Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο ισραηλινός στρατός σκότωσε Αμερικανίδα ακτιβίστρια στη Δυτική Όχθη - Οργή Erdogan, εξηγήσει ζητούν οι ΗΠΑ

Ο ισραηλινός στρατός σκότωσε Αμερικανίδα ακτιβίστρια στη Δυτική Όχθη - Οργή Erdogan, εξηγήσει ζητούν οι ΗΠΑ
«Το Ισραήλ προσπαθεί να εκφοβίσει όποιον έρχεται να βοηθήσει τους Παλαιστινίους και αγωνίζεται ειρηνικά κατά της γενοκτονίας»
Την οργή του για τον θάνατο της Αμερικανίδας ακτιβίστριας -με καταγωγή από την Τουρκία- Aysenur Ezgi Eygi από ισραηλινά πυρά στη Δυτική Όχθη, εξέφρασε ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan.
«Καταδικάζω τη βάρβαρη επέμβαση του Ισραήλ εναντίον μιας διαμαρτυρίας πολιτών κατά της κατοχής στη Δυτική Όχθη και ζητώ από τον Αλλάχ να λυπηθεί την πολίτη μας Aysenur Ezgi Eygi, η οποία έχασε τη ζωή της στην επίθεση». «Ως Τουρκία, θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε προσπάθειες σε κάθε πλατφόρμα για να τερματίσουμε την πολιτική κατοχής και γενοκτονίας του Ισραήλ, η οποία συνεχίζεται εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, κατά την οποία σφαγιάστηκαν 41.000 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, νέων και ηλικιωμένων, και να κάνουμε το Ισραήλ να λογοδοτήσει για τα εγκλήματά του κατά της ανθρωπότητας ενώπιον του νόμου», έγραψε σε ανάρτησή του στο X.
«Το Ισραήλ προσπαθεί να εκφοβίσει όποιον έρχεται να βοηθήσει τους Παλαιστινίους και αγωνίζεται ειρηνικά κατά της γενοκτονίας», υπογράμμισε σε ανακοίνωση το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, καταγγέλλοντας ένα «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».
Η 26χρονη πέθανε από τα τραύματά της την Παρασκευή (6/9) μετά από πυροβολισμό στο κεφάλι από ισραηλινά στρατεύματα, μετέδωσε το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.
Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι εξετάζει «αναφορές ότι μια ξένη υπήκοος σκοτώθηκε ως αποτέλεσμα πυροβολισμών στην περιοχή. Οι λεπτομέρειες του περιστατικού και οι συνθήκες υπό τις οποίες επλήγη η ξένη πολίτης είναι υπό εξέταση».

Εξηγήσεις ζητούν οι ΗΠΑ

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken εξέφρασε την Παρασκευή τη λύπη του για το θάνατο της Aysenur Ezgi Eygi και υποσχέθηκε να αναλάβει δράση «όπως είναι απαραίτητο». «Λυπούμαστε γι' αυτή την τραγική απώλεια», δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του στη Δομινικανή Δημοκρατία.
Ερωτηθείς εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναλάβουν δράση κατά του Ισραήλ, δήλωσε: «Πρώτα απ' όλα - ας μάθουμε τι ακριβώς συνέβη και από αυτό θα βγάλουμε τα απαραίτητα συμπεράσματα και τις συνέπειες».
«Όταν θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες, θα τις μοιραστούμε, θα τις διαθέσουμε και, ανάλογα με τις ανάγκες, θα δράσουμε βάσει αυτών. Δεν έχω μεγαλύτερη προτεραιότητα από την ασφάλεια και την προστασία των Αμερικανών πολιτών, όπου κι αν βρίσκονται», κατέληξε.
Από την πλευράτου, ο εκπρόσωπος του State Department, Matthew Miller δήλωσε: «Έχουμε ενημερωθεί για τον τραγικό θάνατο μιας Αμερικανίδας υπηκόου στη Δυτική Όχθη. Εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας στην οικογένεια και τα αγαπημένα της πρόσωπα».
Πρόσθεσε πως η Ουάσινγκτον αναζητά «επειγόντως» περισσότερες πληροφορίες για τον θάνατο αυτής της ακτιβίστριας. «Συλλέγουμε επειγόντως περισσότερες πληροφορίες για τις συνθήκες του θανάτου της», δήλωσε ο Miller, χαρακτηρίζοντας «τραγικό» τον θάνατο της νεαρής χωρίς να καταλογίσει άμεσα την ευθύνη για τον θάνατό της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης