Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Αναζητούνται αγοραστές για μετοχές αξίας 1,2 δισ. ευρώ για Εθνική, Κύπρου, Cenergy με συνδετικό κρίκο... την Goldman Sachs

Αναζητούνται αγοραστές για μετοχές αξίας 1,2 δισ. ευρώ για Εθνική, Κύπρου, Cenergy με συνδετικό κρίκο... την Goldman Sachs
Για τις συναλλαγές της Tράπεζας Κύπρου και Εθνικής - Η Cenergy πραγματοποίησε ήδη τα πρώτα road show την τρέχουσα εβδομάδα - Τέταρτος μήνας εκροών από τους ξένους με 45,8 εκατ. ευρώ
Φρέσκα κεφάλαια αναζητά η Αθήνα προκειμένου να ανακοπούν οι εκροές ξένων επενδυτών οι οποίες συνεχίζονται για τέταρτο συνεχή μήνα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του αποθετηρίου τον Αύγουστο, οι ξένοι επενδυτές προχώρησαν σε εκροές 45,8 εκατ. ευρώ ποσό που δεν είναι υψηλό, αν αναλογιστεί κανείς την διεθνή πτώση λόγω carry trade, αλλά και την έξοδο της Motor Oil από τον δείκτη Msci Standard.
Συνολικά μεταξύ των μηνών Μάιο – Αύγουστο οι ξένοι έχουν ρευστοποιήσει μετοχές αξίας 368 κατ. ευρώ, ωστόσο από τις αρχές του έτους είναι καθαροί αγοραστές με 360 εκατ. ευρώ.

Τι θα μπορούσε να σταθεί εμπόδιο στην πορεία των εκροών όταν παράλληλα οι διεθνείς αγορές "κρέμονται" από τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ;


Τον Σεπτέμβριο (23 Σεπτεμβρίου 2024) ορόσημο είναι η εισαγωγή των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου.
Την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου 2024 προγραμματίζεται η πώληση του 13% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας – η οποία αποτελεί ουσιαστικά και το “διαβατήριο” της ελληνικής αγοράς για να ενταχθεί στις ανεπτυγμένες αγορές, δηλαδή η συμμετοχή του κράτους να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη.
Ακριβώς μετά την πώληση μετοχών της Εθνικής Τράπεζας θα ακολουθήσει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Cenergy, ύψους 200 εκατ. ευρώ – για την οποία δεν υπάρχει ανησυχία αν και οι Έλληνες θεσμικοί είχαν πωλήσει τις μετοχές και τώρα χρειάζεται να επιστρέψουν.

Για την Τράπεζα Κύπρου χρειάζονται να εξισορροπηθούν με αγοραστές οι πωλήσεις των funds και του εκκαθαριστή ύψους 360 εκατ. ευρώ ενώ για την Εθνική Τράπεζα απαιτούνται αγοραστές για πακέτο αξίας 890 -900 εκατ. ευρώ.
Συνολικά, χρειάζονται νέα κεφάλαια ύψους 1,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων πρέπει να αναζητηθεί και στο ελληνικό χρηματιστήριο καθώς στα 900 εκατ. ευρω η συμμετοχή των Ελλήνων θα κυμανθεί περί το 15%.
Στο ποσό των 1,2 δισ. ευρώ δεν υπολογίζουμε την συναλλαγή της Cenergy καθώς έχει καλυφθεί μεγάλο μέρος από ξένα επενδυτικά funds που ασχολούνται με τον κλάδο της ενέργειας.
Το θετικό στοιχείο και για τις τρεις συναλλαγές είναι ότι, το “κράχ” στις αγορές πραγματοποιήθηκε στον Αύγουστο και οι διαχειριστές προσβλέπουν σε θετικές αγορές καθώς το τελευταίο τρίμηνο του έτους κρίνονται τα bonus και οι αμοιβές διαχείρισης.

Όπως θα δούμε, ο συνδετικός “κρίκος” των τριών συναλλαγών (Κύπρου, Eθνική, Cenergy) είναι η Goldman Sachs η οποία μέσω των πελατών της θα καλύψει ένα μεγάλο μέρος των συναλλαγών.
Άλλωστε, οι συναλλαγές άνω των 500 εκατ. ευρώ είναι αυτές που αναζητούν οι ξένοι οίκοι, όπως Goldman Sachs, Jp Morgan, Μorgan Stanley, Jefferies, UBS.

Τράπεζα Κύπρου: Αναζητούνται αγοραστές για μετοχές αξίας τουλάχιστον 360 εκατ. ευρώ

Σε ότι αφορά την Τράπεζα Κύπρου, μια διάθεση μετοχών από τον εκκαθαριστή της πρώην Λαϊκής (4,83%) και δυο fund πωλητές ποσοστού (14%) θα αναζωπυρώσουν το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για τον κλάδο για μια τράπεζα η οποία σκοπεύει να διανείμει το 50% των κερδών της για το 2024.
Συνοπτικά με την κεφαλαιοποίηση της τράπεζας στα 2 δισ. ευρω οι ξένες επενδυτικές τράπεζες (Jefferies, Goldman Sachs κα) αναζητούν επενδυτές για μετοχές αξίας περίπου 360 εκατ. ευρώ (18%) ενώ δεν μπορεί να αγνοηθεί το πρόσφατο αγοραστικό ενδιαφέρον από την Senvest Μanagment.

Διάθεση του 13% από 18,39% των μετοχών Εθνικής Τράπεζας 890 με 900 εκατ. ευρώ

Σύμβουλος της Τράπεζας Kύπρου είναι η Goldman Sachs Λονδίνου τα στελέχη της οποίας εμπλέκονται επίσης στην πώληση του πακέτου μετοχών της Εθνικής Τράπεζας.
Άλλωστε, η Goldman είχε συμμετάσχει επιτυχημένα και το προηγούμενο πακέτο μετοχών της Εθνικής Τράπεζας.
Σύμβουλος του Ταμείου χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι JP Μorgan ενώ εκτός από την Goldman Sachs στην πώληση θα συμμετάσχουν η Morgan Stanley, Βank of America, UBS.

Επειδή δε το προηγούμενο placement της Eθνικής Tράπεζας άφησε “χρήματα” στο ταμπλό και για τους επόμενους επενδυτές (τιμή διάθεσης 5,30 ευρώ) και οι αποδόσεις για τους επενδυτές ανήλθαν στο 60%, το εγχείρημα αποκτά μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας με διάθεση διάθεση μετοχών, ύψους 890-900 εκατ. ευρώ – η οποία αποτελεί το βήμα της πλήρους αποκρατικοποίησης.

Αύξηση κεφαλαίου Cenergy 200 εκατ. ευρώ: Υψηλό ενδιαφέρον από τα road show της τρέχουσας εβδομάδας

Ακριβώς μετά την πώληση μετοχών της Εθνικής Τράπεζας θα ακολουθήσει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Cenergy, ύψους 200 εκατ. ευρώ.
Ήδη στελέχη της εταιρείας και της Goldman Sachs -Alpha bank - Εuroxx πραγματοποίησαν road show στο Λονδίνο, με το ενδιαφέρον να διατηρείται υψηλό εξαιτίας της υψηλής ζήτησης για ενεργειακά προϊόντα μετάβασης των οικονομιών σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας (υποθαλάσσια καλώδια, σύνδεση με τα δίκτυα κα).
Ουσιαστικά, με τα road shows η Goldman Sachs έχει καλύψει την αύξηση σ ότι αφορά την συμμετοχή των ξένων επενδυτών.
H αύξηση κεφαλαίου θα πραγματοποιηθεί κατά το πρότυπο της Πειραιώς (2021) με κατάργηση των δικαιωμάτων προτίμησης και όρους προνομιακής συμμετοχής για τους μετόχους μειοψηφίας προκειμένου να διατηρήσουν το ποσοστό τους, ενώ το ποσοστό του βασικού μετόχου θα μειωθεί περίπου στο 72%.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης