Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η Πρέσβειρα των ΗΠΑ για Great Sea Interconnector: «Τώρα είναι η στιγμή, η Κύπρος βρίσκεται σε ευάλωτη θέση»

Η Πρέσβειρα των ΗΠΑ για Great Sea Interconnector: «Τώρα είναι η στιγμή, η Κύπρος βρίσκεται σε ευάλωτη θέση»
«Πρέπει να εξετάσουμε το γεωπολιτικό πλαίσιο γύρω από ένα τέτοιο έργο και να αναγνωρίσουμε πόσο σημαντικό είναι να συνδεθεί η Κύπρος με την Ευρώπη μέσω αυτής της ευκαιρίας».
Η Κύπρος βρίσκεται σε ευάλωτη θέση και αντιμετωπίζει μόνη της το ζήτημα της ηλεκτρικής συνδεσιμότητας, επεσήμανε η Αμερικανίδα Πρέσβειρα στην Κύπρο, Julie Davis Fisher, στο πλαίσιο του 4ου Metropolitan Economist Summit στη Θεσσαλονίκη.
Αναφερόμενη ειδικά στην ηλεκτρική διασύνδεση, τόνισε ότι «Είναι πλέον η στιγμή να δούμε πέρα από τα οικονομικά ζητήματα (ευρώ) και την εμπλοκή της Ε.Ε. στο έργο του Great Sea Interconnector.
Πρέπει να εξετάσουμε το γεωπολιτικό πλαίσιο γύρω από ένα τέτοιο έργο και να αναγνωρίσουμε πόσο σημαντικό είναι να συνδεθεί η Κύπρος με την Ευρώπη μέσω αυτής της ευκαιρίας».
Η κ. Fisher πρόσθεσε ότι η Κύπρος έχει καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για την υλοποίηση μεγάλων ενεργειακών έργων, με πολλούς Προέδρους να έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες στο παρελθόν. «Τώρα είναι η στιγμή να πράξουμε σωστά, καθώς αν χάσουμε αυτή την ευκαιρία, η Κύπρος θα μείνει πίσω», σημείωσε.
Η Αμερικανίδα Πρέσβειρα επεσήμανε επίσης ότι «μια βιώσιμη σύνδεση μπορεί να προσελκύσει ειδικούς από το πεδίο της Τεχνητής Νοημοσύνης και της τεχνολογίας, που απαιτούν αξιόπιστη ηλεκτρική σύνδεση. Χωρίς αυτή τη δυνατότητα, δεν θα μπορέσουμε να τους προσελκύσουμε.»
Αναφερόμενη στη σημασία του έργου για τις ΗΠΑ δήλωσε ότι «Ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για αμερικανικές εταιρίες, για εμάς η σταθερότητα και η ασφάλεια είναι κρίσιμες σε μια περίοδο που λείπουν. Η Κύπρος είναι ιδιαίτερα σημαντική στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, και η διασφάλιση της ενεργειακής τροφοδοσίας είναι κρίσιμη για την ίδια την Κύπρο και τους πολίτες της.»
«Επαναλαμβάνω, τώρα είναι η στιγμή να δράσουμε. Αν χαθεί αυτή η ευκαιρία, θα είναι πολύ δύσκολο να την ξανακερδίσουμε και η Κύπρος θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί μαζούτ, αντί να προχωρήσει προς μια Πράσινη Μετάβαση», κατέληξε.

www.bankingnew.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης