Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Άρθρο παρέμβαση από WSJ: Πανικός και αίμα στις αγορές τον Οκτώβριο όπως το 2008 - Το οικονομικό τσουνάμι ξεκίνησε…

Άρθρο παρέμβαση από WSJ: Πανικός και αίμα στις αγορές τον Οκτώβριο όπως το 2008 - Το οικονομικό τσουνάμι ξεκίνησε…
Πιθανότητες για οικονομικό πανικό των ΗΠΑ, κινεζική ύφεση και πολιτική κρίση στην Ευρώπη…
Πριν από περίπου έναν χρόνο ο συντάκτης της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal Joseph C. Sternberg είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για επερχόμενη χρηματοπιστωτική κρίση αναλόγου μεγέθους με αυτή του 2008.
Σε νέο άρθρο του, περίπου ενάμιση μήνα πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ εξακολουθεί να αναρωτιέται: συντρέχει ακόμη λόγος να ανησυχούμε;
«Με μια λέξη, ναι. Ο Οκτώβριος θα είναι κομβικός - αν και θα έπρεπε όλοι ειλικρινά να ελπίζουμε να μη συμβεί κάτι τέτοιο» σημειώνει ο Sternberg.
Η αλήθεια είναι πως τους τελευταίους μήνες έχουν έλθει στο προσκήνιο αρκετοί οικονομικοί κίνδυνοι που συνδέονται με τις επερχόμενες κάλπες, η διαχείριση των οποίων θα εξαρτηθεί από τους πρώτους μήνες της νέας κυβέρνησης τον Ιανουάριο.

Οικονομικός πανικός στην Αμερική

Σύμφωνα με τον Sternberg, το ότι έχει περάσει σχεδόν ενάμισης χρόνος χωρίς επεισόδια από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank τον Μάρτιο του 2023 είναι λιγότερο καθησυχαστικό από όσο θα ήθελε κανείς.
Τo επεισόδιο της SVB ήταν μια κρίση φερεγγυότητας που προκλήθηκε από μια ταχεία αύξηση των επιτοκίων.
Τα υψηλότερα επιτόκια άνοιξαν μια τρύπα στον ισολογισμό της τράπεζας μειώνοντας την αξία των υποτιθέμενων ασφαλών ομολόγων που κατείχε ως κεφάλαιο.
Αυτό το φθινόπωρο, οι επικείμενες μειώσεις των επιτοκίων από την Federal Reserve, οι υποσχέσεις για τις οποίες ήδη μειώνουν τα πιο μακροπρόθεσμα επιτόκια, προσφέρουν ελπίδα ότι αυτό το πρόβλημα δεν θα επαναληφθεί.
Ωστόσο, η οικονομία φαίνεται να διολισθαίνει.
Και ακόμη κι αν φτάσουν οι περικοπές που υποσχέθηκαν, τα επιτόκια θα παραμείνουν σημαντικά υψηλότερα από ό,τι ήταν για το μεγαλύτερο μέρος της περιόδου μετά το 2008.
Οι επικείμενες μειώσεις επιτοκίων θα προσφέρουν μόνο μερική άνεση στους δανειολήπτες εμπορικών ακινήτων και σε άλλους που πρέπει να αναχρηματοδοτήσουν δάνεια εξαιρετικά χαμηλού επιτοκίου με επιτόκια που θα είναι απλώς χαμηλά.
«Είμαστε τυχεροί που μέχρι σήμερα η SVB ήταν το χειρότερο φιάσκο που προέκυψε από την εξομάλυνση της πολιτικής. Μπορεί να κρατήσει αυτή η τύχη;» διερωτάται ο αρθρογράφος της Wall Street Journal.

Ύφεση στην Κίνα

Σε ό,τι αφορά τη χώρα του δράκου, την Κίνα, είναι δύσκολο να επισημάνουμε ότι κάτι πάει καλά αυτή τη στιγμή.
Η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται, στο 4,7% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο από 5,3% το πρώτο.
Αυτό το ποσοστό θα ήταν εντυπωσιακό σε μια ανεπτυγμένη οικονομία, αλλά σε μια χώρα όπως η Κίνα, με εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους να μην έχουν ακόμη ξεφύγει από τη φτώχεια, σηματοδοτεί ύφεση.
Όπως επισημαίνει ο Sternberg, εν προκειμένω βρίσκεται σε εξέλιξη κάτι διαφορετικό από έναν παραδοσιακό επιχειρηματικό κύκλο, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν ελάχιστες ελπίδες για γρήγορη αναβίωση.
Η Κίνα φαίνεται να καταβυθίζεται σε έναν κύκλο αποπληθωρισμού χρέους, ανάλογου με αυτόν ο οποίος στοίχισε στην Ιαπωνία δύο χαμένες δεκαετίες (τουλάχιστον).
Η απαραίτητη διόρθωση των πιστωτικών υπερβολών στην αγορά ακινήτων μειώνει τη δημιουργία νέων πιστώσεων, πυροδοτώντας μια δημοσιονομική κρίση μεταξύ των υπερμοχλευμένων τοπικών και επαρχιακών κυβερνήσεων και αποθαρρύνοντας τους καταναλωτές της μεσαίας τάξης.
Όσο και αν η αντιληπτή οικονομική ισχύς της Κίνας τείνει να τρομάζει τη Δύση, η χώρα του δράκου βρίσκεται σε δυσχερή θέση.
Μην φοβάστε την πλημμύρα φθηνών εξαγωγών που θα προσπαθήσει να απελευθερώσει το Πεκίνο ως απάντηση στις οικονομικές του δυσκολίες - αυτές οι εμπορικές ροές θα είναι πολιτικά αμφιλεγόμενες στη Δύση, ενώ παράλληλα θα λειτουργήσουν αποπληθωριστικά.
Αντίθετα, πρέπει να φοβόμαστε τυχόν κατάρρευση της μεσαίας τάξης της Κίνας που μέχρι πρότινος αποτελούσε πηγή αυξανόμενης ζήτησης και είχε τη δυνατότητα να βοηθήσει στη στήριξη των δυτικών εταιρειών εάν ή όταν οι δυτικές οικονομίες άρχιζαν να παραπαίουν.
Να ανησυχείτε, επίσης, για το πώς η βυθιζόμενη κινεζική οικονομία θα μπορούσε να παρασύρει στον πάτο τους γείτονές της, συμπεριλαμβανομένων εμπορικών εταίρων και συμμάχων των ΗΠΑ όπως η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία.

Σε πολιτική παράλυση η Ευρώπη…

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Keir Starmer, που εξελέγη μόλις πριν από δύο μήνες με τεράστια πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, έχει ήδη αρχίσει να χάνει το πολιτικό του κεφάλαιο εν μέσω οικονομικής στασιμότητας, ταραχών σε ολόκληρη τη χώρα και εσωκομματικών διχασμών για το Ισραήλ και τη Γάζα.
Η Γαλλία μόλις απέκτησε νέο πρωθυπουργό και η Γερμανία κινδυνεύει να μην έχει κανένα μετά τις εκλογές σε Θουριγγία και Σαξονία.
Και τα τρία αυτά μεγάλα ευρωπαϊκά κράτη, που ειρήσθω εν παρόδω είναι στενοί σύμμαχοι των Αμερικανών, αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά προβλήματα, τα οποία οφείλονται -κυρίως- στις αποστεωμένες ενεργειακές πολιτικές τους, δημοσιονομικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης λόγω ανύπαρκτων μεταρρυθμίσεων σε επίπεδο κράτους προνοίας και κλιμακούμενες κοινωνικές εντάσεις που αφορούν τη μεταναστευτική πολιτική τους.
Tο Ηνωμένο Βασίλειο και οι άλλες μεγάλες οικονομίες της ηπείρου ήταν λιγότερο κυβερνήσιμες από ποτέ...
Σύμφωνα με τον Sternberg, τα προβλήματα της Ευρώπης, πρόσφατα, επισκέφθηκαν τις ακτές της Αμερικής (και το αντίστροφο) μέσω μιας πολύπλοκης αλληλεπίδρασης που είχε να κάνει με τη στρατηγική αδυναμία της κυβέρνησης Biden, με τα λάθη της Eυρώπης σε επίπεδο ενεργειακής πολιτικής και τον ρωσικό ιμπεριαλισμό – όλοι οι δρόμοι μάς οδηγούν στην εισβολή στην Ουκρανία: ενεργειακή και οικονομική κρίση στην Ευρώπη, παγκόσμια άνοδος της τιμής της ενέργειας…
Ήταν αυτή η αλυσίδα γεγονότων μια εφάπαξ ή μια προειδοποίηση; διερωτάται σχεδόν ρητορικά ο αρθρογράφος…
σφασφαδασφ.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης