Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αιφνιδιαστική παραίτηση του ΥΠΕΞ της Σουηδίας που πέτυχε την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Αιφνιδιαστική παραίτηση του ΥΠΕΞ της Σουηδίας που πέτυχε την ένταξη στο ΝΑΤΟ
«Το τι θα κάνω στο μέλλον είναι ακόμη ανοιχτό. Αλλά είμαι μόλις 50 ετών και ανυπομονώ να συνεισφέρω και να εργαστώ σκληρά σε άλλα πλαίσια, όπου η δέσμευσή μου θα αναγνωριστεί», έγραψε ο Ulf Kristersson
Ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Tobias Billström ανακοίνωσε απροσδόκητα την παραίτησή του το βράδυ της Τετάρτης, με τις φήμες για ρήξη του ιδίου και του πρωθυπουργού Ulf Kristersson να φουντώνουν.
Ο Billström θα παραιτηθεί με το άνοιγμα του σουηδικού κοινοβουλίου την Τρίτη, βάζοντας τέλος στην πολιτική του καριέρα, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος με ανάρτησή του στο Χ.
«Το τι θα κάνω στο μέλλον είναι ακόμη ανοιχτό.
Αλλά είμαι μόλις 50 ετών και ανυπομονώ να συνεισφέρω και να εργαστώ σκληρά σε άλλα πλαίσια, όπου η δέσμευσή μου θα αναγνωριστεί», γράφει, ενώ κυριαρχούν, ανάμεικτα συναισθήματα «θλίψης και υπερηφάνειας».
Πρόσθεσε ότι δεν ήταν μια εύκολη απόφαση, αλλά την δούλευε πολύ καιρό.
Ο Billström δήλωσε επίσης ότι είναι υπερήφανος για τα χρόνια της θητείας του στην κυβέρνηση Krisstersson, αναφέροντας ως επιτυχία την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
«Όταν σκέφτεσαι κάτι τέτοιο, ο πρωθυπουργός καταλήγει να είναι το μόνο πρόσωπο με το οποίο μπορείς να το συζητήσεις. Έτσι είχαμε συναντήσεις πριν ανακοινώσω την παραίτησή μου», δήλωσε επίσης την Τετάρτη ο Billström.
Μετά την ανακοίνωση, ο Kristersson δήλωσε σε γραπτό του σχόλιο ότι ο Billström είχε κάνει ένα έργο στη σουηδική πολιτική όπως λίγοι άλλοι.
«Ο Tobias υπηρέτησε τη χώρα με άριστα. Έγραψε ότι τα δύο τελευταία χρόνια ως υπουργός Εξωτερικών ήταν ίσως τα πιο εξαντλητικά».
Ο Billström έγινε σουηδός βουλευτής το 2002 και διορίστηκε υπουργός Μετανάστευσης στην κυβέρνηση του Fredrik Reinfeldt το 2006. Υπήρξε επίσης επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Μετριοπαθούς Κόμματος για πέντε χρόνια.

Φήμες

Μια διαφωνία με τον πρωθυπουργό Ulf Kristersson ίσως να κρύβεται πίσω από την απόφαση του Billström να εγκαταλείψει την κυβέρνηση, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η σουηδική εφημερίδα Expressen.
Σύμφωνα με τις πηγές, ο Kristersson ενδέχεται να παρενέβη υπερβολικά στις υποθέσεις του υπουργού Εξωτερικών, κυρίως στη διαδικασία του ΝΑΤΟ και τη απελευθέρωση του αξιωματούχου της ΕΕ Johan Floderus από την κράτηση στο Ιράν.
Σύμφωνα με την Expressen, ο Billström απέρριψε επίσης την πρόταση του Kristersson να γίνει ο νέος επίτροπος της ΕΕ της Σουηδίας – μια θέση που τελικά πήγε στην υπουργό για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Jessika Roswall.
Ωστόσο, η εκπρόσωπος Τύπου του Billström, Anna Erhardt, διέψευσε τις φήμες αυτές.

Ποιος θα αναλάβει;

Ο Kristersson έχει τώρα περιθώριο μέχρι την Τρίτη να βρει νέο υπουργό Εξωτερικών.
Επικαλούμενος τον πόλεμο στην Ουκρανία και την πρόσφατη ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, τις επερχόμενες εκλογές στις ΗΠΑ και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ο Billström ξεκαθάρισε στην ανάρτησή του στο Χ ότι ο διάδοχός του δεν θα έχει εύκολη δουλειά.
«Δεν υπάρχει, επομένως, έλλειψη καθηκόντων για τον διάδοχό μου, στον οποίο εύχομαι καλή τύχη», έγραψε.
Η γραμματέας του μετριοπαθούς κόμματος Karin Enström, η υπουργός Μετανάστευσης Maria Malmer Stenergard, ο υπουργός Αναπτυξιακής Βοήθειας και Εξωτερικού Εμπορίου Johan Forssell, ο ευρωβουλευτής Tomas Tobé και ο πρώην πρωθυπουργός Carl Bildt είναι μεταξύ των ονομάτων που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή για να αντικαταστήσουν τον Billström, δήλωσε στο Euractiv πηγή προσκείμενη στο θέμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης