Τελευταία Νέα
Διεθνή

Με πλήγματα ακριβείας από ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους η Ρωσία θα καταστρέψει υποδομές στο εσωτερικό της Ουκρανίας

Με πλήγματα ακριβείας από ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους η Ρωσία θα καταστρέψει υποδομές στο εσωτερικό της Ουκρανίας
Οι βαλλιστικοί πύραυλοι μικρού βεληνεκούς Fateh-110 και Zolfaghar έχουν βεληνεκές 300 χλμ και 700 χλμ. αντίστοιχα, και είναι ταξινομημένοι ως στρατηγικοί - Εάν το Ιράν προμηθεύει αυτά στη Ρωσία, θα μπορούσε να χτυπήσεις βαθιά στο εσωτερικό της Ουκρανίας

Το Ιράν έχει παραδώσει βαλλιστικούς πυραύλους στη Ρωσία, ανέφερε η Wall Street Journal στις 6 Σεπτεμβρίου, μια κίνηση που οι ΗΠΑ περιέγραψαν ως «δραματική κλιμάκωση» της υποστήριξης της Τεχεράνης στον εκτεταμένο πόλεμο της Μόσχας κατά της Ουκρανίας.
Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι «βαθιά ανησυχία» από τις αναφορές για τη μεταφορά του εν λόγω οπλισμού, αλλά το τι σημαίνουν στην πραγματικότητα τα νέα και οι επιπτώσεις για την Ουκρανία δεν είναι ακόμη ακριβώς σαφείς.
Οι αναφορές ότι το Ιράν προμήθευε βαλλιστικούς πυραύλους στη Ρωσία κυκλοφορούσαν εδώ και λίγο καιρό και δεν συμφωνούσαν πάντα σε ορισμένα σημαντικά σημεία.
Ήδη από τον Οκτώβριο του 2022, η Washington Post (WP) ανέφερε ότι το Ιράν ετοίμαζε μια πρώτη αποστολή βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς Fateh-110 και Zolfaghar.
Τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, το Reuters ανέφερε ότι η Ρωσία είχε ήδη λάβει «τουλάχιστον τέσσερις αποστολές πυραύλων» από το Ιράν.
Και στη συνέχεια, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το Bloomberg ανέφερε ότι το Ιράν θα ξεκινήσει να αποστέλλει τον οπλισμό μόνο «σε λίγες μέρες».
Μέχρι σήμερα, δεν είναι γνωστό ότι ιρανικοί βαλλιστικοί πύραυλοι έχουν εκτοξευθεί προς την Ουκρανία από τη Ρωσία, αν και οι πόλεις της δέχονται επίθεση από ιρανικά drones καμικάζι Shahed από τον Οκτώβριο του 2022.
Επιπρόσθετα στη σύγχυση, πιο πρόσφατες αναφορές ανέφεραν την πιθανότητα το Ιράν να στέλνει δύο τύπους πυραύλων μικρού βεληνεκούς, τους Ababil και Fath-360, με ρωσικό προσωπικό φέρεται να έχει ήδη εκπαιδευτεί στη χρήση τους στο Ιράν.
«Υπάρχουν ακόμη πολλά ανοιχτά ερωτήματα», είπε στον Kyiv Independent ο Fabian Hinz, ερευνητής για αμυντικές και στρατιωτικές αναλύσεις στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών.

Στρατηγικό ή τακτικό σύστημα 


«Αλλά το μεγάλο ερώτημα είναι τι είδους σύστημα (θα προμήθευε το Ιράν) – θα ήταν πιο στρατηγικό ή πιο τακτικό;»
Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα έχει βαθιές επιπτώσεις για την Ουκρανία.
Τα τακτικά συστήματα θα αποτελούσαν δυνητικά μεγαλύτερη απειλή για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.
Οι πυραυλοι Ababil και το Fath-360 έχουν βεληνεκές 86 χιλιομέτρων και 120 χιλιομέτρων αντίστοιχα, γεγονός που περιορίζει τους στόχους που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η Ρωσία εναντίον εκείνων που βρίσκονται σχετικά κοντά στα σύνορά της και στις γραμμές του μετώπου.
«Είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιηθούν σε στόχους που σχετίζονται με δράση στην πρώτη γραμμή, στρατιωτικούς στόχους, κέντρα υλικοτεχνικής υποστήριξης, θέσεις διοίκησης, στρατώνες, αποθήκες καυσίμων – αυτοί είναι το είδος των στόχων που θα χτυπούσατε με έναν τακτικό πύραυλο», είπε ο Hinz. είπε.
Οι βαλλιστικοί πύραυλοι μικρού βεληνεκούς Fateh-110 και Zolfaghar έχουν βεληνεκές 300 χλμ και 700 χλμ. αντίστοιχα, και είναι  θεωρούνται στρατηγικά όπλα.
Εάν το Ιράν προμηθεύει αυτά στη Ρωσία, θα μπορούσε «βασικά να χτυπήσει το βάθος της Ουκρανίας», είπε ο Hinz.
«Η εμβέλεια του Zolfaghar είναι στην πραγματικότητα ελαφρώς μεγαλύτερη από το ρωσικό Iskander», προσθέτει.
«Έτσι θα μπορούσατε να τα χρησιμοποιήσετε για να στοχεύσετε κρίσιμες υποδομές σε όλη τη χώρα».

Το βεληνεκές και η καταστροφή που προκλήθηκαν από βαλλιστικούς πυραύλους με αυτό το βεληνεκές απεικονίστηκε με ζοφερό τρόπο μόλις αυτή την εβδομάδα – πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκαν ρωσικά Iskander στην επίθεση στην Poltava στις 3 Σεπτεμβρίου, η οποία σκότωσε τουλάχιστον 55 ανθρώπους.
Προσωπικό της Κρατικής Υπηρεσίας Έκτακτης Ανάγκης που εργάζεται στον τόπο μιας ρωσικής πυραυλικής επίθεσης εναντίον της Poltava.
Και αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και ο ιρανικός βαλλιστικός πύραυλος μικρότερου βεληνεκούς θα μπορούσε να φτάσει σε πόλεις όπως το Kharkiv, που βρίσκεται μόλις 30 χιλιόμετρα από τα ρωσικά σύνορα.

Ανεξάρτητα από τον τύπο που παρέχεται, o Finz επισημαίνει ότι λόγω του εκτεταμένου πυραυλικού προγράμματος του Ιράν, είναι σε θέση να «παραδίδουν οπλισμό σε σε μεγάλες ποσότητες».
«Έχουν αυξήσει σημαντικά τις δυνατότητές τους τα τελευταία χρόνια και μπορούν απλώς να προσφέρουν τους αριθμούς που θέλουν οι Ρώσοι», προσθέτει.
Ενώ η Ρωσία δεν αναμένεται να ξεμείνει από τους δικούς της βαλλιστικούς πυραύλους σύντομα, σε έναν πόλεμο που έχει διαρκέσει πολύ περισσότερο από ό,τι είχε προβλέψει ποτέ το Κρεμλίνο, ο Finz δήλωσε ότι είναι λογικό για το Κρεμλίνο να αποκτήσει όσους περισσότερους μπορεί από όπου κι αν μπορεί. .
Και περισσότεροι βαλλιστικοί πύραυλοι θα επιβαρύνουν περισσότερο την ήδη εκτεταμένη αεράμυνα της Ουκρανίας, καθώς είναι πολύ πιο δύσκολο να αναχαιτιστούν από τους πυραύλους cruise.


Μόνο το σύστημα Patriot 


Οι βαλλιστικοί πύραυλοι είναι πυραυλοκίνητοι και εκτοξεύονται ψηλά στην ατμόσφαιρα πριν εκτοξευθούν ενώ καθοδηγούνται μόνο κατά τα αρχικά στάδια της εκτόξευσης, επομένως μπορούν να είναι λιγότερο ακριβείς από τους πυραύλους cruise, αλλά έχουν το πλεονέκτημα ότι επιτυγχάνουν απίστευτα υψηλές ταχύτητες – μερικές φορές πάνω από 3.200 χιλιόμετρα την ώρα – καθώς πλησιάζουν τους στόχους τους
Λόγω της υψηλής ταχύτητάς τους, μόνο τα πιο προηγμένα συστήματα αεράμυνας είναι ικανά να τα καταρρίψουν, ένα από αυτά είναι το αμερικανικό σύστημα Patriot.
Η Ουκρανία έχει τουλάχιστον τέσσερις Patriots, ενώ ο Zelensky δήλωσε ότι χρειάζεται 25 για να προστατεύσει τη χώρα.
«Αυτά τα πιο στρατηγικά όπλα θα απορροφούσαν βασικά πυραύλους αναχαίτισης και όταν πρόκειται για άμυνα έναντι βαλλιστικών πυραύλων, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο ορισμένα συστήματα», είπε ο Finz.
«Η Ουκρανία διαθέτει το σύστημα αεράμυνας Patriot, αλλά ο αριθμός τους περιορισμένος, έτσι θα μπορούσε ενδεχομένως να αποτελέσει πρόκληση εάν έχετε μεγάλο αριθμό ιρανικών πυραύλων».
Αυτή είναι μια πολύ ακριβή πρόκληση – ένας πύραυλος αναχαίτισης Patriot μπορεί να κοστίσει από 2 έως 4 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με αναφορές, περίπου την ίδια τιμή με ορισμένους από τους βαλλιστικούς πυραύλους που καταρρίπτουν.
Υπάρχει ένας άλλος παράγοντας σχετικά με τους πυραύλους του Ιράν που πρέπει να ληφθεί υπόψη – η ακρίβειά τους.

Ο φόβος του ΝΑΤΟ και οι λεπτές ισορροπίες

Οι χώρες του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει για γρήγορες και σοβαρές συνέπειες, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι σε αυτό το σημείο δεν απομένουν πολλά για να επιβληθούν κυρώσεις είτε στην Ισλαμική Δημοκρατία είτε στη Ρωσία.
Και οι δύο είναι μερικές από τις χώρες με τις πιο σκληρές κυρώσεις στη γη, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα μόνο να εμβαθύνουν τις σχέσεις τους και να στραφούν προς τις BRICS και τις αδέσμευτες χώρες του Παγκόσμιου Νότου.
Η Ομάδα των G7 έχει δηλώσει ότι θα συντονιστεί για να τιμωρήσει το Ιράν εάν πραγματοποιηθούν οι παραδόσεις πυραύλων στις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας.
Η WSJ σημειώνει την ευαίσθητη πολιτική χρονική στιγμή της υποτιθέμενης μεταφοράς βαλλιστικού πυραύλου και επίσης τον πιθανό αντίκτυπο στη «μετριοπαθή» κυβέρνηση ττου Ιράν στην παγκόσμια σκηνή:
Οι παραδόσεις πυραύλων θα μπορούσαν επίσης να έχουν επιπτώσεις στις ελπίδες της νέας ιρανικής κυβέρνησης να μειώσει τις εντάσεις με τη Δύση.
Ο νέος πρόεδρος της χώρας, Masoud Pezeshkian, έχει δηλώσει ότι ελπίζει να βελτιώσει την εγχώρια οικονομία κερδίζοντας την ελάφρυνση των κυρώσεων από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
Αλλά με αυτόν τον ρυθμό, αυτή η ελπίδα για ελάφρυνση των κυρώσεων σίγουρα δεν πρόκειται να συμβεί.
Αργά την Παρασκευή (6/9), το Ιράν εξέδωσε επίσημη απόρριψη του περιεχομένου του ρεπορτάζ της WSJ και των ισχυρισμών δυτικών αξιωματούχων:
Σε μια δήλωση που κοινοποιήθηκε στο Newsweek, ωστόσο, η ιρανική αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη δήλωσε ότι το Ιράν δεν παρείχε όπλα σε καμία πλευρά της σύγκρουσης στην Ουκρανία και κάλεσε τα άλλα κράτη να σταματήσουν να το κάνουν.

«Η θέση του Ιράν έναντι της σύγκρουσης στην Ουκρανία παραμένει αμετάβλητη», ανέφερε η ιρανική αποστολή.
«Το Ιράν θεωρεί απάνθρωπη την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στα μέρη που εμπλέκονται στη σύγκρουση -η οποία οδηγεί σε αυξημένες ανθρώπινες απώλειες, καταστροφή υποδομών και αποστασιοποίηση από τις διαπραγματεύσεις κατάπαυσης του πυρός».
«Έτσι, όχι μόνο το Ιράν απέχει από το ίδιο το Ιράν από τη συμμετοχή του σε τέτοιες ενέργειες, αλλά καλεί επίσης τις άλλες χώρες να σταματήσουν την προμήθεια όπλων στις εμπλεκόμενες πλευρές στη σύγκρουση», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Πρόσφατα επισημάναμε ότι η Ρωσία φαίνεται να εντείνει τις προμήθειες εξοπλισμού αεράμυνας στην Ισλαμική Δημοκρατία, τη στιγμή που η Τεχεράνη εξακολουθεί να απειλεί με πιθανές μαζικές επιθέσεις αντιποίνων στο Ισραήλ για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ismail Haniyeh στην Τεχεράνη στις 31 Ιουλίου.
Η προσδοκία σε ένα τέτοιο σενάριο είναι ότι η αντίδραση του Ισραήλ θα ήταν μεγαλύτερη.
Και όμως προς το παρόν φαίνεται ότι αυτό το σενάριο κλιμάκωσης έχει εξασθενίσει, δεδομένου ότι έχει περάσει πάνω από ένας μήνας.

Παράδοση των Su-35S

Οι Ιρανοί φέρεται να πιέζουν επίσης τη Μόσχα να εκπληρώσει την παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών Su-35S που είχαν προηγουμένως υποσχεθεί σε αμυντική συμφωνία, δεδομένου ότι η θερμοκρασία στην περιοχή θερμαίνεται γρήγορα.
Η Μόσχα πιθανότατα αισθάνεται υποχρεωμένη λόγω των σημαντικών ιρανικών εισαγωγών με μη επανδρωμένα αεροσκάφη που έλαβε κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία.
Το Ιράν έχει βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό τις ρωσικές δυνάμεις και τώρα η Ρωσία έρχεται γρήγορα να βοηθήσει το Ιράν.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης