Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πάγωσαν οι πλούσιοι του κόσμου… κραχ στις τιμές των διαμαντιών – Καταρρέουν ιστορικές αγορές τέχνης και των… Rolex

Πάγωσαν οι πλούσιοι του κόσμου… κραχ στις τιμές των διαμαντιών – Καταρρέουν ιστορικές αγορές τέχνης και των… Rolex
Οι τιμές βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση, καθώς οι καταναλωτές, ειδικά οι πλούσιοι που προτιμούν τους πολύτιμους λίθους, αποφεύγουν πλέον τα πολυτελή αγαθά
Σε χαμηλά πολλών δεκαετιών έχουν καταρρεύσει οι τιμές των διαμαντιών, ταρακουνώντας τα μεγαλύτερα θησαυροφυλάκια του κόσμου.
Η ύφεση στην αγορά διαμαντιών κόβει την ανάσα.
Οι τιμές βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση, καθώς οι καταναλωτές, ειδικά οι πλούσιοι που προτιμούν τους πολύτιμους λίθους, αποφεύγουν πλέον τα πολυτελή αγαθά.
Επιδεινώνοντας το ζήτημα, η αυξανόμενη ζήτηση για διαμάντια που καλλιεργούνται στο εργαστήριο έχει πιέσει τις τιμές των φυσικών λίθων…
Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, επικαλούμενα τον Diamond Standard Index, οι τιμές των διαμαντιών έχουν υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ, με τα στοιχεία να πηγαίνουν πίσω στις αρχές του 2002.
Ο δείκτης έχει χάσει το 45% της αξίας του από τον Μάρτιο του 2022.
Δεδομένου ότι τα διαμάντια είναι μια αγορά με γνώμονα τον καταναλωτή, η έντονη πτώση των τιμών σηματοδοτεί ότι ο κλάδος αντιμετωπίζει προβλήματα, καθώς και ότι οι καταναλωτές χαμηλής/μεσαίας κατηγορίας αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Σε λιγότερο από μια εβδομάδα, η Dollar General και η Dollar Tree, με δεκάδες χιλιάδες καταστήματα σε όλη τη χώρα, προειδοποίησαν ότι οι βασικές πελατειακές τους βάσεις βρίσκονται υπό πίεση.
Αυτές οι discount αλυσίδες λιανικής προσφέρουν μια μοναδική ματιά στο καταναλωτικό συναίσθημα.
1_83.png
Αναταράξεις παντού…

Η De Beers, ο μεγαλύτερος παραγωγός διαμαντιών στον κόσμο σε αξία, κατέγραψε τη χειρότερη χρονιά της εδώ και δύο δεκαετίες νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι.
Η μητρική της εταιρεία, η Anglo American, ανακοίνωσε πρόσφατα σχέδια για εκποίηση και απόσχιση του μεριδίου της 85% στη θυγατρική διαμαντιών.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος Duncan Wanblad αναγνώρισε τις προκλήσεις που έχει αντιμετωπίσει η De Beers.
Τον Μάιο, είπε ότι "ο κύκλος είναι περισσότερο μακροοικονομικός παρά θεμελιώδης".
Η βιομηχανία διαμαντιών και ειδών πολυτελείας ήταν ένας σημαντικός ωφελούμενος από τα χρήματα που διέθεσε η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατά την εποχή του Covid.
Ωστόσο, μόλις η εξοικονόμηση πανδημίας τελείωσε και οι κυβερνήσεις πυροδότησαν μια καταιγίδα πληθωρισμού, οι καταναλωτές αναγκάστηκαν να αποσύρουν γρήγορα τις δαπάνες για διαμάντια, Rolex, τσάντες και Gucci.
3_46.png
Κραχ και στην αγορά ρολογιών

Εκτός από την κατάρρευση των τιμών των διαμαντιών, ο δείκτης Bloomberg Subdial Watch Index, ο οποίος παρακολουθεί τις τιμές για τα 50 ρολόγια με τις περισσότερες συναλλαγές ανά αξία στη δευτερογενή αγορά, έχει βυθιστεί σχεδόν 18% σε 24 μήνες.
2_71.png
Εξετάζοντας τις τιμές του κρασιού στο London International Vintners Exchange, ο δείκτης Live-ex Fine Wine 50 έχει βυθιστεί κάτω από τα χαμηλά Covid, με απόδοση 5 ετών περίπου 8,4%.
Ας μην ξεχνάμε ότι τα κλασικά αυτοκίνητα, όπως τα Packard Roadsters και Ford Thunderbirds, ή κυρίως τα κλασικά πριν από τη δεκαετία του 1960, δεν πωλούνται σε υψηλές τιμές πλέον στις δημοπρασίες.
4_31.png
Οι Baby Boomers πλήρωσαν υπερβολικά για αυτά τα οχήματα, ενώ οι GenXers και οι millennials αναζητούν αυτοκίνητα από τις δεκαετίες του 1980, του 1990 και του 2000, όπως τα 911 Turbo.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης