Τελευταία Νέα
Διεθνή

O μεγαλομέτοχος των Αlpha, Πειραιώς Paulson στηρίζει Trump - Υπέρ της δημιουργίας κρατικού fund στις ΗΠΑ

O μεγαλομέτοχος των Αlpha, Πειραιώς Paulson στηρίζει Trump - Υπέρ της δημιουργίας κρατικού fund στις ΗΠΑ
Ο επενδυτής είναι μεταξύ των ονομάτων που ακούγονται για τη θέση του Υπουργού Οικονομικών
Σχετικά Άρθρα
Οι πολιτικές που προτείνει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ και νυν υποψήφιος Donald Trump, θα γεφυρώσουν το τεράστιο χάσμα στον ελλειμματικό κρατικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ, εκτιμά ο μεγαλομέτοχος των Αlpha Bank και Τράπεζας Πειραιώς, John Paulson.
Μιλώντας στο Bloomberg, τάχθηκε επίσης υπέρ της πρότασης του Ρεπουμπλικάνου υποψήφιου προέδρου για δημιουργία ενός κρατικού αμερικανικού fund, ως αντίπαλο δέος στο νορβηγικό (assets υπό διαχείριση ύψους 1,7 τρισ. δολαρίων).
Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής, υποστηρικτής του D. Trump, εξέφρασε δε την αισιοδοξία του ένα κρατικού fund των ΗΠΑ να γίνει το μεγαλύτερο στον κόσμο. «Θα ήταν υπέροχο να δούμε την Αμερική αντί να έχει χρέος, να έχει αποταμιεύσεις», είπε ο κ. Paulson. «Θα ήταν, με την πάροδο του χρόνου, μεγαλύτερο από οποιοδήποτε από τα υπάρχοντα funds».
Ο Donald Trump υποσχέθηκε -σε ομιλία του την Πέμπτη 5/9- να ιδρύσει ένα κρατικό fund με έσοδα από εμπορικούς δασμούς. Ο John Paulson συμβούλευε τον Ρεπουμπλικάνο για τη συγκεκριμένη ιδέα, αλλά -όπως είπε στη συνέντευξη- οι δύο άνδρες δεν έχουν συζητήσει ακόμη λεπτομέρειες του σχεδίου. «Γιατί δεν έχουμε επενδυτικό ταμείο; Άλλες χώρες έχουν επενδυτικά ταμεία. Δεν έχουμε τίποτα», είπε ο D. Trump στο Economic Club της Νέας Υόρκης.
Τα κρατικά επενδυτικά ταμεία συνήθως χρησιμοποιούνται από χώρες με σημαντικές εξαγωγές εμπορευμάτων και πλεονάσματα προϋπολογισμού -κάτι που δεν συμβαίνει στις ΗΠΑ, με δημόσιο χρέος 35 τρισ. δολαρίων και «μαύρες τρύπες» στον προϋπολογισμό.

Σε ό,τι αφορά στη νομισματική πολιτική, ο 68χρονος Paulson εκτίμησε ότι η Federal Reserve (Fed) θα μειώσει τα επιτόκια τους επόμενους μήνες. Μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, «η καλύτερη εκτίμησή μου θα ήταν περίπου 3%, ίσως 2,5%» (από εύρος 5,25% - 5,50% αυτή τη στιγμή) για το επιτόκιο πολιτικής, σημείωσε.
Ένα δημοσίευμα της Wall Street Journal νωρίτερα αυτό το έτος ανέφερε ότι οι σύμβουλοι του D. Trump σκέφτονταν τρόπους να μειώσουν την ανεξαρτησία της Fed. Ο J. Paulson είπε ότι είναι σημαντικό ο πρόεδρος και ο υπουργός Οικονομικών να μπορούν να σχολιάζουν την οικονομική πολιτική, συμπεριλαμβανομένων των επιτοκίων.
Τα αυξημένα πραγματικά επιτόκια - η διαφορά μεταξύ των επικρατουσών αποδόσεων των ομολόγων και του τρέχοντος πληθωρισμού - υποδηλώνουν ότι η Fed βρίσκεται πίσω στη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, εκτίμησε ο J. Paulson.

Ο J. Paulson, γνωστός για το τεράστιο στοίχημα ενάντια στα τοξικά ομόλογα πριν από την οικονομική κρίση του 2008, είναι μεταξύ των ονομάτων που ακούγονται για τη θέση του Υπουργού Οικονομικών στις ΗΠΑ εάν ο Donald Trump κερδίσει την προεδρία στις 5 Νοεμβρίου 2024.
Παρευρέθηκε στην εκδήλωση του Economic Club της Νέας Υόρκης, στην οποία ο Ρεπουμπλικάνος δεσμεύτηκε να μειώσει τον εταιρικό φορολογικό συντελεστή στο 15% και να χαλαρώσει τους κανονισμούς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης