Τελευταία Νέα
Νομικό Βήμα

Εισβολή ξένων επενδυτών στον ξενοδοχειακό τομέα

Εισβολή ξένων επενδυτών στον ξενοδοχειακό τομέα
Γράφει η Κωνσταντίνα Λεκκάκου, Δικηγορικά γραφεία «Λεκκάκου & Συνεργάτες»
Έντονη κινητικότητα παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στον χώρο του τουρισμού και συγκεκριμένα στις ξενοδοχειακές μονάδες της χώρας, καθώς, ολοένα και πληθαίνουν τα αλλοδαπά επενδυτικά funds, τα οποία κάνουν την εμφάνισή τους, με στόχο την εκμετάλλευση των τουριστικών δομών.
Με μία σύντομη έρευνα, θα παρατηρήσει κανείς, πως ανακοινώνονται, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, επενδύσεις ξένων funds, ενώ έναυσμα των συγκεκριμένων ενεργειών, φαίνεται να αποτέλεσε η κρίση της πανδημίας, καθώς δημιούργησε τις απαιτούμενες, για αυτά, ευκαιρίες. 
Lekakou_konstantina_04a_28_1_1.jpg
Οι αναφερόμενες επενδύσεις μπορούν να αποδειχθούν «σωτήριες» για εκατοντάδες Έλληνες ξενοδόχους, οι οποίοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και προσπαθούν να εξυγιάνουν οικονομικά την επιχείρησή τους. Αυτό πρέπει να ληφθεί σημαντικά υπόψιν από τους κατόχους τουριστικών μονάδων, καθώς, όπως έχει γίνει γνωστό από τα μέσα ενημέρωσης, «μεγάλα» ξενοδοχεία βρίσκονται κοντά σε πλειστηριασμό ή έχουν προγραμματιστεί ήδη να εκπλειστηριαστούν. Ωστόσο, σε αρκετά αναμένεται και η εκδίκαση της ανακοπής που έχει ασκηθεί, ώστε να αποφευχθεί το χείριστο σενάριο.

Προκειμένου να μπει ένα «φρένο» στην ενδεχόμενη απώλεια της τουριστικής επιχείρησης ενός ξενοδόχου, αλλά και να πραγματοποιηθεί αναδιάρθρωση, είναι αναγκαίος ένας συνδυασμός δικαστικών και εξωδικαστικών ενεργειών. Με τις δικαστικές ενέργειες θα ανακοπεί η προσπάθεια των τραπεζών να εκπλειστηριάσει την επιχείρησή του, ενώ με τις εξωδικαστικές, ειδικά τώρα, με την έλευση των επενδυτικών funds, θα μπορούσε να επιτευχθεί μία ιδανική συμφωνία μαζί τους, η οποία θα επαναφέρει την οικονομική «υγεία» στο ξενοδοχείο και να αναδιαρθρώσει τις οφειλές του.

Ο δικηγορικός οίκος «Lekkakou & Associates – Law Firm» έχει χειριστεί υπόθεση ιδιοκτητών γνωστής ξενοδοχειακής μονάδας, η οποία απειλούνταν με πλειστηριασμό. Μετά από σωρεία δεκτών δικαστικών αποφάσεων, από το 2022 μέχρι και το τρέχον έτος, το ξενοδοχείο, όχι μόνο δεν εκπλειστηριάστηκε, αλλά μετά από ειδικούς χειρισμούς και διαπραγματεύσεις των δικηγόρων μας, επετεύχθη χρηματοδότηση από επενδυτικό fund, το οποίο ανέλαβε τη διαχείριση της επιχείρησης, βοηθώντας τους οφειλέτες να την εξυγιάνουν και να ρυθμίσουν με τις τράπεζες, αποπληρώνοντας κανονικά τις δόσεις τους πλέον, στα πλαίσια μίας οικονομικά βιώσιμης λύσης.

Ο τουρισμός αποτελεί τη «βαριά» βιομηχανία της Ελλάδας. Γι’ αυτό και τα ξενοδοχεία της χώρας αποτελούν πόλο έλξης επενδυτών παγκοσμίως. Οι ξένοι επενδυτές ψάχνουν συνεχώς τρόπο να τοποθετηθούν στην ελληνική αγορά και η συγκεκριμένη λύση, μπορεί να αποτελέσει τη «διέξοδο» ξενοδόχων δανειοληπτών.
Να σημειωθεί, όμως, ότι ο κλάδος αυτός της οικονομίας μας χρειάζεται μία εξειδικευμένη προσέγγιση και μία νομική, επιχειρηματική και χρηματοοικονομική στρατηγική, η οποία θα μπορεί να αποτελέσει «ασπίδα προστασίας», προκειμένου να μη γίνει «βορά» σε τυχοδιωκτικές και κερδοσκοπικές πρακτικές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης