαρούν τον Barnier για τον διορισμό του.
Μεταξύ αυτών ήταν και ο καγκελάριος της Γερμανίας Olaf Scholz που σε επιστολή του εξέφρασε την επιθυμία οι κυβερνήσεις τους να συνεχίσουν να συνεργάζονται προς όφελος των χωρών τους και της Ευρώπης.
Νωρίτερα, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean – Claude Juncker, ευχήθηκε «ψυχραιμία» στον «φίλο του», τον Barnier, τον οποίο είχε διορίσει ο ίδιος επικεφαλής διαπραγματευτή του Brexit το 2016.
Στη θέση αυτή «επέδειξε μεγάλο ταλέντο», σχολίασε ο Juncker σε τηλεφωνική συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Ξέρει όλα τα προβλήματα, όλα τα πρόσωπα, όλες τις πλευρές που μετρούν στην Ευρώπη», πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης