Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Δεν αντέχει άλλο... πέφτει η Ουκρανία – O Zelensky ζητά από το ΝΑΤΟ να τερματίσει τον πόλεμο με τη Ρωσία το φθινόπωρο 2024

Δεν αντέχει άλλο... πέφτει η Ουκρανία – O Zelensky ζητά από το ΝΑΤΟ να τερματίσει τον πόλεμο με τη Ρωσία το φθινόπωρο 2024
Δήλωση βόμβα από τον Ουκρανό πρόεδρο - Ζήτησε να τερματιστεί ο πόλεμος με τη Ρωσία  στο όνομα μίας  «αξιόπιστης διεθνούς τάξης ασφαλείας»
(upd 2) Πίσω από τις εμπρηστικές δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky δεν μπορεί να κρυφτεί η μία και μόνη αλήθεια.
Η Ουκρανία δεν αντέχει άλλο να συνεχίσει τον πόλεμο με τη Ρωσία.
Είναι μία χώρα αποδεκατισμένη με διαλυμένες ενεργειακές υποδομές, κατεστραμμένη οικονομία και πρωτοφανή δημογραφική κρίση.
O Zelensky γνωρίζει ότι η Ουκρανία δεν θα αντέξει έναν τρομακτικά δύσκολο χειμώνα με τους κατοίκους να μην έχουν θέρμανση και ηλεκτρικό ρεύμα.
Παράλληλα στη Δύση οι συνεχείς εκλογικές επιτυχίες εθνικών και πατριωτικών κομμάτων, που ζητούν τον τερματισμό του πολέμου εξαναγκάζει το ΝΑΤΟ να επανεκτιμήσει τη στάση του στον πόλεμο αντιπροσώπων.
Η κατάρρευση του μετώπου στο Donbass αναγκάζει την ηγεσία του Κιέβου να ζητήσει από τη Δύση να δώσει εσπευσμένα ένα τέλος στις εχθροπραξίες με τη Ρωσία.

Zelensky: Να τερματιστεί ο πόλεμος το φθινόπωρο 2024

Ο Zelensky ζήτησε να τερματιστεί ο πόλεμος με τη Ρωσία αυτό το φθινόπωρο.
Το τέλος της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας το φθινόπωρο του 2024 θα βοηθήσει στην αποκατάσταση μιας «αξιόπιστης διεθνούς τάξης ασφαλείας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ουκρανός πρόεδρος.
Ο Zelensky ζήτησε από τους δυτικούς του εταίρους να συμβάλουν από κοινού στην ολοκλήρωση του πολέμου.
Την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2024 ο Volodymyr Zelensky βρέθηκε στη Γερμανία και στην αμερικανική αεροπορική βάση Ramstein για τη σύνοδο με το ΝΑΤΟ.
Κατά τη διάρκεια της συνόδου ο Zelensky κάλεσε τους συμμάχους του Κιέβου να αγνοήσουν τις κόκκινες γραμμές της Ρωσίας και να αφήσουν το Κίεβο να χρησιμοποιήσει όπλα μεγάλης εμβέλειας για να χτυπήσει ρωσικό έδαφος.
Ωστόσο οι δυτικοί εταίροι κλονισμένοι από τις πολιτικές εξελίξεις στις χώρες τους δεν φαίνεται πως θα συναινέσουν σε ένα τέτοιο αίτημα.
«Πρέπει να έχουμε αυτά τα όπλα μεγάλου βεληνεκούς όχι μόνο σε (...) ουκρανικό έδαφος, αλλά και σε ρωσικό έδαφος», είπε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Ομάδας Επαφής για την Ουκρανική Άμυνα.
Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο Zelensky συμμετείχε προσωπικά σε συνάντηση υπουργών Άμυνας στην αεροπορική βάση Ramstein στη Γερμανία.
Το πρόγραμμα Zelensky περιελάμβανε συναντήσεις με τους υπουργούς Άμυνας ΗΠΑ – Γερμανίας, Lloyd Austin και Boris Pistorius.
Επίσης στο πρόγραμμα ήταν και μία συνάντηση με τον Γερμανό καγκελάριο Olaf Scholz.

Participants attend the meeting of the 'Ukraine Defense Contact Group' at Ramstein Air Base in Ramstein, Germany, Friday, Jan. 20, 2023. Defense leaders are gathering at Ramstein Air Base in Germany Friday to hammer out future military aid to Ukraine, amid ongoing dissent over who will provide the battle tanks that Ukrainian leaders say they desperately need(AP Photo/Michael Probst)
Austin (Υπ. Άμυνας ΗΠΑ): Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Η σύγκρουση στην Ουκρανία θα επιλυθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά είναι δύσκολο να προβλέψουμε πότε θα συμβεί αυτό.
Αυτό δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin την Παρασκευή (6/9/2024).
«Πιστεύω ότι αυτή η σύγκρουση θα επιλυθεί κάποια στιγμή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά είναι δύσκολο να πούμε πότε θα συμβεί αυτό»,
σημείωσε ο Austin στη συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο της ομάδας συντονισμού του ΝΑΤΟ για την άμυνα της Ουκρανίας.
Ο Austin είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ «θα συνεχίσουν να εργάζονται για να φέρουν την Ουκρανία στην καλύτερη θέση» για ειρηνευτικές συνομιλίες
.
Νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin δήλωσε στο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ ότι η Ρωσική Ομοσπονδία δεν αρνήθηκε ποτέ τις διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία, αλλά όχι με βάση «εφήμερες απαιτήσεις», αλλά με τις παραμέτρους που συμφωνήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη.

Η αυταπάτη του ΝΑΤΟ και η τραγική αποτυχία στο Kursk

Νωρίτερα οι δυτικοί υποστηρικτές της Ουκρανίας παρουσίαζαν την ουκρανική εισβολή στη ρωσική επαρχία Kursk ως μια μεγάλη νίκη που θα αλλάξει σημαντικά την πορεία και την έκβαση του πολέμου.
Αποδείχθηκε περίτρανα ότι ήταν μία μεγάλη αυταπάτη.
Η επίθεση στο Kursk απέτυχε σε όλους τους κύριους στόχους της και μπορεί πράγματι να αποδειχθεί ότι προκάλεσε σοβαρή ζημιά στη θέση της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης, επισημαίνει σε ανάλυσή του ο Anatol Lieven Διευθυντής του Προγράμματος Eurasia στο Quincy Institute for Responsible Statecraft.
Σύμφωνα με τον Lieven, η ουκρανική επίθεση δεν κατέλαβε σημαντικό ρωσικό πληθυσμιακό κέντρο ή συγκοινωνιακό κόμβο.
Όπως καθιστούν σαφές δυτικές αναφορές από την ανατολική Ουκρανία, δεν έχει κάνει τίποτα για να ανυψώσει το ηθικό των ουκρανικών στρατευμάτων εκεί.
Όπως είναι λογικό, επικεντρώνονται στην κατάσταση στο μέτωπό τους και αυτή η κατάσταση επιδεινώνεται απότομα.
Εξάλλου πολλές από τις καλύτερες μονάδες της Ουκρανίας εκτράπηκαν στην επίθεση στο Kursk και οι νέοι Ουκρανοί στρατεύσιμοι είναι ανεπαρκώς εκπαιδευμένοι.
«Ένας από τους στόχους της επιθετικής επιχείρησης στην κατεύθυνση του Kursk ήταν να εκτρέψει σημαντικές εχθρικές δυνάμεις από άλλες κατευθύνσεις, κυρίως από Pokrovsk και Kurakhove», όπως δήλωσε ο Ουκρανός γενικός διοικητής, στρατηγός Alexander Syrsky.
Στην πραγματικότητα, φαίνεται να συνέβη ακριβώς το αντίθετο. και αυτό οδηγεί σε εντεινόμενη κριτική τόσο του κατά του Zelensky όσο και εναντίον της ουκρανικής ανώτατης διοίκησης από απλούς στρατιώτες και πολίτες.

kursk_final.JPG
To Pokrovsk πυροδοτεί ραγδαίες εξελίξεις

Ο ρωσικός στρατός προχωρά με ταχείς ρυθμούς προς τον βασικό ουκρανικό κόμβο επιμελητείας του Pokrovsk.
«Για πολύ καιρό, η κατάσταση στο Donbass χαρακτηριζόταν εύστοχα ως δύσκολη, αλλά ελεγχόμενη.
Ωστόσο, τώρα είναι εκτός ελέγχου.
Αυτή τη στιγμή, φαίνεται ότι το μέτωπό μας στο Donbass έχει καταρρεύσει» δήλωσε Ουκρανός στρατιωτικός.
Όταν πέσει το Pokrovsk, αυτό θα σημαίνει ότι η Ρωσία ελέγχει σχεδόν όλο το νότιο Donbass και θα μπορούσε να χτυπήσει είτε βόρεια, κατά των εναπομεινάντων ουκρανικών θέσεων στη βόρεια επαρχία Donetsk, είτε ανατολικά, με σκοπό να «κυκλώσει» ολόκληρο το ουκρανικό νότιο μέτωπο.
Δεν υπάρχει πλέον καμία προοπτική ότι ακόμη και με τις δυτικές στρατιωτικές προμήθειες, η Ουκρανία μπορεί να επιφέρει μια συντριπτική ήττα στη Ρωσία και να ανακτήσει τα χαμένα εδάφη της με στρατιωτικά μέσα.
Υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης του ουκρανικού στρατού, που μπορεί να οδηγήσει σε πίεση στη Δύση για άμεση επέμβαση.

pokrovsk.jpg
Κίνηση αποτροπής του ΝΑΤΟ - Η Ρωσία αλλάζει πυρηνικό δόγμα

Πρόκειται για ένα ενδεχόμενο το οποίο η Ρωσία έχει σκοπό να αποτρέψει με την αλλαγή του πυρηνικού δόγματος.
Το παρόν ρωσικό πυρηνικό δόγμα δηλώνει ότι τα πυρηνικά όπλα θα χρησιμοποιηθούν ως απάντηση σε μια πυρηνική επίθεση στη Ρωσία ή σε μια συμβατική επίθεση που «απειλεί την ύπαρξη του κράτους».
«Υπάρχει σαφής πρόθεση να εισαχθεί μια διόρθωση στο πυρηνικό δόγμα, που προκαλείται, μεταξύ άλλων, από την εξέταση και ανάλυση της εξέλιξης των πρόσφατων συγκρούσεων, συμπεριλαμβανομένων, φυσικά, όλων όσων συνδέονται με την κλιμάκωση των δυτικών αντιπάλων και την ειδική στρατιωτική επιχείρηση» έχει δηλώσει ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Sergey Ryabkov.
Εάν μία άμεση επέμβαση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία προκαλούσε τριγμούς στη Μόσχα, τότε δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι μπροστά σε αυτή την απειλή η Ρωσία θα χρησιμοποιούσε πυρηνικά όπλα, αν και αρχικά σε περιορισμένο επίπεδο.
Η δήλωση του Ryabkov προορίζεται φυσικά να αποτρέψει ΗΠΑ και ΝΑΤΟ από το να υποκύψουν στις πιέσεις του Κιέβου και να επιτρέψουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τους νέους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για χτυπήματα βαθιά μέσα στη Ρωσία.
Δεν είναι ότι τέτοιες επιθέσεις θα προκαλούσαν άμεσα ρωσικά πυρηνικά αντίποινα, αλλά αν ήταν επιτυχημένες είναι εύκολο να προβλεφθεί ότι η Ρωσία θα αντεπιτεθεί στη Δύση μέσω της δολιοφθοράς των ευρωπαϊκών υποδομών.
Οι Ρώσοι πιστεύουν ότι η καταστροφή του αγωγού Nord Stream 2 τους έδωσε ένα ηθικό και νόμιμο δικαίωμα να το κάνουν.
Τέτοιες επιχειρήσεις δολιοφθοράς φαίνεται να έχουν ήδη ξεκινήσει, αν και σε μικρή κλίμακα και ως προειδοποιητικές βολές και όχι ως εκστρατεία.
Εάν, ωστόσο, αυτό γινόταν μια εκστρατεία πλήρους κλίμακας, θα μπορούσε με τη σειρά του να προκαλέσει σκληρές δυτικές αντιδράσεις που θα οδηγούσαν σε έναν κύκλο κλιμάκωσης που καταλήγει σε καταστροφή.
kursk_3.JPG

Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη ευνοούν τον Putin

Οι Ρώσοι πιστεύουν επίσης —όχι χωρίς λόγο— ότι οι ουκρανικές αρχές έχουν έντονο συμφέρον να δημιουργήσουν μια τέτοια κλιμάκωση ώστε να καταστήσουν το ΝΑΤΟ κομμάτι της σύγκρουσης.
Πιστεύουν επίσης πως το ΝΑΤΟ πρέπει να πιεστεί ώστε να συνεχίσει να θέτει όρια στη χρήση των όπλων του ΝΑΤΟ από την Ουκρανία.
Το γεγονός ότι η Ουκρανία ένιωσε ικανή να εισβάλει στο ρωσικό έδαφος χρησιμοποιώντας όπλα του ΝΑΤΟ έχει εντείνει τους ρωσικούς φόβους από αυτή την άποψη.
Μετά την αποτυχία της ουκρανικής επίθεσης το 2023, η κυβέρνηση Biden εγκατέλειψε τις ελπίδες για πλήρη ουκρανική νίκη και αντ' αυτού άρχισε να λέει ότι η υποστήριξη προς την Ουκρανία έχει σκοπό να «ενδυναμώσει το Κίεβο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
Τους τελευταίους μήνες, η ουκρανική κυβέρνηση έχει επίσης στραφεί προς αυτή τη θέση και μακριά από την προηγούμενη άρνησή της να διαπραγματευτεί με την κυβέρνηση Putin και την επιμονή της για πλήρη αποχώρηση της Ρωσίας από την Ουκρανία ως προϋπόθεση των συνομιλιών με τη Ρωσία.
Από καιρό υπάρχει μια αυξανόμενη παραδοχή ιδιωτικά μεταξύ δυτικών ειδικών και αξιωματούχων ότι είναι στην πραγματικότητα αδύνατο για την Ουκρανία να ανακτήσει τα χαμένα εδάφη της μέσω νίκης στο πεδίο της μάχης.
Ωστόσο, αυτό δεν οδήγησε μέχρι στιγμής –ακόμα και αυστηρά κατ’ ιδίαν– σε προτάσεις ότι η Ουκρανία και η Δύση θα μπορούσαν να προτείνουν όρους που ο ρωσικός λαός (πόσο μάλλον η κυβέρνηση) θα μπορούσαν να δεχθεί ως βάση για διαπραγματεύσεις.

afd.JPG

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η πρόταση Putin

Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ρωσία και όχι η Ουκρανία είναι αυτή που ενισχύει τη στρατιωτική της θέση για ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις και δεν είναι καθόλου σαφές ότι τα ουκρανικά χτυπήματα βαθιά στη Ρωσία θα άλλαζαν σημαντικά αυτή την τάση. Αυτό ισχύει και όταν πρόκειται για δυτική βοήθεια.
Ακόμη και πριν από τη συντριπτική ήττα στις τοπικές εκλογές των κομμάτων του γερμανικού κυβερνώντος συνασπισμού από εκείνα που αντιτίθενται στη συνέχιση της υποστήριξης προς την Ουκρανία, η γερμανική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι η γερμανική άμεση βοήθεια προς την Ουκρανία θα μειωθεί σχεδόν στο μισό και περισσότερο από 90% το 2027.
Εκείνη τη χρονιά, η Γαλλία θα διεξαγάγει προεδρικές εκλογές, οι οποίες στην παρούσα μορφή φαίνεται πιθανό να κερδηθούν από την Εθνική Συσπείρωση της Marine Le Pen που είναι επίσης αντίθετη στην υποστήριξη προς την Ουκρανία.
Μια δραστική μείωση της ευρωπαϊκής βοήθειας θα ανάγκαζε τις ΗΠΑ να αυξήσει κατά πολύ αυτή τη δική της ενίσχυση προς το Κίεβο για να μην καταρρεύσει η ουκρανική οικονομία, επισημαίνει ο Lieven.
Επομένως, δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι ο χρόνος είναι με το μέρος της Ουκρανίας σε αυτή τη σύγκρουση και ότι είναι λογικό να καθυστερήσει η έναρξη των διαπραγματεύσεων.
Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι όλα τα χαρτιά είναι στα χέρια της Ρωσίας και το μόνο που έχει να κάνει το Κρεμλίνο είναι να περιμένει την ουκρανική κατάρρευση.
Η ρωσική οικονομία είχε πολύ καλύτερες επιδόσεις από ό,τι ήλπιζε η Δύση.
Όσο για την κατάσταση στο πεδίο της μάχης οι Ουκρανοί στρατιώτες είναι εξαντλημένοι.
Η Ουκρανία θα αναγκαστεί ίσως πιο σύντομα από το αναμενόμενο να δεχθεί την πρόταση, που κατέθεσε ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin τον Ιούνιο 2024 και η οποία περιλαμβάνει την πλήρη αποχώρηση των ουκρανικών στρατευμάτων από το Donbass, τη ρητή δήλωση του Κιέβου περί μη ένταξης στο ΝΑΤΟ και την άρση των κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.

russia_ukraine_4.jpg


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης