Τελευταία Νέα
Διεθνή

O Putin κερδίζει και στην ανατολική Γερμανία - Μήνυμα σε Scholz: Άλλαξε πολιτική απέναντι στη Ρωσία

O Putin κερδίζει και στην ανατολική Γερμανία - Μήνυμα σε Scholz: Άλλαξε πολιτική απέναντι στη Ρωσία
Ένας από τους μεγάλους νικητές είναι και το αριστερό κόμμα Sahra Wagenknecht (BSW) που τάσσεται κατά της συνέχισης της βοήθειας στην Ουκρανία
Νικητής και στην… ανατολική Γερμανία φαίνεται πως είναι ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin καθώς τα πρόσφατα αποτελέσματα των εκλογών στα ομόσπονδα κρατίδια της Θουριγγίας και της Σαξονίας ανέδειξαν πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες ζητούν από το Βερολίνο και τον καγκελάριο Olaf Scholz να αλλάξει την πολιτική του στο ουκρανικό ζήτημα.
Δημοσίευμα του Politico αναφέρει πως στις περιφερειακές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Κυριακή στα πρώτη κομμουνιστικά ανατολικά κρατίδια, τα φιλικά προς τη Ρωσία κόμματα που προέρχονται από τα δύο άκρα του πολιτικού φάσματος αύξησαν θεαματικά τις δυνάμεις τους, με αποτέλεσμα να απαιτούν από την ηγεσία της Γερμανίας να αλλάξει ριζικά τον τρόπο που αντιμετωπίζει τη Ρωσία.
Σε αυτά τα κόμματα είναι και η λαϊκιστική-αριστερή Συμμαχία Sahra Wagenknecht (BSW), ένα νέο κόμμα που πήρε το όνομά του από την ιδρύτρια του, τη Sahra Wagenknecht, το οποίο κατέλαβε την τρίτη θέση τόσο στη Θουριγγία όσο και στη Σαξονία.

Φόβος ότι η Γερμανία θα συρθεί σε πόλεμο

Ένα από τα μετεκλογικά αιτήματα του BSW είναι το Βερολίνο να βάλει τέλος σε ένα σχέδιο, που ανακοινώθηκε τον Ιούλιο, βάσει του οποίου προβλέπεται ότι οι ΗΠΑ θα αναπτύξουν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στη Γερμανία έως το 2026, έτσι ώστε να υπερασπιστούν το έδαφος του ΝΑΤΟ.
Κατόπιν αυτής της απόφασης, ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin απείλησε ότι σε αυτήν την περίπτωση θα αναγκαστεί να λάβει αντίστοιχα μέτρα, κατηγορώντας τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους ότι κλιμακώνουν την ένταση.
«Πολλοί άνθρωποι φοβούνται ότι η Γερμανία θα συρθεί σε αυτόν τον πόλεμο και πολλοί άνθρωποι βλέπουν επίσης τους μεγάλους κινδύνους από τα σχέδια ανάπτυξης πυραύλων των ΗΠΑ» υποστήριξε στη δημόσια γερμανική τηλεόραση η Wagenknecht μετά τις περιφερειακές εκλογές.

Απειλές

Μέλη του κόμματός BSW, το οποίο υποστηρίζει τη διακοπή της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία και τάσσεται υπέρ των ειρηνικών διαπραγματεύσεων με τον Putin, λένε ότι δεν πρόκειται να σχηματίσουν συνασπισμό με κανένα κόμμα που υποστηρίζει την παρουσία αμερικανικών πυραύλων.
«Βλέπουμε ότι αυτό είναι ένα μέτρο που αυξάνει άμεσα τον κίνδυνο πολέμου για τη Γερμανία και πιστεύουμε ότι μια κρατική κυβέρνηση πρέπει πραγματικά να υψώσει τη φωνή της εδώ», δήλωσε στο γερμανικό δημόσιο ραδιόφωνο η Amira Mohamed Ali, συναρχηγός του BSW.
Η στάση του BSW φέρνει τη συντηρητική Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU), η οποία κέρδισε στη Σαξονία και ήρθε δεύτερη στη Θουριγγία, σε δύσκολη θέση.

Δύσκολες συνομιλίες

Με όλα τα κόμματα να δεσμεύονται να μην κυβερνήσουν με το ακροδεξιό Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) παρά την άνοδο του στις εκλογές, η CDU πρόκειται να ηγηθεί των συνομιλιών για τη δημιουργία μιας κυβέρνησης συνασπισμού στα δύο αυτά κρατίδια.
Μόνο που σε αυτό το κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο της ανατολικής Γερμανίας, η CDU χρειάζεται το BSW ως κυβερνητικό εταίρο.
Μια τέτοια συνεργασία, ωστόσο, εκτιμάται ότι θα είναι πολύ δύσκολη.
Οι ηγέτες της CDU σε εθνικό επίπεδο απορρίπτουν κατηγορηματικά τις θέσεις της BSW για τη Ρωσία και κατηγορούν το κόμμα ότι είναι εργαλείο του Κρεμλίνου.

Φερέφωνο του Κρεμλίνου

«Το BSW λειτουργεί ως προέκταση του Κρεμλίνου και έρχεται σε αντίθεση με όλες τις αξίες που παραδοσιακά πρεσβεύει το κόμμα μας» ανέφερε σε δηλώσεις του στο Politico ο Roderich Kiesewetter, υψηλόβαθμος βουλευτής της CDU στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων.
«Αυτό μπορεί επίσης να θεωρηθεί ως μέρος της υβριδικής στρατηγικής της Ρωσίας για τη διαμόρφωση του λόγου και τον καθορισμό της ατζέντας στη Γερμανία» υπογράμμισε ο Kiesewetter, ο οποίος είναι ανάμεσα στους περίπου 100 πολιτικούς της CDU που έχουν ξεκινήσει μια προσπάθεια να αποκλείσουν τη συνεργασία με το BSW σε οποιοδήποτε επίπεδο, επεκτείνοντας ένα ψήφισμα του κόμματος που απαγορεύει τη συνεργασία με το AfD και το κόμμα της Αριστεράς, το διάδοχο του κομμουνιστικού κόμματος της Ανατολικής Γερμανίας, ώστε να συμπεριλάβει το BSW.

Αντιφατικές δηλώσεις

Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή θα έφερνε τους πολιτικούς της CDU στα κρατίδια της ανατολικής Γερμανίας σε μια εξαιρετικά περίεργη θέση, δεδομένης της κυριαρχίας των φιλικών προς το Κρεμλίνο απόψεων ανάμεσα στους ψηφοφόρους.
Σχεδόν 3 στους 4 ανθρώπους στην ανατολική Γερμανία δεν επιθυμούν την ανάπτυξη αμερικανικών πυραύλων στη χώρα τους, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Forsa στα τέλη Ιουλίου (σε εθνικό επίπεδο, οι μισοί Γερμανοί απορρίπτουν το σχέδιο).
Αυτό εξηγεί γιατί ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Σαξονίας, Michael Kretschmer, ο οποίος οδήγησε το CDU σε οριακή νίκη επί του AfD την περασμένη Κυριακή, έχει απόψεις που δεν συμβαδίζουν με τις θέσεις της ηγεσίας του κόμματος όσον αφορά τη Ρωσία.
Στην πραγματικότητα, σχετικά με αυτό το θέμα, συχνά ακούγεται πολύ σαν πολιτικός του BSW.
«Δεν μπορούμε πλέον να παρέχουμε κεφάλαια για όπλα στην Ουκρανία μόνο για να εξαντληθούν αυτά τα όπλα και να μην πετύχουμε τίποτα», είπε ο Kretschmer, σε γερμανικό μέσο ενημέρωσης πριν από τις εκλογές.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο Kretschmer ζήτησε δημοψήφισμα για την ανάπτυξη πυραύλων των ΗΠΑ.

Το δίλημμα

Παραμένει ασαφές πώς η CDU θα αντιμετωπίσει το δίλημμά της για το αν θα συνεργαστεί με την BSW.
Αλλά ένα πράγμα φαίνεται σίγουρο λέει το Politico.
Το Κρεμλίνο είναι πολύ ικανοποιημένο που διεξάγεται μια συζήτηση λόγω της ανόδου του συγκεκριμένου κόμματος.
Η άνοδος των φιλικών προς τη Ρωσία κομμάτων στην ανατολική Γερμανία έχει βρεθεί στο επίκεντρο της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης.
Η κάλυψη των εκλογών στο «60 Minutes», μια δημοφιλής ρωσική πολιτική εκπομπή, περιελάμβανε μια ανάλυση που υπογράμμιζε την επιτυχία του BSW, ενός κόμματος, όπως το είπε ένας αφηγητής, που «δημιουργήθηκε γύρω από την έννοια της ειρήνης».
Το μήνυμα του κόμματος, σύμφωνα με την εκπομπή, βρήκε απήχηση σε μια ανατολική Γερμανία όπου «υπάρχει νοσταλγία για το σοσιαλιστικό παρελθόν και η αντίσταση στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ είναι αρκετά ισχυρή».
Όταν ένας καλεσμένος στην εκπομπή θέλησε να αναλύσει τα αποτελέσματα των εκλογών στη Γερμανία, ο παρουσιαστής Yevgeny Popov, επίσης Ρώσος βουλευτής, παρενέβη με μισοαστείο τρόπο.
«Τι υπάρχει για ανάλυση;
Ο Putin κέρδισε!».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης