Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Telegram υποκύπτει στις δυτικές πιέσεις μετά τη σύλληψη Durov στη Γαλλία - Εφαρμόζει «αθόρυβα» κανόνες εποπτείας

Το Telegram υποκύπτει στις δυτικές πιέσεις μετά τη σύλληψη Durov στη Γαλλία - Εφαρμόζει «αθόρυβα» κανόνες εποπτείας
Ένα ακόμη πλήγμα στην ιδιωτικότητα
Σχετικά Άρθρα
Το Telegram έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζει αθόρυβα αλλαγές στους κανόνες εποπτείας, στον απόηχο της σύλληψης του Pavel Durov στη Γαλλία στις 24 Αυγούστου 2024, κάνοντας ένα πρώτο βήμα... πίσω στις δυτικές πιέσεις.
«Ακούμε φωνές που λένε ότι δεν είναι αρκετό», έγραψε ο ιδρυτής του Telegram σε ανάρτησή του. «Η απότομη αύξηση του αριθμού χρηστών του Telegram στα 950 εκατομμύρια προκάλεσε αυξανόμενους κινδύνους που διευκόλυνε την κατάχρηση της πλατφόρμας μας από τους εγκληματίες. Γι' αυτό έθεσα προσωπικό μου στόχο να διασφαλίσω ότι θα βελτιώσουμε σημαντικά τα πράγματα σε αυτό το ζήτημα», σημείωσε.
Το βράδυ της Πέμπτης 5/9, η εφαρμογή γραπτών μηνυμάτων επέκτεινε τους moderators (σσ: ελέγχουν το περιεχόμενο) στις ιδιωτικές συνομιλίες. Για πρώτη φορά, οι χρήστες σε ιδιωτικές συνομιλίες μπορούν να «επισημάνουν παράνομο περιεχόμενο» για έλεγχο, έγραψε η Telegram. Μια παλαιότερη έκδοση της ίδιας σελίδας ανέφερε ότι το Telegram αντιμετώπιζε τις ιδιωτικές ομάδες σαν να είναι εκτός σύνδεσης, δηλαδή χωρίς καθόλου moderators.
Έτσι, η Telegram αλλάζει ριζικά τη στάση της απέναντι στην «παράνομη» χρήση των μηνυμάτων.
Και όλα αυτά εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τις κρυπτογραφημένες επικοινωνίες και το κατά πόσο οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα μπορούσαν να εξαλείψουν την ελευθερία επικοινωνίας μεταξύ των πολιτών.
Υπάρχουν αναφορές ότι οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ θα επιδιώξουν να επιβάλουν την αυστηρότερη δυνατή εποπτεία περιεχομένου στο Telegram. Αυτό έχει σημάνει συναγερμό σχετικά με ζωτικής σημασίας ζητήματα ελευθερίας του λόγου από άλλους σημαντικούς ιδιοκτήτες πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης, όπως ο Elon Musk -μεγαλομέτοχος του «Χ».
Την περασμένη εβδομάδα ο Durov αφέθηκε ελεύθερος από την κράτηση, με περιορισμούς που επιβλήθηκαν από Γάλλο δικαστή, αφού κατέβαλε 5 εκατομμύρια ευρώ ως εγγύηση. Του αποορέυτηκε να φύγει από τη Γαλλία και οι κινήσεις του παρακολουθούνται.
Στις πρώτες του δημόσιες δηλώσεις μετά τη σύλληψή του στο αεροδρόμιο Le Bourget του Παρισιού, ο διευθύνων σύμβουλος της Telegram κατηγόρησε τις γαλλικές αρχές επειδή τον κράτησαν και τον κατηγόρησαν, αλλά παραδέχτηκε επίσης ότι το Telegram δεν είναι τέλειο και θα εργαστεί να εξαφανίσει περιπτώσεις εγκληματιών που κάνουν κατάχρηση της πλατφόρμας.
Υποστήριξε -σε μια ανάρτησή του στο Telegram- ότι είναι πρωτοφανές για μια κυβέρνηση να καταδιώκει προσωπικά έναν διευθύνοντα σύμβουλο, σε αντίθεση με την «καθιερωμένη πρακτική» της νομικής προσφυγής εναντίον της εταιρείας.
«Έχουμε δεσμευτεί να συνεργαστούμε με τις ρυθμιστικές αρχές για να βρούμε τη σωστή ισορροπία [μεταξύ απορρήτου και ασφάλειας]», υπογράμμισε...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης