Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια 0,25% στις 12/9, παρά την αδύναμη οικονομία

Η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια 0,25% στις 12/9, παρά την αδύναμη οικονομία
Tο κόστος δανεισμού θα παραμείνει σε αυτό το επίπεδο έως το 2026.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα αντιδράσει στην αποδυνάμωση της οικονομίας της ευρωζώνης με ταχύτερη μείωση των επιτοκίων, σύμφωνα με έρευνα αναλυτών του Bloomberg.
Οι ερωτηθέντες αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα ακολουθήσει την αρχική μείωση του επιτοκίου καταθέσεων του Ιουνίου με άλλη μια μείωση την επόμενη εβδομάδα, διατηρώντας αυτόν τον τριμηνιαίο ρυθμό μέχρι να φθάσει το 2,5% τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Βλέπουν ότι το κόστος δανεισμού θα παραμείνει σε αυτό το επίπεδο έως το 2026.

Αδύναμη οικονομία

Οι αξιωματούχοι που συγκεντρώνονται στη Φρανκφούρτη βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα προβληματικό μείγμα εξασθένησης της οικονομικής επέκτασης και επίμονων υποκείμενων πιέσεων στις τιμές.
Ο μεγαλύτερος υστερητής της ανάπτυξης είναι η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής, όπου οι κατασκευαστές αγωνίζονται για περισσότερο από ένα χρόνο και οι καταναλωτές αποδεικνύονται διστακτικοί στο να ξοδέψουν.
Η πρόσφατη αστάθεια εντός του μπλοκ των 20 χωρών «ενισχύει τα επιχειρήματα για πιο διευκολυντική νομισματική πολιτική», δήλωσε ο Dennis Shen, οικονομολόγος της Scope Ratings.
Αλλά «ο πληθωρισμός παραμένει κάθε άλλο παρά ηττημένος», γεγονός που καθιστά την ΕΚΤ επιφυλακτική.
Οι περισσότεροι δεν αναμένουν ότι η πρόεδρος Christine Lagarde θα δώσει σαφή μηνύματα σχετικά με το πού κατευθύνονται τα επιτόκια - σύμφωνα με την έμφαση που δίνει η ΕΚΤ στην αξιολόγηση των εισερχόμενων δεδομένων. Δεδομένων των διαφορετικών απόψεων στο εσωτερικό του Διοικητικού Συμβουλίου για την οικονομία, μπορεί να κρατήσει όλες τις επιλογές ανοιχτές.
«Η κύρια πρόκληση για τη Lagarde είναι να παρουσιάσει μια πολιτική προοπτική που να είναι συνεκτική παρά τις διαφορές στις απόψεις, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί με τη συνέχιση της έμφασης σε μια προσέγγιση που εξαρτάται από τα δεδομένα και χωρίς προδέσμευση σε οποιαδήποτε πορεία επιτοκίων», δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής της SEB, Jussi Hiljanen.

Επιβράδυνση της ανάπτυξης

Ενώ οι πιο «hawkish» αξιωματούχοι, όπως ο πρόεδρος της Bundesbank Joachim Nagel και το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου Isabel Schnabel, έχουν προειδοποιήσει για τους παρατεταμένους κινδύνους πληθωρισμού, άλλοι έχουν πει ότι η ΕΚΤ δεν πρέπει να περιορίσει την οικονομία για περισσότερο χρόνο από όσο χρειάζεται.
Οι συμμετέχοντες στην έρευνα αναμένουν ότι η κεντρική τράπεζα θα μειώσει τις προοπτικές της για την ανάπτυξη το 2024, οι οποίες διαμορφώθηκαν στο 0,9% τον Ιούνιο. Είναι πιθανό να διατηρήσει αμετάβλητες τις υπόλοιπες προβλέψεις της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης