Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καταρρέουν οι «κήρυκες» της πράσινης ανάπτυξης – Πτώχευση για Lumio, τριγμοί στα αιολικά, σοβεί η κρίση ρευστότητας λόγω ανύπαρκτης ζήτησης

Καταρρέουν οι «κήρυκες» της πράσινης ανάπτυξης – Πτώχευση για Lumio, τριγμοί στα αιολικά, σοβεί η κρίση ρευστότητας λόγω ανύπαρκτης ζήτησης
Υπήρξαν περισσότερες από 100 πτωχεύσεις ηλιακής ενέργειας μόνο το 2024
Αίτηση πτώχευσης και υπαγωγής στο άρθρο 11 του αμερικανικού κώδικα υπέβαλε η εταιρεία ηλιακής ενέργειας Lumio, αφού βρίσκεται σε μια «σοβαρή κρίση ρευστότητας» μετά την κατάρρευση της ζήτησης στην αγορά.
Η εταιρεία με έδρα τη Γιούτα υπέβαλε την αίτηση στο Πτωχευτικό Δικαστήριο των ΗΠΑ για την Περιφέρεια του Ντέλαγουερ για να «ολοκληρώσει μια διαδικασία πώλησης και να ενισχύσει την οικονομική της θέση», σύμφωνα με δήλωση της.
Η εταιρεία έχει ήδη συνάψει συμφωνία με μια θυγατρική της White Oak Global Advisors, η οποία συμφώνησε να αγοράσει «ουσιαστικά όλα» τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας για 100 εκατομμύρια δολάρια.
«Η εταιρεία αναμένει να ολοκληρώσει τη διαδικασία πώλησης σε λιγότερο από δύο μήνες.
Κατά τη διαδικασία πώλησης, οι δραστηριότητες της εταιρείας θα συνεχιστούν κανονικά χωρίς διακοπή», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Σε δήλωση, ο Jeffrey T. Varsalone, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Lumio, είπε ότι η εταιρεία αντιμετώπισε μια «σοβαρή κρίση ρευστότητας» τον περασμένο χρόνο, την οποία απέδωσε σε «απότομη πτώση της ζήτησης στην αγορά ηλιακής ενέργειας και σε διάφορους μακροοικονομικούς λόγους».
Η Varsalone κατηγόρησε ότι οι αυξήσεις του πληθωρισμού και η επακόλουθη άνοδος των επιτοκίων οδήγησαν σε «μείωση της ζήτησης σε ολόκληρη τη βιομηχανία ηλιακής ενέργειας», επηρεάζοντας έτσι αρνητικά τις οικονομικές επιδόσεις της Lumio.
Η μειωμένη ζήτηση και τα έσοδα οδήγησαν τελικά στην επιδείνωση της θέσης ρευστότητας της Lumio, είπε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου.

«Ηλιακές χρεοκοπίες»

Πολλές εταιρείες ηλιακής ενέργειας έχουν χρεοκοπήσει τον περασμένο χρόνο.
Τον περασμένο μήνα, η SunPower με έδρα το Σαν Χοσέ, για παράδειγμα, υπέβαλε αίτηση πτώχευσης στο άρθρο 11, με χρέη 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η εταιρεία είχε ανακοινώσει τον Απρίλιο ότι θα απολύσει περίπου 1.000 υπαλλήλους για τη μετάβαση σε ένα «μοντέλο χαμηλού σταθερού κόστους».
Παραδέχτηκε επίσης ότι η αγορά ηλιακής ενέργειας ήταν «πιο αργή στην ανάκαμψη» από ό,τι αρχικά περίμενε.
Επίσης, τον Φεβρουάριο, η ηλιακή εγκατάσταση Sunworks και τρεις θυγατρικές σταμάτησαν τη λειτουργία τους και κήρυξαν πτώχευση.
Σύμφωνα με μια ανάρτηση της Solar Insure, ενός παρόχου υπηρεσιών παρακολούθησης ηλιακής ενέργειας και προστασίας, υπήρξαν περισσότερες από 100 πτωχεύσεις ηλιακής ενέργειας μόνο το 2024, αριθμός «πρωτοφανής» στα «σχεδόν 20 χρόνια στον ηλιακό τομέα». είπε η εταιρεία.
Η εταιρεία κατηγόρησε παράγοντες όπως τα υψηλά επιτόκια και οι προκλήσεις δανεισμού που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες ηλιακής ενέργειας για τη συμβολή στις χρεοκοπίες.
Τα υψηλά επιτόκια κάνουν τον δανεισμό ακριβό, αποθαρρύνοντας τους πελάτες από την εγκατάσταση ηλιακών συσκευών.
Η άνοδος των επιτοκίων αύξησε το κόστος κεφαλαίου για τις επιχειρήσεις, επηρεάζοντας την οικονομική τους κατάσταση.
«Οι μικρότεροι εργολάβοι, ειδικότερα, προσπάθησαν να απορροφήσουν αυτό το αυξημένο κόστος, στερώντας τα χρηματοοικονομικά αποθέματα των μεγαλύτερων εταιρειών.
Αυτή η διαφορά οδήγησε σε δυσανάλογο αντίκτυπο σε αυτούς τους μικρότερους παίκτες, πολλοί από τους οποίους αναγκάστηκαν να κλείσουν τις πόρτες τους», ανέφερε η ανάρτηση.

Αναταράξεις και στην αιολική ενέργεια

Την ίδια ώρα, οι ακυρώσεις επενδύσεων σε υπεράκτια αιολικά σε Ευρώπη και ΗΠΑ δείχνουν πως οι κυβερνήσεις χρειάζεται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, είχε αναφέρει σε έκθεση της η UBS.
Πράγματι, ο κλάδος δεν αντιμετωπίζει ούριους ανέμους, με κορυφαίες εταιρείες υπεράκτιων αιολικών πάρκων να εγκαταλείπουν τα projects.
H δανέζικη Orsted σταμάτησε την ανάπτυξη δύο υπεράκτιων αιολικών πάρκων στο Νιου Τζέρσεϊ, λόγω της συνεχιζόμενης αναταραχής στην αλυσίδα εφοδιασμού, των υψηλών επιτοκίων και των καθυστερήσεων που σημειώνονται.
Η UBS είχε εξηγήσει ότι τα υψηλά επιτόκια και ο πληθωρισμός συμπιέζουν την κερδοφορία των αιολικών έργων.
Ως αποτέλεσμα, οι τιμές αυξάνονται και για τους τελικούς καταναλωτές, που απολαμβάνουν ηλεκτρική ενέργεια από τις ανεμογεννήτριες.
Την ίδια ώρα, η επιτάχυνση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας απαιτεί τον εκσυγχρονισμό των δικτύων διανομής και τη δημιουργία νέων διαδρόμων μεταφοράς.
Αυτό αφορά σε μεγάλο βαθμό τις υπεράκτιες ανεμογεννήτριες στη θάλασσα, αφού βρίσκονται μακριά από τα κέντρα ζήτησης, όπως οι πόλεις και οι βιομηχανικές περιοχές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης