Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Σκοτεινός οιωνός: Δεν σταματά να «ξεφορτώνει» μετοχές ο Buffett - Βλέπει ύφεση, χρηματοπιστωτικό Αρμαγεδδώνα και… Κίνα

Σκοτεινός οιωνός: Δεν σταματά να «ξεφορτώνει» μετοχές ο  Buffett - Βλέπει ύφεση, χρηματοπιστωτικό Αρμαγεδδώνα και… Κίνα
Ένα βουνό μετρητών έχει μαζέψει ο μάντης της Όμαχα
Υπάρχει μια απλή εξήγηση γιατί ο Warren Buffett πουλά σωρηδόν Apple, Bank of America… και άλλες μετοχές.
Ξεκινά με το αρκετά προφανές γεγονός ότι όλες οι αγορές και οι πωλήσεις περιλαμβάνουν ένα βασικό ερώτημα: θα προτιμούσα να κατέχω μετοχές στην τάδε ή τη δείνα εταιρεία (ή όλες) ή μετοχές στη δική μου Berkshire Hathaway;
Αυτή η ερώτηση δύναται να τροποποιηθεί εφόσον ληφθούν υπόψη τα κέρδη κεφαλαίου που είναι ήδη ενσωματωμένα σε μια θέση μετοχής:
Εμφανίζονται στον ισολογισμό της Berkshire στην τρέχουσα τιμή μείον το ποσό των φόρων που θα έπρεπε να καταβληθούν με τον τρέχοντα εταιρικό συντελεστή, πράγμα που σημαίνει ότι η απλή αξία της θέσης ή το ποσό που ελήφθη εφόσον έκλεινε δεν είναι το πραγματικό ποσό που μπορεί να ρευστοποιηθεί από αυτήν.

Μια ενδιαφέρουσα υπόδειξη ενός μεγάλου γεγονότος

Το πρώτο τρίμηνο του 2022 ο Buffett άνοιξε μια μεγάλη θέση στη Markel (MKL), μια εταιρεία ασφάλισης και αντασφάλισης που απολαμβάνει εξαιρετική ανάπτυξη.
Η εταιρεία είναι δομημένη σαν την Berkshire Hathaway, σε σημείο που κάποιοι την ονομάζουν μίνι-Berkshire.
Η τρέχουσα κεφαλαιοποίησή της είναι περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια - περίπου διπλάσια από αυτή της ασφαλιστικής Alleghany Corp, την οποία εξαγόρασε η Berkshire το 2021.
Στις αρχές του 2023 η Berkshire άρχισε να πουλά μετοχές της Markel, οι οποίες είχαν αυξηθεί αρκετά.
Μέχρι το τέλος του έτους είχε εξέλθει πλήρως από τη θέση, η οποία στο αποκορύφωμά της ανερχόταν στο 3,5%.
Τότε ο Buffett μπορεί να είχε κατά νου να εξαγοράσει την Chubb (CB), μια άλλη κορυφαία ασφαλιστική εταιρεία, στην οποία είχε ανοίξει θέση 6,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, περίπου το 6,4% της κεφαλαιοποίησης της εταιρείας.
Σημειώνεται πως η Chubb έχει περίπου το 40% των δραστηριοτήτων της στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας.
Σε αντίθεση με πολλές επιχειρήσεις στην Κίνα, μια ασφαλιστική εταιρεία που δραστηριοποιείται εκεί απειλείται πολύ λιγότερο.
O δε διευθύνων σύμβουλος Greenberg πέρασε το πρώτο μισό της καριέρας του στην ACE, διευθύνοντας τις ξένες επιχειρήσεις της.
Είναι ισχυρός υποστηρικτής για επενδύσεις στην Κίνα, όπου η δυναμική ανάπτυξης είναι εξαιρετική.
Αισθάνεται δε ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κίνα μπορούν όχι μόνο να επιτύχουν, αλλά και να λειτουργήσουν ως «γέφυρα» φιλίας μεταξύ των δύο χωρών ώστε να προληφθούν τυχόν καταστροφικές συγκρούσεις.
Η Chubb έχει, έτσι, τη δυνατότητα να οδηγήσει τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις της Berkshire στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά.
Από καθαρά ποσοτική πλευρά, οι αριθμοί ανάπτυξής της είναι οι καλύτεροι στον κλάδο (εκτός από τη σχετικά μικροσκοπική Markel) και στην πραγματικότητα είναι κοντά με αυτούς της Apple.
Επειδή η Apple ενέχει μεγαλύτερους κινδύνους και προκλήσεις, δεν είναι κακό να ανταλλάξεις μια επιχείρηση τεχνολογίας με P/E 34 με μια ασφαλιστική εταιρεία με P/E 13 που πληρώνει τριπλάσιο μέρισμα…

Μεγαλύτερα ζητήματα

Σύμφωνα με το Bloomberg, στον τελευταίο γύρο συναλλαγών, που αποκαλύφθηκε σε ρυθμιστική κατάθεση την Πέμπτη, η Berkshire Hathaway Inc.
Ρευστοποίησε μετοχές της BofA 760 εκατ. δολ.
Ωστόσο, η Berkshire παραμένει ο κορυφαίος μέτοχός της, με ποσοστό περίπου 11%, που αποτιμάται στα 34,7 δισεκατομμύρια δολάρια, με βάση την τελευταία τιμή κλεισίματος.
Εάν η Berkshire συνεχίσει να πωλεί, το μερίδιό της στη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε σύντομα να πέσει κάτω από το ρυθμιστικό όριο του 10% που προϋποθέτει δημοσιοποίηση κινήσεων.
1_84.png
Εάν ο Buffett συνεχίσει να πουλά Apple, Bank of America και ίσως άλλες μετοχές, είναι πιθανό να έχει κατά νου κάποια άλλα πράγματα…
Aκολουθεί ο κατάλογος των κερδοσκοπικών προβληματισμών που πρέπει να λάβετε υπόψη:
Πρώτον, εάν ο Buffett σταματούσε να πουλά, θα καθιστούσε σημαντικό μέρος του χαρτοφυλακίου του εξαιρετικά ευάλωτο σε μια απότομη αύξηση των εταιρικών φόρων.
Τυχόν διατήρηση μετοχών σημαίνει ότι οι αποδόσεις μπορεί να ξεπεράσουν τις αυξήσεις στον εταιρικό φορολογικό συντελεστή – και αυτό δεν είναι εφικτό.
Σύμφωνα με το Business Insider, η προτίμηση του Buffett στα έντοκα αντανακλά την αδυναμία του να βρει αξιόλογες επενδύσεις που να υπερβαίνουν με απόδοση που υπερβαίνει το (χωρίς κίνδυνο) 5% που προσφέρουν τα έντοκα γραμμάτια.
Δεύτερον, μια μεγάλη εφάπαξ επαναγορά μετοχών της Berkshire θα μπορούσε να αποτελέσει όχημα για την απαλλαγή από μετόχους που δεν ταιριάζουν με τους στόχους και τις προτιμήσεις της πλειοψηφίας των μετόχων…
Η ιδιωτικοποίηση θα απαλλάξει οριστικά από τους μετόχους που ενοχλούν.

Σκοτεινός οιωνός...

Δεν αποτελεί έκπληξη, λοιπόν, ότι ορισμένοι βλέπουν τη συσσώρευση μετρητών ως σκοτεινό οιωνό.
Σημειώνουν ότι ο Buffett συσσώρευσε επίσης μετρητά στα μέσα της δεκαετίας του 2000, πριν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, γεγονός που τον κατέστησε σε θέση να αγοράσει όταν οι ισολογισμοί άλλων επενδυτών χτυπήθηκαν.
Τι ξέρει για την οικονομία που δεν ξέρουν;
Τα μετρητά κάτω από το στρώμα του γερο-Buffett είναι αναμφίβολα τεράστια.
Η Berkshire Hathaway θα μπορούσε, εάν το επιθυμούσε, να αγοράσει McDonald’s στην τρέχουσα τιμή της αλυσίδας χάμπουργκερ και να της απομείνουν 80 δισεκατομμύρια δολάρια ή να πάρει μερίδιο στη Meta μεγαλύτερο από αυτό που κατείχε ο Mark Zuckerberg, το αφεντικό της εταιρείας.
Εάν οι αγορές όντως εισέλθουν σε απότομη ύφεση, ο Buffett θα είναι σε μια αξιοζήλευτη θέση, ικανός να προσελκύει εταιρείες που διαπραγματεύονται με έκπτωση.
Οι απλές αρχές του βρίσκονται στη ρίζα της μακράς και εντυπωσιακής του απόδοσης ως επενδυτή.
Η αυξανόμενη στοίβα μετρητών του δεν έχει κρυφή εξήγηση.
Η επένδυση στην Αξία που εφαρμόζει ως στρατηγική ο Buffett γίνεται ολοένα και πιο σκληρή.
Και είναι πιθανό να παραμείνει έτσι…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης