Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σοκ με παραδοχή Bloomberg: Δεν μπορεί το ΝΑΤΟ να χτυπήσει τη Ρωσία, τρόμος οι Iskander – Η Ουκρανία χάνει οριστικά το Donbass

Σοκ με παραδοχή Bloomberg:  Δεν μπορεί το ΝΑΤΟ να χτυπήσει τη Ρωσία, τρόμος οι Iskander  – Η Ουκρανία χάνει οριστικά το Donbass
Ξαφνική αλλαγή στάσης από το Bloomberg που επισημαίνει ότι η ήττα της Ουκρανίας είναι βέβαιη - Δεν μπορεί το ΝΑΤΟ να ανταγωνιστεί τη Ρωσία, υποστηρίζει το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων
Όταν το Bloomberg, που θριαμβολογούσε για την αυτοκτονική εισβολή των Ουκρανών στο Kursk στις 6 Αυγούστου 2024, βάζει πλερέζες για την αναπόφευκτη νίκη της Ρωσίας, τα σχόλια.... περιττεύουν.
Το αμερικανικό μέσο ενημέρωσης παραδέχεται ότι το Donbass χάνεται οριστικά για τους Ουκρανούς ενώ επισημαίνει πως το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να ανταγωνιστεί σε εξοπλισμό τη Ρωσία.
Οι δυτικοί εταίροι της Ουκρανίας προσπαθούν να εκπληρώσουν τις δικές τους υποσχέσεις και να παραδώσουν στρατιωτικές προμήθειες στο Κίεβο, αλλά ο όγκος της παραγωγής ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού υπερβαίνει αυτόν της Δύσης, γράφει το Bloomberg, επικαλούμενο δυτικές πηγές.
Αυτό προκαλεί ανησυχίες, καθώς η Ουκρανία δεν έχει τα μέσα να υπερασπιστεί την ενεργειακή της υποδομή, με έναν ακόμη δύσκολο χειμώνα μόλις λίγες εβδομάδες μακριά.

To Bloomberg παραδέχεται την ισχύ της ρωσικής οικονομίας

«Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας εν τω μεταξύ προσπαθούν να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις που δόθηκαν νωρίτερα το 2024 για να ενισχύσουν τα συστήματα αεράμυνας της χτυπημένης από τον πόλεμο χώρας.
Αρκετοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν έχουν ακόμη τηρήσει τις δεσμεύσεις που επιβεβαιώθηκαν στη σύνοδο κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στην Ουάσιγκτον τον Ιούλιο», σημειώνει το Bloomberg.
Μαζί με τις δυσκολίες προμήθειας στρατιωτικού εξοπλισμού στο Κίεβο, το Bloomberg παραδέχεται την ικανότητα της ρωσικής οικονομίας να εξασφαλίσει την παραγωγή αμυντικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων και πυρομαχικών, σε ποσότητα που υπερβαίνει την ικανότητα της Δύσης να στέλνει όπλα στις ουκρανικές δυνάμεις.
tanks.jpg
Οι Ουκρανοί δεν έχουν όπλα, δεν μπορούν να κρατήσουν το Donbass

Σύμφωνα με τις αναφερόμενες πηγές, ο ουκρανικός στρατός αντιμετωπίζει έλλειψη όπλων και δεν είναι σε θέση να συγκρατήσει την προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων στο έδαφος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk εν μέσω της αποτυχημένης προσπάθειας αποδυνάμωσης της ρωσικής επίθεσης μέσω της ουκρανικής εισβολής στο Kursk.
Επίσης παρατηρείται μείωση της ικανότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας μετά την καταστροφή της ενεργειακής υποδομής.
«Οι εξελίξεις ισοδυναμούν με μια ζοφερή στιγμή για την Ουκρανία, η οποία έχει χάσει ένα σημαντικό τμήμα της παραγωγικής της ικανότητας καθώς οι πολίτες βασίζονται όλο και περισσότερο στις γεννήτριες ντίζελ με τις οποίες αντιμετωπίζουν τις παρατεταμένες διακοπές ρεύματος.
Η προοπτική αποκατάστασης της ηλεκτρικής ενέργειας πριν από την περίοδο θέρμανσης γίνεται πιο δύσκολη», επισημαίνει το Bloomberg.

zelensky_front.JPG

«Ύμνοι» Bloomberg για Ρωσία

Το Κρεμλίνο πιστεύει ότι οι παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία εμποδίζουν την επίτευξη συμφωνίας και επίσης σημαίνει ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ εμπλέκονται άμεσα στη σύγκρουση.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov σημείωσε ότι τυχόν αποστολές που περιέχουν όπλα προς την Ουκρανία θα γίνουν νόμιμος στόχος για τη Ρωσία.
Η προειδοποίησή του έρχεται καθώς η Ρωσία καταφέρνει να συνεχίσει να προμηθεύει τα στρατεύματά της, κάτι που απέχει πολύ από τις προβλέψεις ότι οι κυρώσεις θα έπλητταν τη ρωσική βιομηχανία.
«Η πολεμική οικονομία της Ρωσίας μπόρεσε να παράγει πυραύλους και πυρομαχικά με ρυθμό που συχνά ξεπερνά την ικανότητα των συμμάχων των Ουκρανών να στέλνουν όπλα.
Η Μόσχα μπορεί επίσης να βασιστεί σε παραδόσεις από χώρες όπως το Ιράν και η Βόρεια Κορέα, ενώ διατηρεί τη δική της παραγωγική ικανότητα με τεχνολογία και βασικά εξαρτήματα από άλλες χώρες συμπεριλαμβανομένης της Κίνας», υπογραμμίζει το Bloomberg.
Η Μόσχα αύξησε την παραγωγή πυροβόλων πυροβολικού, πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ενώ οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους δεν έχουν πολλά να επιδείξουν με τις εκτεταμένες κυρώσεις τους σε μία μάταιη προσπάθεια να σταματήσουν την πρόσβαση της Ρωσίας σε βασικά εξαρτήματα που χρειάζονται για την κατασκευή όπλων.

iskander_2.jpeg
Τρόμος: Η Ρωσία παράγει μαζικά Iskander

Το 2021, η Ρωσία παρήγαγε 56 πυραύλους cruise Kh-101 ετησίως, αλλά μέχρι το 2023 είχε κατασκευάσει 460 ενώ το ρωσικό απόθεμα βαλλιστικών πυραύλων Iskander επίσης αυξήθηκε δραματικά, από περίπου 50 πριν από την ειδική στρατιωτική επιχείρηση σε 180, παρόλο που ο ρωσικός στρατός εκτόξευσε μεγάλο αριθμό πυραύλων στο πεδίο της μάχης.
Το Bloomberg τονίζει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις προσπαθούν μάταια να ανακόψουν τη ρωσική προέλαση στην ανατολική περιοχή του Donetsk , καθώς οι πόλεις και οι ενεργειακές υποδομές της πλήττονται από ρωσικά χτυπήματα για Τρίτη συνεχόμενη χρονιά.
«Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky πιέζει τους συμμάχους να αυξήσουν τις προμήθειες και να άρουν τους περιορισμούς στα μεγάλα χτυπήματα με δυτικά όπλα στο ρωσικό έδαφος.
Η κυβέρνησή του έχει υποστηρίξει ότι τέτοιες επιθέσεις είναι απαραίτητες για να χτυπήσουν αεροδρόμια και εκτοξευτές που χρησιμοποιούνται για επιθέσεις σε πόλεις και υποδομές της Ουκρανίας».
Οι συνεχείς ρωσικές επιδρομές σε ενεργειακές υποδομές δημιουργούν ανησυχίες ότι η χώρα θα βιώσει τον τρίτο, ίσως τον πιο δύσκολο, χειμώνα στην πρόσφατη ιστορία της.
Ακόμη και πριν από τα μεγάλα χτυπήματα της Ρωσίας στις υποδομές διανομής, όπως οι υποσταθμοί ηλεκτρικής ενέργειας, στα τέλη Αυγούστου, περίπου το ήμισυ της ενεργειακής ικανότητας της Ουκρανίας είχε ήδη καταστραφεί.

iskander_1.jpeg
Η Ουκρανία έχει υποστεί ενεργειακή καταστροφή


Ο Zelensky είπε τον Ιούνιο ότι η Ρωσία είχε καταστρέψει το 80% της παραγωγής θερμικής ενέργειας της Ουκρανίας και το ένα τρίτο της υδροηλεκτρικής παραγωγής της, γεγονός που ενισχύει την απελπισία του καθεστώτος του Κιέβου να λάβει αυξημένη υποστήριξη αεράμυνας και όπλα από δυτικούς συμμάχους.
«Δεν είναι εύκολο να βελτιωθεί η κατάσταση, αλλά πρόσθετες επιθέσεις μπορεί να την επιδεινώσουν», είπε ο Andrian Prokip, ενεργειακός εμπειρογνώμονας με έδρα το Κίεβο στο Ινστιτούτο Kennan στην Ουάσιγκτον.
«Ακόμη και στο καλύτερο σενάριο θα υπάρξουν προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος.
Το πώς θα γίνουν θα εξαρτηθεί από τη θερμοκρασία.
energy_ukraine.jpg
Εάν έχουμε -5 βαθμούς Κελσίου, οι διακοπές θα μπορούσε να είναι επτάωρες», επισημαίνει.
Με τις ρωσικές δυνάμεις να προελαύνουν γρήγορα στο Donbass το καλύτερο σενάριο για τους Ουκρανούς, που θα υποφέρουν ξανά τον χειμώνα, είναι να ξεκινήσει επιτέλους το καθεστώς του Κιέβου τις διαπραγματεύσεις και να αναγνωρίσει την πραγματικότητα ότι δεν μπορούν να ανατρέψουν την τύχη τους.
Αυτό, προς το παρόν, φαίνεται απίθανο, παρόλο που η Ουκρανία δεν έχει αρκετά στρατεύματα ή δυτικά όπλα για να έχει ελπίδες νίκης επί της Ρωσίας.
Έτσι εάν δεν αλλάξει κάτι δραματικά οι Ουκρανοί πρόκειται να βιώσουν έναν τρίτο βάναυσο χειμώνα.
ukraine_dark.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης