Τελευταία Νέα
Πολιτική

Το ακραίο σενάριο διάσπασης ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέας Αριστεράς - Ο Παππάς λέει «όχι» στις εκλογές

Το ακραίο σενάριο διάσπασης ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέας Αριστεράς - Ο Παππάς λέει «όχι» στις εκλογές
Ο Νίκος Παππάς εκτόξευσε αιχμές κατά όσων ζητούν εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς ωστόσο να έχουν διατυπώσει «εναλλακτική πλατφόρμα»
Σχετικά Άρθρα
Κατηγορηματικά αντίθετος στο ενδεχόμενο νέων εσωκομματικών εκλογών στον ΣΥΡΙζΑ, εμφανίζεται ο Νίκος Παππάς, ξορκίζοντας παράλληλα και το ακραίο σενάριο των τελευταίων ημερών περί διάσπασης τριών κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά) για τη δημιουργία νέου στον προοδευτικό χώρο. Επιπλέον, ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ εκτόξευσε αιχμές κατά των βουλευτών της Νέας Αριστεράς για το γεγονός ότι δεν έχουν παραδώσει τις έδρες του στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς με αυτό το κόμμα εκλέχθηκαν αρχικά.
Εξάλλου, ο Νίκος Παππάς αναφέρθηκε και στα περί πρόταση μομφής κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, επισημαίνοντας με νόημα ότι «δεν έχω ακούσει καμία σαφή τοποθέτηση ότι θα το κάνουν (σσ. να καταθέσουν πρόταση μομφής) όσοι θέτουν θέμα προσφυγής στη βάση». Υπενθυμίζεται ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος επανεντάχθηκε στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, υπαναχώρησε όσον αφορά την πρόταση μομφής, διότι όπως είπε θα δημιουργούσε μεγαλύτερα προβλήματα στο κόμμα, και τάχθηκε υπέρ των νέων εσωκομματικών εκλογών.

«Όχι» σε εσωκομματικές εκλογές

Όσον αφορά τις φωνές για νέες κάλπες στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Παππάς επεσήμανε, μιλώντας την ΕΡΤ: «Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή και στο κλίμα που έχει διαμορφωθεί, το να μεταφέρουμε στη βάση διλήμματα τα οποία εμείς δεν μπορούμε να λύσουμε με σύνθεση και συνεννόηση, δεν είναι κάτι το οποίο ανταποκρίνεται στην ευθύνη την οποία έχουμε απέναντι στον κόσμο. Ξεκάθαρα έχω πει αυτό από την αρχή "όχι" στις εκλογές. Το κόμμα έχει αυτή τη στιγμή και πολιτικό και προγραμματικό και στελεχιακό απόθεμα. Έχει θέσεις και αποφάσεις οι οποίες δεν έχουν βρει χώρο στη δημόσια συζήτηση».

Περί... πρότασης μομφής

Στο ερώτημα τι εννοούσε όταν είπε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θα πάει στη θέση του το επόμενο Σαββατοκύριακο, αν δεν έχει εκπέσει στο ενδιάμεσο, ο κ. Παππάς απάντησε: «Τίποτα παραπάνω από τη σαφή καταστατική πρόβλεψη ότι όποιος θέλει αλλαγή ηγεσίας πρέπει να κάνει πρόταση μομφής. Δεν έχω ακούσει καμία σαφή τοποθέτηση ότι θα το κάνουν όσοι θέτουν θέμα προσφυγής στη βάση.
Υπάρχει μια θολή εικόνα για το τι προτίθεται καθένας να κάνει, αλλά σε κάθε περίπτωση σας λέω ότι ο Στέφανος Κασελάκης είναι ο εκλεγμένος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, έχει τριετή θητεία και οι διαδικασίες οι οποίες προβλέπονται σε περίπτωση που τεθεί θέμα αμφισβήτησης είναι απολύτως σαφείς. Δεν λέω ότι είναι παράνομες. Απολύτως δημοκρατικά, απολύτως ανοιχτά και αυτά πρέπει να τα συζητήσουμε».
Σε άλλο σημείο των δηλώσεων, ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε: «Αυτό που μου κάνει εντύπωση όμως και θα ήθελα να το πω, δεν έχω δει εναλλακτική διατυπωμένη πλατφόρμα. Δεν έχω δει. Δηλαδή όταν βάζει κάποιος ένα ζήτημα τόσο κορυφαίο, δηλαδή να λέει ότι πρέπει να γίνει αλλαγή ηγεσίας. Δεν μπορεί να μην έχει συγκροτήσει μια εναλλακτική στρατηγική και να την έχει καταγράψει σε ένα κείμενο. Να πει ότι ξέρετε κάτι; Η τωρινή ηγεσία τα πάει τα πράγματα προς τα εκεί. Εγώ θέλω να τα πάω προς τα εκεί.
Έχει υπάρξει μια λαθολογία, δεν έχει υπάρξει εναλλακτική πλατφόρμα. Η πλατφόρμα και η απόφαση, την οποία σχεδόν έχουμε ομοφωνήσει για την ψήφισή της, είναι ενεργή. Είναι η απόφαση του κόμματος που περιμένει να βρει χώρο στον δημόσιο διάλογο για να εφαρμοστεί. Η λαθολογία, η κριτική βεβαίως να γίνει και να γίνει και με ανοιχτή καρδιά και δεν νομίζω ότι κανένας διεκδικεί το αλάθητο.
Αλλά το να θέτουμε ένα τόσο κορυφαίο ζήτημα χωρίς να έχει συγκροτηθεί μια εναλλακτική πλατφόρμα που να έχει αρχή, μέση και τέλος, με προγραμματικά χαρακτηριστικά, με πολιτικές προτεραιότητες, που να λέει εγώ το κόμμα θέλω να το πάω αλλού, όχι εκεί που το πάει η τωρινή ηγεσία. Αυτό εγώ δεν το έχω δει».

Το ακραίο σενάριο

Εν τω μεταξύ, ερωτηθείς για ενδεχόμενες συνεργασίες με άλλα κόμμα, ο κ. Παππάς αναφέρθηκε και στο ακραίο σενάριο διάσπασης τριών κομμάτων.
«Διάβασα σε μια κυριακάτικη εφημερίδα ότι υπάρχει ένα σενάριο να διασπαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ, να διασπαστεί το ΠΑΣΟΚ, να διασπαστεί η νέα Αριστερά και να φτιαχτεί κάτι καινούργιο στον προοδευτικό χώρο.
Και αυτά τα σενάρια υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι πραγματικά τα συζητούν. Και αναρωτιέμαι εγώ, πραγματικά πιστεύουν ότι μέσα από διασπάσεις θα αναταχθεί το ηθικό και η πίστη των προοδευτικών πολιτών για μια δυνατότητα πολιτικής αλλαγής. Άρα απέναντι σε αυτά τα σενάρια νομίζω το μόνο που μπορεί να σταθεί είναι αυτό που έχουμε συναποφασίσει και πρέπει επιτέλους να υπηρετήσουμε» υπογράμμισε ο κ. Παππάς, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Αιχμές κατά της Νέας Αριστεράς

Όσον αφορά τη Νέα Αριστερά, ο κ. Παππάς επεσήμανε «με τη Νέα Αριστερά υπάρχει ένα αγκάθι το οποίο είναι ηθικό και πολιτικό. Είναι το γεγονός ότι έχουν εκλεγεί άνθρωποι με τη σημαία του ΣΥΡΙΖΑ και πήραν τις έδρες και φύγανε. Και αυτό δεν θα ήταν μια καλή αρχή για μια δυνητική συνεργασία. Όμως υπάρχει, θα σας έλεγα, ένα ισχυρό δίλημμα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης